JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Lämpö on lopulta kaiken elektroniikan suurin vihollinen. Suunnittelijat ovat aina yrittäneet keksiä uusia innovatiivisia tapoja jäähdyttää elektroniikkaa, mikä tekisi laitteista luotettavampia ja pitkäikäisempiä. Georgia Tech -yliopiston tutkijat haluavat viilentää elektroniikkaa hiekalla.

No aivan hiekkalaatikon hiekasta ei ole kyse. Georgia Techin tutkijat ovat tutkija Baratunda Colan johdolla kehittäneet korkean eristevakion omaavasta polymeeristä päällystetyistä piidioksidinanopartikkeleista edullisen materiaalin, joka johtaa lämpöä pois tehokkaasti.

Piidioksidi itsessään ei johda lämpöä minnekään, vaan salaisuus piilee polymeerinanopinnoitteessa. Siinä syntyy tutkijoiden monimutkaisia sähkömagneettisia kenttiä, joiden yhteisvaikutuksesta nanopartikkelit kykenevät jäähdyttämään laitteita, kunhan pinnoitteeseen suunnataan valoa.

Yleensä nanopinnoite toimii eristeenä. Kokeilujen kautta tutkijat löysivät autojen jäähdyttimissä käytetyn etyleeniglykoolin materiaaliksi, joka piidioksidipartikkeleiden päällä lisää materiaalin lämmönjohtavuutta jopa 20-kertaisesti.

Etyleeniglykoolilla on taipumus lopulta haihtua, joten se ei käy piidioksidinanopartikkelin pinnoitteeksi tulevissa ledien tai tehoelektroniikan jäähdyttämisessä. Tutkijoiden mukaan keskeistä onkin, että tämäntyyppinen jäähdytyksen mahdollisuus on nyt käytännössä demonstroitu.

Lisätietoa löydöksestä löytyy Georgia Techin verkkosivuilta.

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla täällä.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta www.embeddedconference.fi.

 
 

Data on jo tavaroita arvokkaampaa

Strategisesti ajatellen it:llä ei ole väliä, kirjoitti amerikkalainen Nicolas Carr vuonna 2003 Harvard Business Review’ssä. Seuraavina vuosina yritykset alkoivat ulkoistaa it-järjestelmiään, koska eivät pitäneet sitä ydinliiketoimintanaan. Nyt 15 vuotta myöhemmin tilanne on toinen. Lisäarvo luodaan datalla, joten it on arvokkaampaa kuin koskaan aikaisemmin.

Lue lisää...

Flashilta vaaditaan paljon verkkolaitteissa

Flash-muisti yleistyy tietoliikennelaitteissa, mutta niissä ratkaisulta vaaditaan paljon enemmän kuin yritys- ja kuluttajalaitteiden tallennuksessa: luotettavuutta, laatua ja datan palautusmahdollisuutta.

Lue lisää...
 
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
ETN_fi The 1st ever official roaming groupcall between Finnish VIRVE and Nodnett of Norway. See https://t.co/WryGLaLGkq @erillisverkot
ETN_fi AI democratizes development, says @adhorn at #hacktalks. See https://t.co/AslQeZYSAV
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
 
 

ny template