JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Telia oli saanut tilapäisen luvan testata 5G-yhteyksiä 3,5 gigahertsin taajuudella, josta odotetaan ensimmäistä merkittävää uutta 5G-taajuusaluetta. Eilen se demosi yhdessä Nokian kanssa, miten linkissä päästään tavoiteltuun yhden millisekunnin viiveeseen.

Nokian Bell Labsin tutkimusjohtaja Lauri Oksasen (kuvassa) mukaan demossa oltiin niin lähellä 5G:tä kuin tällä hetkellä on mahdollista, standardointihan on edelleen kesken. Demossa linkin viive eli latenssi saatiin putoamaan 4G:n 13-15 millisekunnista yhteen millisekuntiin.

Viivettä Oksanen pitää 5G:n olennaisimpana osana, jopa kuluttajien odottamia huimia datanopeuksia suurempana. - Viiveen hallitseminen on operaattoreille kaikkein hankalin osa. Miten varmistetaan viiveen hallinta, vaikka samalla yhteydessä muutkin sovellukset pyytävät resursseja, Oksanen kuvasi.

Demolaitteisto perusti Airscale-tukiasemiin ja Airframe-palvelimiin, jotka esittivät pilvipohjaista prosessointia. Tukiasemissa oli käytössä ulkokäyttöön suunnitellut antennit. Toinen laitteisto emuloi päätelaitetta, koska 3,5 gigahertsin taajuudella toimivia kännyköitä ei vielä ole.

Oksanen uskoo, että kun sellaisia aikanaan saadaan ja tukiasema siirtyy kentälle käyttöön, myös käyttäjä pääsee nauttimaan samasta yhden millisekunnin viiveestä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että virtuaalitodellisuussovellukset toimivat reaaliaikaisesti myös langattoman yhteyden yli.

VR-linkki ei voi kulkea maailman toiselle puolelle myöskään 5G-aikana. - Valonnopeus rajoittaa. Yhdessä millisekunnissa data kulkee sadan kilometrin matkan ja takaisin. Pilveä on pakko sijoittaa verkon reunalle, Oksanen sanoi.

Telialla 5G-yhteydellä ohjattiin robotteja, jotka tasapainottivat pallon kameranäön avulla reilussa sekunnissa. Ero 4G:een oli huomattava. Operaattorin kannalta 5G voi merkitä myös sitä, että millisekunnin viiveen omaavaa yhteyttä voidaan myydä premium-hintaan sitä haluaville.

Telian teknologiajohtaja Jari Collin visioi 5G-tulevaisuutta, jossa oman lätkäjoukkueen vieraspeliä pääsisi seuraamaan virtuaalilaseilla pelin keskelle. Sellaisesta olisi jo valmis vähän maksamaankin, ainakin jos oma joukkue on voittanut jo kaksi mestaruutta putkeen.

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla
täällä
.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta
www.embeddedconference.fi.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

GDPR tulee – oletko valmis?

Tietoturva on parhaimmillaankin ikävä tehtävä: Keinot toteuttaa se ovat kalliita, vievät aikaa ja lisäävät energiankulutusta. Samalla kyse on olennaisesta tekijästä, kun laitteita liitetään yhteen osana Teollisuus 4.0.-, esineiden internet- tai pilvitekniikoita. Tietoturva määritellään uudessa EU-direktiivissä GDPR.

Lue lisää...
 
ETN_fi Kanadalaislasten vuoro oppia koodaamaan micro:bit-korteilla. https://t.co/0iVaMmV1zs
ETN_fi Nopeaa wifiä metrossa? 1.25Gbps Wi-Fi for tube trains https://t.co/2kXcuq8RsZ
ETN_fi RT @nokia: Nokia and China Unicom deploy AirGile cloud-native core network to enable new #VoLTE and #VoWiFi services in China. The network…
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
 
 

ny template