JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Mikropiirien valmistuksessa joudutaan nyt turvaudutaan monenlaisiin taikatemppuihin, jotta askelvalottimilla saadaan piirretyksi vaikkapa Intelin prosessorin 22 nanometrin suorittimia. Pian tarvitaan uutta tekniikkaa, ja EUV (extreme ultra violet) on suosituin ehdokas seuraavan polven valotustekniikaksi.

EUV-laitteita on testattu jo vuosia. Niissä käytetään 13,5 nanometrin aallonpituutta, joka linssien ja muiden ratkaisujen myötä taipuu huomattavasti tiheämpiin viivanleveyksiin.

Ongelma EUV-valotuksessa on ollut kaupallisesti kestävä tuotantonopeuden saavuttaminen. Kiekkoja on kyllä saatu valmiiksi, mutta suuren mittakaavan tuotanto edellyttää sadan kiekon tuotantovauhtia tunnissa.

IBM kertoo nyt, että sen EUV-testeissä on saatu valmistettua 637 kiekkoa 24 tunnin aikana. 34 kiekkoa tunnissa ei vielä riitä, mutta on merkittävä askel kohti kaupallista EUV-kiekkojen valmistusta.

Yksi ongelma EUV-tuotannossa on valolähteen parantaminen. Tällä hetkellä IBM käyttää ASML:n laitteita, joissa valolähde on 44-wattinen. Vielä tämän vuoden aikana valonlähteen tehon pitäisi kasvaa 80 wattiin.

IBM arvioi, että EUV-litografia tulee piirien valmistukseen vuoden 2020 tienoilla. Silloin uusimmat piirit valmistetaan noin 7 nanometrin viivanleveydellä. Siihen asti tehtaissa saadaan trimmata vanhaa tuotantotekniikkaa yhä pienempiin piirtoviivoihin.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Ledivalon himmennys käy kätevästi mikro-ohjaimella

Mikro-ohjaimeen perustuvan himmentimen avulla voi rakentaa energiatehokkaan hakkurimuotoisen LED-ajurin. Hyvällä hyötysuhteella toimiva ajuri kykenee ohjaamaan useita lediketjuja samanaikaisesti. Näin voidaan parantaa valaistusjärjestelmän suorituskykyä, pidentää ledivalojen elinikää ja lisätä järjestelmän älykkyyttä.

Lue lisää...
 
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
ETN_fi Nova 3 myyntiin Suomessa: Huawei tuo nyt tekoälyn massoille @HuaweiMobileFI https://t.co/uwv9v16tIF
ETN_fi Suomalainen kiihtyvyysanturi elää ja voi hyvin. Murata Electronics laajentaa Vantaalla: jopa 200 uutta työpaikkaa.… https://t.co/K9xs1ZcMQG
 
 

ny template