JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

logotypen

Telia oli saanut tilapäisen luvan testata 5G-yhteyksiä 3,5 gigahertsin taajuudella, josta odotetaan ensimmäistä merkittävää uutta 5G-taajuusaluetta. Eilen se demosi yhdessä Nokian kanssa, miten linkissä päästään tavoiteltuun yhden millisekunnin viiveeseen.

Nokian Bell Labsin tutkimusjohtaja Lauri Oksasen (kuvassa) mukaan demossa oltiin niin lähellä 5G:tä kuin tällä hetkellä on mahdollista, standardointihan on edelleen kesken. Demossa linkin viive eli latenssi saatiin putoamaan 4G:n 13-15 millisekunnista yhteen millisekuntiin.

Viivettä Oksanen pitää 5G:n olennaisimpana osana, jopa kuluttajien odottamia huimia datanopeuksia suurempana. - Viiveen hallitseminen on operaattoreille kaikkein hankalin osa. Miten varmistetaan viiveen hallinta, vaikka samalla yhteydessä muutkin sovellukset pyytävät resursseja, Oksanen kuvasi.

Demolaitteisto perusti Airscale-tukiasemiin ja Airframe-palvelimiin, jotka esittivät pilvipohjaista prosessointia. Tukiasemissa oli käytössä ulkokäyttöön suunnitellut antennit. Toinen laitteisto emuloi päätelaitetta, koska 3,5 gigahertsin taajuudella toimivia kännyköitä ei vielä ole.

Oksanen uskoo, että kun sellaisia aikanaan saadaan ja tukiasema siirtyy kentälle käyttöön, myös käyttäjä pääsee nauttimaan samasta yhden millisekunnin viiveestä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että virtuaalitodellisuussovellukset toimivat reaaliaikaisesti myös langattoman yhteyden yli.

VR-linkki ei voi kulkea maailman toiselle puolelle myöskään 5G-aikana. - Valonnopeus rajoittaa. Yhdessä millisekunnissa data kulkee sadan kilometrin matkan ja takaisin. Pilveä on pakko sijoittaa verkon reunalle, Oksanen sanoi.

Telialla 5G-yhteydellä ohjattiin robotteja, jotka tasapainottivat pallon kameranäön avulla reilussa sekunnissa. Ero 4G:een oli huomattava. Operaattorin kannalta 5G voi merkitä myös sitä, että millisekunnin viiveen omaavaa yhteyttä voidaan myydä premium-hintaan sitä haluaville.

Telian teknologiajohtaja Jari Collin visioi 5G-tulevaisuutta, jossa oman lätkäjoukkueen vieraspeliä pääsisi seuraamaan virtuaalilaseilla pelin keskelle. Sellaisesta olisi jo valmis vähän maksamaankin, ainakin jos oma joukkue on voittanut jo kaksi mestaruutta putkeen.

 
 

Kustomoitu piiri on täydellinen teollisen internetin sovelluksiin

Teollisen internetin tai IIoT:n (Industrial Internet of Things) tarkoitus on hyvin yksinkertainen: tehdä tuotantolaitoksista mahdollisimman tehokkaita optimoimalla kaikki operaatiot, joihin kuuluvat tuotanto, materiaalien hallinta ja ylläpito.

Lue lisää...

Yhdistelmäkenno näkee tarkasti myös pimeässä

Kahta eri teknologiaa yhdistävä IT-EMCCD-kuvakenno näkee tarkasti sekä yön pimeydessä että kirkkaassa päivänvalossa. Laajan dynamiikan ansiosta yhdellä kameralla voidaan siten kuvata tarkasti näkymiä, jotka sisältävät sekä erittäin pimeitä että kirkkaita kohtia.

Lue lisää...
 
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
4hreplyretweetfavorite
ETN_fi The 1st ever official roaming groupcall between Finnish VIRVE and Nodnett of Norway. See https://t.co/WryGLaLGkq @erillisverkot
ETN_fi AI democratizes development, says @adhorn at #hacktalks. See https://t.co/AslQeZYSAV
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
ETN_fi Risto Siilasmaa of Nokia: Why you should study AI and Machine Learning and how I did it https://t.co/ifOQ9CtGn0
 
 

ny template