JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Yleensä valmistajat seuraavat standardeja kehittäessään uusia ratkaisuja ja liitäntöjä. Apple on harvoja omia polkujaan kulkevia. Nyt kansainvälinen televiestintäliitto ITU on kehittänyt kannettavien tietokoneiden universaalin laturin standardin, joka saattaa kelvata Applellekin.

Kyse on ITU-T L.1002-suosituksesta. Se kuuluu samaan sarjaan aiemman älypuhelimien laturistandardin eli ITU-T L.1000:n kanssa. Tarkoitus on ennen kaikkea vähentää latureista syntyvän e-jätteen määrää.

Tavoitteen toteutuminen edellyttäisi mielellään sitä, että kaikki valmistajat siirtyisivät yhdenmukaisiin tekniikkoihin laturien suunnittelussa. Kännykkäpuolella tämä ei ole onnistunut, sillä vakka moni valmistaja on siirtymässä USB-C-liitäntään myös virransyötössä, Apple on pitänyt tiukasti kiinni omasta Lighting-liitännästään.

Läppäreissä eli Macbookeissa tilanne voi olla toinen. Apple toki suosii Thunderbolt-liitäntää, mutta fyysisesti se on muuttumassa C-tyypin USB-liitännäksi. Tämä voisi periaatteessa mahdollistaa uuden laturistandardin tavoitteiden toteutumisen.

ITU:n perustelut ovat vakuuttavia. Joka vuosi markkinoille työnnetään miljoonan tonnin verran ulkoisia teholähteitä. Uusi ITU-T L.1002-suositus määrittelee, että eko-merkinnän saavan laturin pitää kuluttaa viisi kertaa nykyistä vähemmän tehoa ilman kuormaa, kuin mitä tämän hetken säädökset määrittelevät. Tämä jo vähentää merkittävästi laturien aiheuttamia kasvihuonepäästöjä.

Suosituksen toinen puoli – ja samalla se, mikä esimerkiksi Applelle ei välttämättä käy - kehottaa käyttämään samaa laturia eri laitteiden lataamiseen, mikä voisi potentiaalisesti vähentää e-romun määrää merkittävästi.

 
 

Tekoäly mullistaa seuraavaksi kuvantunnistuksen yrityskäytössä

Älykäs karttapalvelu, joka ohjaa kiertämään ruuhkat ja tietyöt, on meille jo itsestäänselvyys. Viime vuoden lopulla tekoälyn avulla toteutettu Google Translate -käännöspalvelun uudistus oli puolestaan huima loikka, jonka myötä suomenkielistenkin tekstien kääntäminen alkaa jo tuottaa hämmentävän laadukkaita lopputuloksia. Jopa reaaliaikainen kääntäminen suoraan korvakuulokkeisiin on nyt mahdollista.

Lue lisää...

Laadukas käyttöliittymä ja pitkä akunkesto – mahdoton yhtälö?

Myös puettaviin laitteiin halutaan näyttävä käyttöliittymä animaatioineen, mutta voiko sellaisen toteuttaa pienellä akulla varustetussa laitteessa? Toshiba Electronics Europen uudella TZ1200-prosessorilla se onnistuu.

Lue lisää...
 
ETN_fi It is too early for facial recognition, says Huawei. See https://t.co/Pxuuz2HAtD @HuaweiMobileFI
ETN_fi Internet of Things? Or Internet of Moving Things? See https://t.co/tZGo47BeC4 @mcubemems
ETN_fi Wifi-verkkojen WPA2-salaus murrettu. https://t.co/NO8bmrjyAp @viest_virasto
ETN_fi Huawei Mate 10 is not a smart phone. It is an intelligent machine. https://t.co/MbW3ec5Sje @HuaweiMobileFI
ETN_fi Huawei lanseeraa Mate 10- huippumallin Münchenissä. Kiinalaisvalmistajan ensimmäinen malli, joka hyödyntää paikalli… https://t.co/5RPybKzmd2
 
 

ny template