JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Yleensä valmistajat seuraavat standardeja kehittäessään uusia ratkaisuja ja liitäntöjä. Apple on harvoja omia polkujaan kulkevia. Nyt kansainvälinen televiestintäliitto ITU on kehittänyt kannettavien tietokoneiden universaalin laturin standardin, joka saattaa kelvata Applellekin.

Kyse on ITU-T L.1002-suosituksesta. Se kuuluu samaan sarjaan aiemman älypuhelimien laturistandardin eli ITU-T L.1000:n kanssa. Tarkoitus on ennen kaikkea vähentää latureista syntyvän e-jätteen määrää.

Tavoitteen toteutuminen edellyttäisi mielellään sitä, että kaikki valmistajat siirtyisivät yhdenmukaisiin tekniikkoihin laturien suunnittelussa. Kännykkäpuolella tämä ei ole onnistunut, sillä vakka moni valmistaja on siirtymässä USB-C-liitäntään myös virransyötössä, Apple on pitänyt tiukasti kiinni omasta Lighting-liitännästään.

Läppäreissä eli Macbookeissa tilanne voi olla toinen. Apple toki suosii Thunderbolt-liitäntää, mutta fyysisesti se on muuttumassa C-tyypin USB-liitännäksi. Tämä voisi periaatteessa mahdollistaa uuden laturistandardin tavoitteiden toteutumisen.

ITU:n perustelut ovat vakuuttavia. Joka vuosi markkinoille työnnetään miljoonan tonnin verran ulkoisia teholähteitä. Uusi ITU-T L.1002-suositus määrittelee, että eko-merkinnän saavan laturin pitää kuluttaa viisi kertaa nykyistä vähemmän tehoa ilman kuormaa, kuin mitä tämän hetken säädökset määrittelevät. Tämä jo vähentää merkittävästi laturien aiheuttamia kasvihuonepäästöjä.

Suosituksen toinen puoli – ja samalla se, mikä esimerkiksi Applelle ei välttämättä käy - kehottaa käyttämään samaa laturia eri laitteiden lataamiseen, mikä voisi potentiaalisesti vähentää e-romun määrää merkittävästi.

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Koko järjestelmää voidaan simuloida kerralla

Simulointi on perusedellytys monimutkaisen järjestelmän onnistuneelle suunnittelulle, kehittämiselle ja testaamiselle. Yhdistämällä Wind Riverin Simicsin kaltainen tietokoneen simulointiohjelmisto fyysisen järjestelmän ja ympäristön simulaatioon voidaan koko järjestelmän kattavia testejä ajaa täysin automaattisesti niin usein kuin halutaan.

Lue lisää...
 
ETN_fi Thaimaan luolapelastusoperaatiossa käytettiin MaxMesh-verkkotekniikkaa, joka perustui Analog Devicesin AD9364-piire… https://t.co/eVFbYcblRg
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
 
 

ny template