JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Yleensä valmistajat seuraavat standardeja kehittäessään uusia ratkaisuja ja liitäntöjä. Apple on harvoja omia polkujaan kulkevia. Nyt kansainvälinen televiestintäliitto ITU on kehittänyt kannettavien tietokoneiden universaalin laturin standardin, joka saattaa kelvata Applellekin.

Kyse on ITU-T L.1002-suosituksesta. Se kuuluu samaan sarjaan aiemman älypuhelimien laturistandardin eli ITU-T L.1000:n kanssa. Tarkoitus on ennen kaikkea vähentää latureista syntyvän e-jätteen määrää.

Tavoitteen toteutuminen edellyttäisi mielellään sitä, että kaikki valmistajat siirtyisivät yhdenmukaisiin tekniikkoihin laturien suunnittelussa. Kännykkäpuolella tämä ei ole onnistunut, sillä vakka moni valmistaja on siirtymässä USB-C-liitäntään myös virransyötössä, Apple on pitänyt tiukasti kiinni omasta Lighting-liitännästään.

Läppäreissä eli Macbookeissa tilanne voi olla toinen. Apple toki suosii Thunderbolt-liitäntää, mutta fyysisesti se on muuttumassa C-tyypin USB-liitännäksi. Tämä voisi periaatteessa mahdollistaa uuden laturistandardin tavoitteiden toteutumisen.

ITU:n perustelut ovat vakuuttavia. Joka vuosi markkinoille työnnetään miljoonan tonnin verran ulkoisia teholähteitä. Uusi ITU-T L.1002-suositus määrittelee, että eko-merkinnän saavan laturin pitää kuluttaa viisi kertaa nykyistä vähemmän tehoa ilman kuormaa, kuin mitä tämän hetken säädökset määrittelevät. Tämä jo vähentää merkittävästi laturien aiheuttamia kasvihuonepäästöjä.

Suosituksen toinen puoli – ja samalla se, mikä esimerkiksi Applelle ei välttämättä käy - kehottaa käyttämään samaa laturia eri laitteiden lataamiseen, mikä voisi potentiaalisesti vähentää e-romun määrää merkittävästi.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

Räätälöity piiri on usein käytännöllisin

Räätälöidyn tai kustomoidun piirin suunnitteluun liittyy useita sitkeitä myyttejä ja pelkoja, jotka lähes kaikki ovat perusteettomia. Lisäksi tämän suunnittelumenetelmän monia etuja ei ymmärretä kovin hyvin. Tässä artikkelissa perustellaan, miksi sinun pitäisi pohtia räätälöidyn piirin rakentamista myös pienen volyymin projekteissa.

Lue lisää...
 
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
ETN_fi LTE-broadcast sopii autojen V2X-yhteyksiin. https://t.co/F8IgZpVhis
ETN_fi How Secure is my IoT? Etteplan CTO Jaakko Ala-Paavola at Embedded Conference Finland 2018. https://t.co/xHInjZJqPshttps://t.co/h671lU8gv1
 
 

ny template