JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Mikropiirien valmistuksessa joudutaan nyt turvaudutaan monenlaisiin taikatemppuihin, jotta askelvalottimilla saadaan piirretyksi vaikkapa Intelin prosessorin 22 nanometrin suorittimia. Pian tarvitaan uutta tekniikkaa, ja EUV (extreme ultra violet) on suosituin ehdokas seuraavan polven valotustekniikaksi.

EUV-laitteita on testattu jo vuosia. Niissä käytetään 13,5 nanometrin aallonpituutta, joka linssien ja muiden ratkaisujen myötä taipuu huomattavasti tiheämpiin viivanleveyksiin.

Ongelma EUV-valotuksessa on ollut kaupallisesti kestävä tuotantonopeuden saavuttaminen. Kiekkoja on kyllä saatu valmiiksi, mutta suuren mittakaavan tuotanto edellyttää sadan kiekon tuotantovauhtia tunnissa.

IBM kertoo nyt, että sen EUV-testeissä on saatu valmistettua 637 kiekkoa 24 tunnin aikana. 34 kiekkoa tunnissa ei vielä riitä, mutta on merkittävä askel kohti kaupallista EUV-kiekkojen valmistusta.

Yksi ongelma EUV-tuotannossa on valolähteen parantaminen. Tällä hetkellä IBM käyttää ASML:n laitteita, joissa valolähde on 44-wattinen. Vielä tämän vuoden aikana valonlähteen tehon pitäisi kasvaa 80 wattiin.

IBM arvioi, että EUV-litografia tulee piirien valmistukseen vuoden 2020 tienoilla. Silloin uusimmat piirit valmistetaan noin 7 nanometrin viivanleveydellä. Siihen asti tehtaissa saadaan trimmata vanhaa tuotantotekniikkaa yhä pienempiin piirtoviivoihin.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Mitä IoT-rauta vaatii?

Pärjätäkseen IoT-markinoilla laitevalmistajien täytyy oppia innovoimaan nopeammin. IoT-sovelluksien kirjo on loppumaton ja menestyvät yritykset antavat kehittäjilleen mahdollisuuden jatkuvasti tunnistaa ja toteuttaa uusia ja yhä hyödyllisempiä tapoja valjastaa käyttöön antureita, monitoroida erityyppistä dataa ja ohjata laitteiden ekosysteemejä.

Lue lisää...
 
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
ETN_fi Nokialle 2+ mrd euron sopimukset kiinalaisoperaattorien kanssa. https://t.co/LJ6OPq0kb7
ETN_fi Mercedes voittaa jatkossa F1- ja sähköformulakisoja On Semin tehonhallintatekniikalla. VB77 for WDC in 2019! https://t.co/EjpdlTQwop
ETN_fi Beneq's transparent Lumineq matrix displays just got a lot bigger. See https://t.co/FDvZwrVGId
 
 

ny template