JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

USA:n presidentti Donald Trumpin uhkaama 35 prosentin tuontivero kaikille ulkomailla valmistetuille tuotteille näyttää tuottavan hedelmää. Ainakin presidentti itse sanoo Wall Street Journalin haastattelussa, että Applen pääjohtaja Tim Cook on luvannut rakentaa kolme isoa tehdasta Yhdysvaltoihin.

Tiettävästi Cook on kysynyt kolmelta suurelta sopimusvalmistajaltaan eli Foxconnilta, Pegatronilta ja Wistronilta näiden halukkuutta rakentaa tehtaita USA:n maaperälle. Foxconn on ainoa asiasta kiinnostunut, mutta sekin on puhunut näyttötehtaasta, ei matkapuhelimien kokoonpanosta.

WSJ-lehti (verkkolehti on tilattava) on päätynyt jopa julkaisemaan presidentti Trumpin haastattelun sanasta sanaan, koska Trumpilla on ilmeisen omalaatuinen tapa tulkita paitsi muiden, myös omia sanomisiaan.

Syracusen yliopisto arvioi jo toissa kesänä, kuinka paljon iPhonen tuotannon siirtäminen USA:een nostaisi laitteiden hintoja. Hinnat kasvaisivat 30-40 dollaria ja vaikka moni iPhone-käyttäjä maksaa laitteestaan mitä tahansa, voisi hinnankorotus näkyä myyntimäärissä.

Miksi laitteet on sitten kalliimpi valmistaa USA:ssa? Hinta nousisi, koska kännyköissä vaadittavat komponentit valmistetaan kaikki Aasiassa, yleensä Taiwanissa ja Kiinassa. Näiden komponenttien rahtaaminen Yhdysvaltoihin olisi suurin yksittäinen lisämenoerä.

Trumpilaisessa protektionismissa iPhonen tuotannon siirtäminen kotimaahan loisi valtavan määrän työpaikkoja, mitä hän toki kampanjansa aikana lupasikin. Tämä on virhekäsitys. Iso osa kokoonpanosta olisi robotisoitua, joten työpaikkoja ei syntyisi kovin suuria määriä.

Manuaaliseen kokoonpanoon Trump ei löytäisi riittävästi väkeä, vaikka luopuisikin ajatuksestaan ajaa kaikki laittomasti maassa olevat meksikolaiset takaisin kotimaahansa. Kiinassa Foxconnilla on satoja tehtaita, joissa iPhone-puhelimia kootaan. Niissä on jokaisessa jopa parisataa tuhatta työntekijää, joiden löytäminen USA:sta olisi mahdotonta. Tuotantoa valvomaan tarvittiin jo kolme vuotta sitten 8700 insinööriä, joiden palkkaamiseen menisi USA:ssa yhdeksän kuukautta aikaa. Kiinassa tuo määrä koulutettuja löytyy 15 päivässä.

Lopputuloksena on se, ettei iPhonen valmistus siirry Yhdysvaltoihin, vaikka presidentti Trump sitä kuinka vaatisi.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

UPS on tärkeä osa datan tallennusta

Innovatiiviset UPS-suunnittelutekniikat tuovat sekä paremman tehokkuuden että suorituskykyä.

Lue lisää...
 
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
ETN_fi LTE-broadcast sopii autojen V2X-yhteyksiin. https://t.co/F8IgZpVhis
 
 

ny template