JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Intel on suurin, Qualcomm uhkaa pian NXP-kaupan jälkeen Samsungin kakkosasemaa, mutta nopeimmin puolijohdevalmistajien listalla nouseva yritys on Apple. Apple on myös poikkeus 20 suurimman valmistajan listalla, koska se ainoana valmistuttaa piirinsä vain sisäiseen käyttöön.

IC Insights on julkaissut ennusteensa piirien valmistajien tämän vuoden ranking-listaksi. Intel jatkaa ykkösenä ja onnistaa vaikeuksistaan huolimatta kasvattamaan puolijohdemyyntinsä 56,3 miljardiin dollariin. Aika iso osa kasvusta perustuu Alteralta ostettuun FPGA-liiketoimintaan.

Samsung kasvaa 43,5 miljardiin dollariin ja korealaisyritys pystyykin puolijohderyhmänsä hyvällä kehityksellä pitkälti paikkaamaan kännykkädivisioona surkeaa Note 7 -katastrofia. Sopimusvalmistaja TSMC kasvattaa sekin myyntiään 11 prosenttia 29,3 miljardiin dollariin.

Tällä hetkellä neljäntenä olevan Qualcommin liikevaihto pienenee tänä vuonna 15 prosenttia 15,4 miljardiin dollariin. Ensi vuonna myyntiin lisätään iso osa NXP:n tämän hetken 9,5 miljardin dollarin liikevaihdosta, joten Qualcomm nousee selvästi kolmanneksi suurimmaksi.

Applen puolijohdetuotannon arvo kasvaa tänä vuonna 17 prosenttia lähes 6,5 miljardiin dollariin. Kyse on siis yhtiön iPhone- ja iPad-laitteisiin sekä älykelloihinsa kehittämistä A-sarjan prosessoreista sekä niiden rinnalle valmistetuista anturifuusiopiireistä. Tuotannon arvo kuvaa hyvin sitä, miten merkittävässä asemassa Applen laitevalmistus on nykyään koko puolijohdealan kannalta.

Ensi vuodesta alkaen kymmenen suurimman valmistajan joukossa ei enää ole eurooppalaisia yrityksiä. Infineon ja STMicroelectronics ovat pudonneet kärjestä jo aiemmin ja tänä vuonna 10. suurin eli NXP katoaa listalta kokonaan ensi vuonna.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

Räätälöity piiri on usein käytännöllisin

Räätälöidyn tai kustomoidun piirin suunnitteluun liittyy useita sitkeitä myyttejä ja pelkoja, jotka lähes kaikki ovat perusteettomia. Lisäksi tämän suunnittelumenetelmän monia etuja ei ymmärretä kovin hyvin. Tässä artikkelissa perustellaan, miksi sinun pitäisi pohtia räätälöidyn piirin rakentamista myös pienen volyymin projekteissa.

Lue lisää...
 
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
ETN_fi LTE-broadcast sopii autojen V2X-yhteyksiin. https://t.co/F8IgZpVhis
 
 

ny template