JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

USA:n presidentti Donald Trumpin uhkaama 35 prosentin tuontivero kaikille ulkomailla valmistetuille tuotteille näyttää tuottavan hedelmää. Ainakin presidentti itse sanoo Wall Street Journalin haastattelussa, että Applen pääjohtaja Tim Cook on luvannut rakentaa kolme isoa tehdasta Yhdysvaltoihin.

Tiettävästi Cook on kysynyt kolmelta suurelta sopimusvalmistajaltaan eli Foxconnilta, Pegatronilta ja Wistronilta näiden halukkuutta rakentaa tehtaita USA:n maaperälle. Foxconn on ainoa asiasta kiinnostunut, mutta sekin on puhunut näyttötehtaasta, ei matkapuhelimien kokoonpanosta.

WSJ-lehti (verkkolehti on tilattava) on päätynyt jopa julkaisemaan presidentti Trumpin haastattelun sanasta sanaan, koska Trumpilla on ilmeisen omalaatuinen tapa tulkita paitsi muiden, myös omia sanomisiaan.

Syracusen yliopisto arvioi jo toissa kesänä, kuinka paljon iPhonen tuotannon siirtäminen USA:een nostaisi laitteiden hintoja. Hinnat kasvaisivat 30-40 dollaria ja vaikka moni iPhone-käyttäjä maksaa laitteestaan mitä tahansa, voisi hinnankorotus näkyä myyntimäärissä.

Miksi laitteet on sitten kalliimpi valmistaa USA:ssa? Hinta nousisi, koska kännyköissä vaadittavat komponentit valmistetaan kaikki Aasiassa, yleensä Taiwanissa ja Kiinassa. Näiden komponenttien rahtaaminen Yhdysvaltoihin olisi suurin yksittäinen lisämenoerä.

Trumpilaisessa protektionismissa iPhonen tuotannon siirtäminen kotimaahan loisi valtavan määrän työpaikkoja, mitä hän toki kampanjansa aikana lupasikin. Tämä on virhekäsitys. Iso osa kokoonpanosta olisi robotisoitua, joten työpaikkoja ei syntyisi kovin suuria määriä.

Manuaaliseen kokoonpanoon Trump ei löytäisi riittävästi väkeä, vaikka luopuisikin ajatuksestaan ajaa kaikki laittomasti maassa olevat meksikolaiset takaisin kotimaahansa. Kiinassa Foxconnilla on satoja tehtaita, joissa iPhone-puhelimia kootaan. Niissä on jokaisessa jopa parisataa tuhatta työntekijää, joiden löytäminen USA:sta olisi mahdotonta. Tuotantoa valvomaan tarvittiin jo kolme vuotta sitten 8700 insinööriä, joiden palkkaamiseen menisi USA:ssa yhdeksän kuukautta aikaa. Kiinassa tuo määrä koulutettuja löytyy 15 päivässä.

Lopputuloksena on se, ettei iPhonen valmistus siirry Yhdysvaltoihin, vaikka presidentti Trump sitä kuinka vaatisi.

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla täällä.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta www.embeddedconference.fi.

 
 

Data on jo tavaroita arvokkaampaa

Strategisesti ajatellen it:llä ei ole väliä, kirjoitti amerikkalainen Nicolas Carr vuonna 2003 Harvard Business Review’ssä. Seuraavina vuosina yritykset alkoivat ulkoistaa it-järjestelmiään, koska eivät pitäneet sitä ydinliiketoimintanaan. Nyt 15 vuotta myöhemmin tilanne on toinen. Lisäarvo luodaan datalla, joten it on arvokkaampaa kuin koskaan aikaisemmin.

Lue lisää...

Flashilta vaaditaan paljon verkkolaitteissa

Flash-muisti yleistyy tietoliikennelaitteissa, mutta niissä ratkaisulta vaaditaan paljon enemmän kuin yritys- ja kuluttajalaitteiden tallennuksessa: luotettavuutta, laatua ja datan palautusmahdollisuutta.

Lue lisää...
 
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
ETN_fi The 1st ever official roaming groupcall between Finnish VIRVE and Nodnett of Norway. See https://t.co/WryGLaLGkq @erillisverkot
ETN_fi AI democratizes development, says @adhorn at #hacktalks. See https://t.co/AslQeZYSAV
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
 
 

ny template