JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

logotypen

Bluetooth on noussut erittäin käytetyksi tekniikaksi. Se on vuosien varrella kehittynyt vähävirtaiseksi, myös suurehkoihin datanopeuksiin yltäväksi linkiksi, joka löytyy jokaisesta älypuhelimesta ja useimmista muistakin laitteista. Nyt tekniikkaan on silti tehty todennäköisesti sen historian suurin parannus.

Tekniikkaa hallinnoiva Bluetooth SIG -järjestö on julkistanut määritykset, jotka lisäävät bluetooth-yhteyksiin mesh-verkkotopologian. Siinä missä bluetooth-yhteydet olivat tähän asti laitteiden välisiä point-to-point -linkkejä, jatkossa bluetooth-laitteet voivat liittyä toisiinsa, siirtää dataa keskenään ja luoda perustan hyvin suurikokoisille verkoille.

Mesh-verkkona bluetooth sopii entistä paremmin koti- ja tehdasautomaatioon. Tekniikka toimii BLE-laitteissa (Bluetooth Low Energy), jotka tulevat standardeja versiosta 4.0 ylöspäin.

Uusien määritysten julkaiseminen on saanut piirienvalmistajat heti julkistamaan omia mesh-ratkaisujaan. Silicon Labs esitteli heti verkon analyysityökalut ja suunnittelutyökalut uusille mesh-yhteyksille. Yhtiön mukaan työkaluilla saadaan mesh-ratkaisu markkinoille jopa kuusi kuukautta kilpailijoita nopeammin.

Norjalainen Nordic Semiconductor kehuu sekin olevansa ensimmäinen mesh-kehitysalustaa tarjoava yritys. Yhtiön nykyinen kehitysalusta nRF5 tukee uutta mesh-arkkitehtuuria välittömästi.

Uudistusten myötä bluetooth haastaa entistä vakavammin esimerkiksi zigbeen ja muut mesh-protokollat erilaisissa automaatioratkaisuissa.

 
 

Kustomoitu piiri on täydellinen teollisen internetin sovelluksiin

Teollisen internetin tai IIoT:n (Industrial Internet of Things) tarkoitus on hyvin yksinkertainen: tehdä tuotantolaitoksista mahdollisimman tehokkaita optimoimalla kaikki operaatiot, joihin kuuluvat tuotanto, materiaalien hallinta ja ylläpito.

Lue lisää...

Yhdistelmäkenno näkee tarkasti myös pimeässä

Kahta eri teknologiaa yhdistävä IT-EMCCD-kuvakenno näkee tarkasti sekä yön pimeydessä että kirkkaassa päivänvalossa. Laajan dynamiikan ansiosta yhdellä kameralla voidaan siten kuvata tarkasti näkymiä, jotka sisältävät sekä erittäin pimeitä että kirkkaita kohtia.

Lue lisää...
 
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
4hreplyretweetfavorite
ETN_fi The 1st ever official roaming groupcall between Finnish VIRVE and Nodnett of Norway. See https://t.co/WryGLaLGkq @erillisverkot
ETN_fi AI democratizes development, says @adhorn at #hacktalks. See https://t.co/AslQeZYSAV
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
ETN_fi Risto Siilasmaa of Nokia: Why you should study AI and Machine Learning and how I did it https://t.co/ifOQ9CtGn0
 
 

ny template