JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Litiumakut ovat mahdollistaneet mobiililaitteiden kehityksen, mutta litiumin ongelmana on edelleen epävakaus, joka aiheutuu elektrodeihin kasvavien haarakkeiden oikosulkuriskistä. Drexelin ja kiinalaisten tutkijoiden yhteishankkeessa on kehitetty ratkaisu, joka tekee litiumakuista täysin turvallisia.

Litiumionit kulkiessa akussa elektrodien välillä niiden pintaan voi ajan myötä kasvaa dendriittejä, eräänlaisia ulkonevia "haarakkeita". Jos nämä kasvavat liiaksi, ne saattavat yhdistää elektrodit ja aiheuttaa oikosulun. Tämä on syy, miksi monet laitteet ovat jopa syttyneet palamaan.

Drexelin yliopiston tutkijat keksivät lisätä akun katalyyttiin nanokokoisia timanttihiutaleita. Tämä estää dendriittien synnyn. Lisäksi akussa voidaan käyttää puhdasta litiumia, mikä pitää sen kapasiteetin maksimaalisena.

Aiemmin ongelmaa on ratkaistu toteuttamalla toinen akun elektrodeista litiumilla kyllästetyllä grafiitilla. Tämä tuottaa turvallisen akun, mutta menettää samalla jopa 90 prosenttia akun varauskapasiteetista. Drexelin ratkaisussa voidaan käyttää puhdasta litiumia.

Drexelin materiaalitieteiden professori Yuri Gogotsi pitää timanttiakkua mahdollisesti koko akkualan mullistavana tekniikkana. Sitä pitää kuitenkin edelleen tutkia, koska vielä ei tiedetä 100-prosenttisen varmasti, muodostuuko akkuun dendriittejä ajan myötä.

Projektissa olivat mukana myös kiinalaisten Pekingin, Hauzhongin ja Wuhanin teknisten korkeakoulujen tutkijat.

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla
täällä
.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta
www.embeddedconference.fi.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

GDPR tulee – oletko valmis?

Tietoturva on parhaimmillaankin ikävä tehtävä: Keinot toteuttaa se ovat kalliita, vievät aikaa ja lisäävät energiankulutusta. Samalla kyse on olennaisesta tekijästä, kun laitteita liitetään yhteen osana Teollisuus 4.0.-, esineiden internet- tai pilvitekniikoita. Tietoturva määritellään uudessa EU-direktiivissä GDPR.

Lue lisää...
 
ETN_fi Kanadalaislasten vuoro oppia koodaamaan micro:bit-korteilla. https://t.co/0iVaMmV1zs
ETN_fi Nopeaa wifiä metrossa? 1.25Gbps Wi-Fi for tube trains https://t.co/2kXcuq8RsZ
ETN_fi RT @nokia: Nokia and China Unicom deploy AirGile cloud-native core network to enable new #VoLTE and #VoWiFi services in China. The network…
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
 
 

ny template