JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Lämpö on lopulta kaiken elektroniikan suurin vihollinen. Suunnittelijat ovat aina yrittäneet keksiä uusia innovatiivisia tapoja jäähdyttää elektroniikkaa, mikä tekisi laitteista luotettavampia ja pitkäikäisempiä. Georgia Tech -yliopiston tutkijat haluavat viilentää elektroniikkaa hiekalla.

No aivan hiekkalaatikon hiekasta ei ole kyse. Georgia Techin tutkijat ovat tutkija Baratunda Colan johdolla kehittäneet korkean eristevakion omaavasta polymeeristä päällystetyistä piidioksidinanopartikkeleista edullisen materiaalin, joka johtaa lämpöä pois tehokkaasti.

Piidioksidi itsessään ei johda lämpöä minnekään, vaan salaisuus piilee polymeerinanopinnoitteessa. Siinä syntyy tutkijoiden monimutkaisia sähkömagneettisia kenttiä, joiden yhteisvaikutuksesta nanopartikkelit kykenevät jäähdyttämään laitteita, kunhan pinnoitteeseen suunnataan valoa.

Yleensä nanopinnoite toimii eristeenä. Kokeilujen kautta tutkijat löysivät autojen jäähdyttimissä käytetyn etyleeniglykoolin materiaaliksi, joka piidioksidipartikkeleiden päällä lisää materiaalin lämmönjohtavuutta jopa 20-kertaisesti.

Etyleeniglykoolilla on taipumus lopulta haihtua, joten se ei käy piidioksidinanopartikkelin pinnoitteeksi tulevissa ledien tai tehoelektroniikan jäähdyttämisessä. Tutkijoiden mukaan keskeistä onkin, että tämäntyyppinen jäähdytyksen mahdollisuus on nyt käytännössä demonstroitu.

Lisätietoa löydöksestä löytyy Georgia Techin verkkosivuilta.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

Räätälöity piiri on usein käytännöllisin

Räätälöidyn tai kustomoidun piirin suunnitteluun liittyy useita sitkeitä myyttejä ja pelkoja, jotka lähes kaikki ovat perusteettomia. Lisäksi tämän suunnittelumenetelmän monia etuja ei ymmärretä kovin hyvin. Tässä artikkelissa perustellaan, miksi sinun pitäisi pohtia räätälöidyn piirin rakentamista myös pienen volyymin projekteissa.

Lue lisää...
 
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
6hreplyretweetfavorite
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
ETN_fi LTE-broadcast sopii autojen V2X-yhteyksiin. https://t.co/F8IgZpVhis
 
 

ny template