JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Telia oli saanut tilapäisen luvan testata 5G-yhteyksiä 3,5 gigahertsin taajuudella, josta odotetaan ensimmäistä merkittävää uutta 5G-taajuusaluetta. Eilen se demosi yhdessä Nokian kanssa, miten linkissä päästään tavoiteltuun yhden millisekunnin viiveeseen.

Nokian Bell Labsin tutkimusjohtaja Lauri Oksasen (kuvassa) mukaan demossa oltiin niin lähellä 5G:tä kuin tällä hetkellä on mahdollista, standardointihan on edelleen kesken. Demossa linkin viive eli latenssi saatiin putoamaan 4G:n 13-15 millisekunnista yhteen millisekuntiin.

Viivettä Oksanen pitää 5G:n olennaisimpana osana, jopa kuluttajien odottamia huimia datanopeuksia suurempana. - Viiveen hallitseminen on operaattoreille kaikkein hankalin osa. Miten varmistetaan viiveen hallinta, vaikka samalla yhteydessä muutkin sovellukset pyytävät resursseja, Oksanen kuvasi.

Demolaitteisto perusti Airscale-tukiasemiin ja Airframe-palvelimiin, jotka esittivät pilvipohjaista prosessointia. Tukiasemissa oli käytössä ulkokäyttöön suunnitellut antennit. Toinen laitteisto emuloi päätelaitetta, koska 3,5 gigahertsin taajuudella toimivia kännyköitä ei vielä ole.

Oksanen uskoo, että kun sellaisia aikanaan saadaan ja tukiasema siirtyy kentälle käyttöön, myös käyttäjä pääsee nauttimaan samasta yhden millisekunnin viiveestä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että virtuaalitodellisuussovellukset toimivat reaaliaikaisesti myös langattoman yhteyden yli.

VR-linkki ei voi kulkea maailman toiselle puolelle myöskään 5G-aikana. - Valonnopeus rajoittaa. Yhdessä millisekunnissa data kulkee sadan kilometrin matkan ja takaisin. Pilveä on pakko sijoittaa verkon reunalle, Oksanen sanoi.

Telialla 5G-yhteydellä ohjattiin robotteja, jotka tasapainottivat pallon kameranäön avulla reilussa sekunnissa. Ero 4G:een oli huomattava. Operaattorin kannalta 5G voi merkitä myös sitä, että millisekunnin viiveen omaavaa yhteyttä voidaan myydä premium-hintaan sitä haluaville.

Telian teknologiajohtaja Jari Collin visioi 5G-tulevaisuutta, jossa oman lätkäjoukkueen vieraspeliä pääsisi seuraamaan virtuaalilaseilla pelin keskelle. Sellaisesta olisi jo valmis vähän maksamaankin, ainakin jos oma joukkue on voittanut jo kaksi mestaruutta putkeen.

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Moniydinsuorittimet tulevat lentokoneisiin

Ilmailun turvakriittisissä ohjausjärjestelmissä on aiemmin pitäydytty perinteisiin yhden ytimen prosessoriratkaisuihin. Nyt ilmailualallakin aletaan yleistä kehitystä seuraten siirtyä moniytimisiin suoritinarkkitehtuureihin.

Lue lisää...
 
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
2hreplyretweetfavorite
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
3hreplyretweetfavorite
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
 
 

ny template