JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Litiumakut ovat mahdollistaneet mobiililaitteiden kehityksen, mutta litiumin ongelmana on edelleen epävakaus, joka aiheutuu elektrodeihin kasvavien haarakkeiden oikosulkuriskistä. Drexelin ja kiinalaisten tutkijoiden yhteishankkeessa on kehitetty ratkaisu, joka tekee litiumakuista täysin turvallisia.

Litiumionit kulkiessa akussa elektrodien välillä niiden pintaan voi ajan myötä kasvaa dendriittejä, eräänlaisia ulkonevia "haarakkeita". Jos nämä kasvavat liiaksi, ne saattavat yhdistää elektrodit ja aiheuttaa oikosulun. Tämä on syy, miksi monet laitteet ovat jopa syttyneet palamaan.

Drexelin yliopiston tutkijat keksivät lisätä akun katalyyttiin nanokokoisia timanttihiutaleita. Tämä estää dendriittien synnyn. Lisäksi akussa voidaan käyttää puhdasta litiumia, mikä pitää sen kapasiteetin maksimaalisena.

Aiemmin ongelmaa on ratkaistu toteuttamalla toinen akun elektrodeista litiumilla kyllästetyllä grafiitilla. Tämä tuottaa turvallisen akun, mutta menettää samalla jopa 90 prosenttia akun varauskapasiteetista. Drexelin ratkaisussa voidaan käyttää puhdasta litiumia.

Drexelin materiaalitieteiden professori Yuri Gogotsi pitää timanttiakkua mahdollisesti koko akkualan mullistavana tekniikkana. Sitä pitää kuitenkin edelleen tutkia, koska vielä ei tiedetä 100-prosenttisen varmasti, muodostuuko akkuun dendriittejä ajan myötä.

Projektissa olivat mukana myös kiinalaisten Pekingin, Hauzhongin ja Wuhanin teknisten korkeakoulujen tutkijat.

 
 

Tämä on seuraava askel piiritekniikassa: eFPGA

On selvää, että puolijohdealalla keskitytään vihdoin kasvavaan valikoimaan teknologioita, jotka prosessigeometrian kutistamisen sijaan katsovat uusia järjestelmäarkkitehtuureita ja käytettävissä olevan piin parempaa käyttöä uusien piiri- laite- ja kotelointisuunnittelun konseptien kautta. Kun astumme uudelle aikakaudelle, seuraava looginen askel näyttää olevan FPGA-piirin ja prosessorin eli CPU:n yhdistäminen: sulautettu FPGA.

Lue lisää...

CMOS-anturi valtaa konenäön

Vaikka CCD-kuvakennot saattavat edelleen olla välttämättömiä joissakin erikoissovelluksissa, CMOS-pohjaiset kuva-anturit valtaavat konenäkösovelluksia kiihtyvään tahtiin. Ne tuovat teollisuuden kuvannusjärjestelmiin uuden luokan suorituskykyä ja toiminnallisuutta.

Lue lisää...
 
 

ny template