JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Kosketusnäyttö perustuu karkeasti ottaen läpinäkyviin, sähköä johtaviin oksidikalvoihin. Näytön laatu riippuu suoraan siitä, kuinka puhdas kalvon rakenne on. Saksalaisen Fraunhofer-instituutin tutkijat ovat kehittäneet simulointitekniikan, jolla valmistajat voivat parantaa TCO-kerrosten (transparent conducting oxide) ominaisuuksia.

Fraunhoferin materiaalien mekaniikkaa tutkivassa IWM-yksikössä Freiburgissa tutkijat kehittivät käytännöllisen ja tehokkaan tavan simuloida TCO-ominaisuuksia. Atomirakenteita kuvaavat mallit ovat hyvin realistisia ja osaavat ottaa huomioon kaikki mahdolliset atomitason virheet.

Simulaatio on tarkka riippumatta siitä, onko kyseessä amorfinen eli atomijärjestykseltään sekalainen vai kiteinen eli hyvin järjestäytynyt rakenne. Simulointi paljastaa, kuinka hyvin elektronit liikkuvat TCO-kerroksessa.

Sähkönjohtavuuden lisäksi simulointi kertoo, kuinka hyvin valo läpäisee TCO-kerrosta. Tämä on tärkeää paitsi kosketusnäyttöjen ruuduilla myöskin aurinkokennoissa, joissa on tärkeää saada mahdollisimman paljon valoa tulemaan rakenteen läpi.

Tulosten perusteella tutkijat kertovat, että virheettömimmät kerrokset muodotuvat sinkki-, tina- ja happiatomeista. Muilla atomeilla - erityisesti vety - on taipumus aiheuttaa virheitä rakenteeseen, mikä heikentää sekä sähkönjohtavuutta että läpinäkyvyyttä.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Ledivalon himmennys käy kätevästi mikro-ohjaimella

Mikro-ohjaimeen perustuvan himmentimen avulla voi rakentaa energiatehokkaan hakkurimuotoisen LED-ajurin. Hyvällä hyötysuhteella toimiva ajuri kykenee ohjaamaan useita lediketjuja samanaikaisesti. Näin voidaan parantaa valaistusjärjestelmän suorituskykyä, pidentää ledivalojen elinikää ja lisätä järjestelmän älykkyyttä.

Lue lisää...
 
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
ETN_fi Nova 3 myyntiin Suomessa: Huawei tuo nyt tekoälyn massoille @HuaweiMobileFI https://t.co/uwv9v16tIF
ETN_fi Suomalainen kiihtyvyysanturi elää ja voi hyvin. Murata Electronics laajentaa Vantaalla: jopa 200 uutta työpaikkaa.… https://t.co/K9xs1ZcMQG
 
 

ny template