JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Telia oli saanut tilapäisen luvan testata 5G-yhteyksiä 3,5 gigahertsin taajuudella, josta odotetaan ensimmäistä merkittävää uutta 5G-taajuusaluetta. Eilen se demosi yhdessä Nokian kanssa, miten linkissä päästään tavoiteltuun yhden millisekunnin viiveeseen.

Nokian Bell Labsin tutkimusjohtaja Lauri Oksasen (kuvassa) mukaan demossa oltiin niin lähellä 5G:tä kuin tällä hetkellä on mahdollista, standardointihan on edelleen kesken. Demossa linkin viive eli latenssi saatiin putoamaan 4G:n 13-15 millisekunnista yhteen millisekuntiin.

Viivettä Oksanen pitää 5G:n olennaisimpana osana, jopa kuluttajien odottamia huimia datanopeuksia suurempana. - Viiveen hallitseminen on operaattoreille kaikkein hankalin osa. Miten varmistetaan viiveen hallinta, vaikka samalla yhteydessä muutkin sovellukset pyytävät resursseja, Oksanen kuvasi.

Demolaitteisto perusti Airscale-tukiasemiin ja Airframe-palvelimiin, jotka esittivät pilvipohjaista prosessointia. Tukiasemissa oli käytössä ulkokäyttöön suunnitellut antennit. Toinen laitteisto emuloi päätelaitetta, koska 3,5 gigahertsin taajuudella toimivia kännyköitä ei vielä ole.

Oksanen uskoo, että kun sellaisia aikanaan saadaan ja tukiasema siirtyy kentälle käyttöön, myös käyttäjä pääsee nauttimaan samasta yhden millisekunnin viiveestä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että virtuaalitodellisuussovellukset toimivat reaaliaikaisesti myös langattoman yhteyden yli.

VR-linkki ei voi kulkea maailman toiselle puolelle myöskään 5G-aikana. - Valonnopeus rajoittaa. Yhdessä millisekunnissa data kulkee sadan kilometrin matkan ja takaisin. Pilveä on pakko sijoittaa verkon reunalle, Oksanen sanoi.

Telialla 5G-yhteydellä ohjattiin robotteja, jotka tasapainottivat pallon kameranäön avulla reilussa sekunnissa. Ero 4G:een oli huomattava. Operaattorin kannalta 5G voi merkitä myös sitä, että millisekunnin viiveen omaavaa yhteyttä voidaan myydä premium-hintaan sitä haluaville.

Telian teknologiajohtaja Jari Collin visioi 5G-tulevaisuutta, jossa oman lätkäjoukkueen vieraspeliä pääsisi seuraamaan virtuaalilaseilla pelin keskelle. Sellaisesta olisi jo valmis vähän maksamaankin, ainakin jos oma joukkue on voittanut jo kaksi mestaruutta putkeen.

 
 

Tekoäly mullistaa seuraavaksi kuvantunnistuksen yrityskäytössä

Älykäs karttapalvelu, joka ohjaa kiertämään ruuhkat ja tietyöt, on meille jo itsestäänselvyys. Viime vuoden lopulla tekoälyn avulla toteutettu Google Translate -käännöspalvelun uudistus oli puolestaan huima loikka, jonka myötä suomenkielistenkin tekstien kääntäminen alkaa jo tuottaa hämmentävän laadukkaita lopputuloksia. Jopa reaaliaikainen kääntäminen suoraan korvakuulokkeisiin on nyt mahdollista.

Lue lisää...

Laadukas käyttöliittymä ja pitkä akunkesto – mahdoton yhtälö?

Myös puettaviin laitteiin halutaan näyttävä käyttöliittymä animaatioineen, mutta voiko sellaisen toteuttaa pienellä akulla varustetussa laitteessa? Toshiba Electronics Europen uudella TZ1200-prosessorilla se onnistuu.

Lue lisää...
 
ETN_fi It is too early for facial recognition, says Huawei. See https://t.co/Pxuuz2HAtD @HuaweiMobileFI
ETN_fi Internet of Things? Or Internet of Moving Things? See https://t.co/tZGo47BeC4 @mcubemems
ETN_fi Wifi-verkkojen WPA2-salaus murrettu. https://t.co/NO8bmrjyAp @viest_virasto
ETN_fi Huawei Mate 10 is not a smart phone. It is an intelligent machine. https://t.co/MbW3ec5Sje @HuaweiMobileFI
ETN_fi Huawei lanseeraa Mate 10- huippumallin Münchenissä. Kiinalaisvalmistajan ensimmäinen malli, joka hyödyntää paikalli… https://t.co/5RPybKzmd2
 
 

ny template