JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Grafeenista odotetaan puolijohdealan pelastajaa. Nyt korealaistutkijat ovat kuitenkin huomanneet, että fosfori – tarkemmin sanottuna musta fosfori – voi sopia puolijohteiden raaka-aineeksi paljon paremmin.

Puolijohdepiireissä käytettävien materiaalien yksi tärkeimpiä ominaisuuksia on kyky kytkeä sen johtavuus päälle ja pois. Piillä näiden kahden tilan välillä on selkeä ero (ns. band gap). Grafeenilla tämä ero on käytännössä nolla, joten johtavuuden kytkeminen on haaste.

Mustalla fosforilla ”band gap” on selvästi grafeenia suurempi. Pohangin yliopiston tieteen ja teknologia laitoksen eli POSTECHin tutkijoiden mukaan fosforin elektronien johtavuutta on myös helppo säädellä, mikä tekee siitä potentiaalisesti erittäin lupaavan materiaalin puolijohdesiruille. Nimensä aine on saanut tunnusomaisesta väristään

Grafeenin tapaan mustaa fosforia on helppo valmistaa ja sitä on saatavilla valtavat määrät. Korealaistutkijat ovat onnistuneet valmistamaan fosforin yhdestä allotroopista eli fosforeenista johtavia kalvoja.

Tutkijoiden mukaan musta fosfori voi mullistaa planaaristen eli 2D-puolijohteiden valmistuksen. Tämä vaatii luonnollisesti vielä vuosien tutkimustyön, kuten grafeeninkin osalla on saatu nähdä.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template