JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Amerikkalaistutkijat George Washingtonin yliopistosta ovat kehittäneet uudenlaisen aurinkokennon prototyypin, joka kykenee vangitsemaan lähes kaiken energian auringonvalosta. Kennon hyötysuhde on 44,5 prosenttia, joten kyse on maailman tehokkaimmasta aurinkokennosta.

Tutkijoiden kehittämä kenno perustuu paneeleihin, joissa olevat linssit keskittävät auringonvalon pieniin mikrokokoisiin kennoihin. Kennot ovat kooltaan alle neliömillin kokoisia, joten niissä voidaan hyödyntää kustannustehokkaasti hyvinkin eksoottisia materiaaleja.

Päällekkäin pinotut mikrokennojen paneelit toimivat kuin seulana, jonka jokainen kerros vangitsee tietyn aallonpituusalueen auringonvalosta. Rakenteen pohjalla hieman alle puolet kaikesta energiasta on muunnettu sähkövirraksi. Tämän päivän kaupallisissa kennoissa hyötysuhde on parhaimmillaan noin 25 prosentin luokkaa, yleensä tämän alle.

Tutkijat muistuttavat, että 99 prosenttia auringonvalon maan päälle tulevasta energiasta sijoittuu 250-2500 nanometrin aallonpituudelle. Perinteisillä aurinkokennoilla ei kuitenkaan voida siepata koko tätä spektrialuetta.

Washingtonin tutkijoiden rakentama kenno kykenee erityisesti vangitsemaan pidemmän aallonpituuden valoa, joka on nykykennojen iso ongelma. Protokennon rakenne perustuu gallium-antimonidiin (GaSb), jota yleensä käytetään infrapunalasereissa ja valonilmaisimissa. Yhdessä perinteisten kennojen kanssa pinottu rakenne tavoittaa laajemman spektrin auringon valosta.

Tutkijat kertovat, että rakennettu protokenno on hyvin kallis eikä siten taivu sellaisenaan kaupalliseen valmistukseen. Proton tarkoitus olikin osoittaa käytännössä, mihin uudenlaisilla rakenteilla on mahdollisuus yltää.

 
 

Tekoäly mullistaa seuraavaksi kuvantunnistuksen yrityskäytössä

Älykäs karttapalvelu, joka ohjaa kiertämään ruuhkat ja tietyöt, on meille jo itsestäänselvyys. Viime vuoden lopulla tekoälyn avulla toteutettu Google Translate -käännöspalvelun uudistus oli puolestaan huima loikka, jonka myötä suomenkielistenkin tekstien kääntäminen alkaa jo tuottaa hämmentävän laadukkaita lopputuloksia. Jopa reaaliaikainen kääntäminen suoraan korvakuulokkeisiin on nyt mahdollista.

Lue lisää...

Digitalisointi etenee tehomuuntimiin

Monimutkaisen ja tehosyöpön tietotekniikan energiatehokkuutta pitää vielä parantaa, jotta asiakkaiden vaatimukset järjestelmien kustannustehokkuudesta ja ympäristövaikutuksista voidaan täyttää. Digitaalisesti toimivat tehomuuntimet ovat tärkeä osa näitä ratkaisuja.

Lue lisää...
 
ETN_fi Wifi-verkkojen WPA2-salaus murrettu. https://t.co/NO8bmrjyAp @viest_virasto
2hreplyretweetfavorite
ETN_fi Huawei Mate 10 is not a smart phone. It is an intelligent machine. https://t.co/MbW3ec5Sje @HuaweiMobileFI
3hreplyretweetfavorite
ETN_fi Huawei lanseeraa Mate 10- huippumallin Münchenissä. Kiinalaisvalmistajan ensimmäinen malli, joka hyödyntää paikalli… https://t.co/5RPybKzmd2
24hreplyretweetfavorite
ETN_fi Teollisuus 4.0! Lopulta kaikki anturidata menee pilveen. https://t.co/9kYbKv9RPK … @SICK_Oy @Teknologiamessu
ETN_fi .@Teknologia17 ylsi ennätyslukuihin, mutta mietittävääkin on. https://t.co/solqTGVWEB
 
 

ny template