JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Grafeenista odotetaan puolijohdealan pelastajaa. Nyt korealaistutkijat ovat kuitenkin huomanneet, että fosfori – tarkemmin sanottuna musta fosfori – voi sopia puolijohteiden raaka-aineeksi paljon paremmin.

Puolijohdepiireissä käytettävien materiaalien yksi tärkeimpiä ominaisuuksia on kyky kytkeä sen johtavuus päälle ja pois. Piillä näiden kahden tilan välillä on selkeä ero (ns. band gap). Grafeenilla tämä ero on käytännössä nolla, joten johtavuuden kytkeminen on haaste.

Mustalla fosforilla ”band gap” on selvästi grafeenia suurempi. Pohangin yliopiston tieteen ja teknologia laitoksen eli POSTECHin tutkijoiden mukaan fosforin elektronien johtavuutta on myös helppo säädellä, mikä tekee siitä potentiaalisesti erittäin lupaavan materiaalin puolijohdesiruille. Nimensä aine on saanut tunnusomaisesta väristään

Grafeenin tapaan mustaa fosforia on helppo valmistaa ja sitä on saatavilla valtavat määrät. Korealaistutkijat ovat onnistuneet valmistamaan fosforin yhdestä allotroopista eli fosforeenista johtavia kalvoja.

Tutkijoiden mukaan musta fosfori voi mullistaa planaaristen eli 2D-puolijohteiden valmistuksen. Tämä vaatii luonnollisesti vielä vuosien tutkimustyön, kuten grafeeninkin osalla on saatu nähdä.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Roima parannus IoT-verkkojen tietoturvaan

Langattomia IoT-laitteita pidetään merkittävänä uhkana teollisuuden tietoverkkojen turvallisuudelle. Tietoturvassa voidaan kuitenkin päästä roimasti paremmalle tasolle soveltamalla TLS-suojausmenettelyn virtaviivaistettua johdannaista, jonka avulla ei-IP-pohjaiset IoT-solmut voidaan turvallisesti liittää IP-pohjaisiin verkkoihin. Vahva tietoturva voidaan näin kattaa koko verkkojärjestelmän päästä päähän.

Lue lisää...
 
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
 
 

ny template