JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Yleensä valmistajat seuraavat standardeja kehittäessään uusia ratkaisuja ja liitäntöjä. Apple on harvoja omia polkujaan kulkevia. Nyt kansainvälinen televiestintäliitto ITU on kehittänyt kannettavien tietokoneiden universaalin laturin standardin, joka saattaa kelvata Applellekin.

Kyse on ITU-T L.1002-suosituksesta. Se kuuluu samaan sarjaan aiemman älypuhelimien laturistandardin eli ITU-T L.1000:n kanssa. Tarkoitus on ennen kaikkea vähentää latureista syntyvän e-jätteen määrää.

Tavoitteen toteutuminen edellyttäisi mielellään sitä, että kaikki valmistajat siirtyisivät yhdenmukaisiin tekniikkoihin laturien suunnittelussa. Kännykkäpuolella tämä ei ole onnistunut, sillä vakka moni valmistaja on siirtymässä USB-C-liitäntään myös virransyötössä, Apple on pitänyt tiukasti kiinni omasta Lighting-liitännästään.

Läppäreissä eli Macbookeissa tilanne voi olla toinen. Apple toki suosii Thunderbolt-liitäntää, mutta fyysisesti se on muuttumassa C-tyypin USB-liitännäksi. Tämä voisi periaatteessa mahdollistaa uuden laturistandardin tavoitteiden toteutumisen.

ITU:n perustelut ovat vakuuttavia. Joka vuosi markkinoille työnnetään miljoonan tonnin verran ulkoisia teholähteitä. Uusi ITU-T L.1002-suositus määrittelee, että eko-merkinnän saavan laturin pitää kuluttaa viisi kertaa nykyistä vähemmän tehoa ilman kuormaa, kuin mitä tämän hetken säädökset määrittelevät. Tämä jo vähentää merkittävästi laturien aiheuttamia kasvihuonepäästöjä.

Suosituksen toinen puoli – ja samalla se, mikä esimerkiksi Applelle ei välttämättä käy - kehottaa käyttämään samaa laturia eri laitteiden lataamiseen, mikä voisi potentiaalisesti vähentää e-romun määrää merkittävästi.

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla täällä.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta www.embeddedconference.fi.

 
 

Data on jo tavaroita arvokkaampaa

Strategisesti ajatellen it:llä ei ole väliä, kirjoitti amerikkalainen Nicolas Carr vuonna 2003 Harvard Business Review’ssä. Seuraavina vuosina yritykset alkoivat ulkoistaa it-järjestelmiään, koska eivät pitäneet sitä ydinliiketoimintanaan. Nyt 15 vuotta myöhemmin tilanne on toinen. Lisäarvo luodaan datalla, joten it on arvokkaampaa kuin koskaan aikaisemmin.

Lue lisää...

Flashilta vaaditaan paljon verkkolaitteissa

Flash-muisti yleistyy tietoliikennelaitteissa, mutta niissä ratkaisulta vaaditaan paljon enemmän kuin yritys- ja kuluttajalaitteiden tallennuksessa: luotettavuutta, laatua ja datan palautusmahdollisuutta.

Lue lisää...
 
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
ETN_fi The 1st ever official roaming groupcall between Finnish VIRVE and Nodnett of Norway. See https://t.co/WryGLaLGkq @erillisverkot
ETN_fi AI democratizes development, says @adhorn at #hacktalks. See https://t.co/AslQeZYSAV
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
 
 

ny template