JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Lämpö on lopulta kaiken elektroniikan suurin vihollinen. Suunnittelijat ovat aina yrittäneet keksiä uusia innovatiivisia tapoja jäähdyttää elektroniikkaa, mikä tekisi laitteista luotettavampia ja pitkäikäisempiä. Georgia Tech -yliopiston tutkijat haluavat viilentää elektroniikkaa hiekalla.

No aivan hiekkalaatikon hiekasta ei ole kyse. Georgia Techin tutkijat ovat tutkija Baratunda Colan johdolla kehittäneet korkean eristevakion omaavasta polymeeristä päällystetyistä piidioksidinanopartikkeleista edullisen materiaalin, joka johtaa lämpöä pois tehokkaasti.

Piidioksidi itsessään ei johda lämpöä minnekään, vaan salaisuus piilee polymeerinanopinnoitteessa. Siinä syntyy tutkijoiden monimutkaisia sähkömagneettisia kenttiä, joiden yhteisvaikutuksesta nanopartikkelit kykenevät jäähdyttämään laitteita, kunhan pinnoitteeseen suunnataan valoa.

Yleensä nanopinnoite toimii eristeenä. Kokeilujen kautta tutkijat löysivät autojen jäähdyttimissä käytetyn etyleeniglykoolin materiaaliksi, joka piidioksidipartikkeleiden päällä lisää materiaalin lämmönjohtavuutta jopa 20-kertaisesti.

Etyleeniglykoolilla on taipumus lopulta haihtua, joten se ei käy piidioksidinanopartikkelin pinnoitteeksi tulevissa ledien tai tehoelektroniikan jäähdyttämisessä. Tutkijoiden mukaan keskeistä onkin, että tämäntyyppinen jäähdytyksen mahdollisuus on nyt käytännössä demonstroitu.

Lisätietoa löydöksestä löytyy Georgia Techin verkkosivuilta.

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Koko järjestelmää voidaan simuloida kerralla

Simulointi on perusedellytys monimutkaisen järjestelmän onnistuneelle suunnittelulle, kehittämiselle ja testaamiselle. Yhdistämällä Wind Riverin Simicsin kaltainen tietokoneen simulointiohjelmisto fyysisen järjestelmän ja ympäristön simulaatioon voidaan koko järjestelmän kattavia testejä ajaa täysin automaattisesti niin usein kuin halutaan.

Lue lisää...
 
ETN_fi Thaimaan luolapelastusoperaatiossa käytettiin MaxMesh-verkkotekniikkaa, joka perustui Analog Devicesin AD9364-piire… https://t.co/eVFbYcblRg
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
 
 

ny template