JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Lämpö on lopulta kaiken elektroniikan suurin vihollinen. Suunnittelijat ovat aina yrittäneet keksiä uusia innovatiivisia tapoja jäähdyttää elektroniikkaa, mikä tekisi laitteista luotettavampia ja pitkäikäisempiä. Georgia Tech -yliopiston tutkijat haluavat viilentää elektroniikkaa hiekalla.

No aivan hiekkalaatikon hiekasta ei ole kyse. Georgia Techin tutkijat ovat tutkija Baratunda Colan johdolla kehittäneet korkean eristevakion omaavasta polymeeristä päällystetyistä piidioksidinanopartikkeleista edullisen materiaalin, joka johtaa lämpöä pois tehokkaasti.

Piidioksidi itsessään ei johda lämpöä minnekään, vaan salaisuus piilee polymeerinanopinnoitteessa. Siinä syntyy tutkijoiden monimutkaisia sähkömagneettisia kenttiä, joiden yhteisvaikutuksesta nanopartikkelit kykenevät jäähdyttämään laitteita, kunhan pinnoitteeseen suunnataan valoa.

Yleensä nanopinnoite toimii eristeenä. Kokeilujen kautta tutkijat löysivät autojen jäähdyttimissä käytetyn etyleeniglykoolin materiaaliksi, joka piidioksidipartikkeleiden päällä lisää materiaalin lämmönjohtavuutta jopa 20-kertaisesti.

Etyleeniglykoolilla on taipumus lopulta haihtua, joten se ei käy piidioksidinanopartikkelin pinnoitteeksi tulevissa ledien tai tehoelektroniikan jäähdyttämisessä. Tutkijoiden mukaan keskeistä onkin, että tämäntyyppinen jäähdytyksen mahdollisuus on nyt käytännössä demonstroitu.

Lisätietoa löydöksestä löytyy Georgia Techin verkkosivuilta.

 
 

Tekoäly mullistaa seuraavaksi kuvantunnistuksen yrityskäytössä

Älykäs karttapalvelu, joka ohjaa kiertämään ruuhkat ja tietyöt, on meille jo itsestäänselvyys. Viime vuoden lopulla tekoälyn avulla toteutettu Google Translate -käännöspalvelun uudistus oli puolestaan huima loikka, jonka myötä suomenkielistenkin tekstien kääntäminen alkaa jo tuottaa hämmentävän laadukkaita lopputuloksia. Jopa reaaliaikainen kääntäminen suoraan korvakuulokkeisiin on nyt mahdollista.

Lue lisää...

Laadukas käyttöliittymä ja pitkä akunkesto – mahdoton yhtälö?

Myös puettaviin laitteiin halutaan näyttävä käyttöliittymä animaatioineen, mutta voiko sellaisen toteuttaa pienellä akulla varustetussa laitteessa? Toshiba Electronics Europen uudella TZ1200-prosessorilla se onnistuu.

Lue lisää...
 
ETN_fi It is too early for facial recognition, says Huawei. See https://t.co/Pxuuz2HAtD @HuaweiMobileFI
ETN_fi Internet of Things? Or Internet of Moving Things? See https://t.co/tZGo47BeC4 @mcubemems
ETN_fi Wifi-verkkojen WPA2-salaus murrettu. https://t.co/NO8bmrjyAp @viest_virasto
ETN_fi Huawei Mate 10 is not a smart phone. It is an intelligent machine. https://t.co/MbW3ec5Sje @HuaweiMobileFI
ETN_fi Huawei lanseeraa Mate 10- huippumallin Münchenissä. Kiinalaisvalmistajan ensimmäinen malli, joka hyödyntää paikalli… https://t.co/5RPybKzmd2
 
 

ny template