JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Litiumakut ovat mahdollistaneet mobiililaitteiden kehityksen, mutta litiumin ongelmana on edelleen epävakaus, joka aiheutuu elektrodeihin kasvavien haarakkeiden oikosulkuriskistä. Drexelin ja kiinalaisten tutkijoiden yhteishankkeessa on kehitetty ratkaisu, joka tekee litiumakuista täysin turvallisia.

Litiumionit kulkiessa akussa elektrodien välillä niiden pintaan voi ajan myötä kasvaa dendriittejä, eräänlaisia ulkonevia "haarakkeita". Jos nämä kasvavat liiaksi, ne saattavat yhdistää elektrodit ja aiheuttaa oikosulun. Tämä on syy, miksi monet laitteet ovat jopa syttyneet palamaan.

Drexelin yliopiston tutkijat keksivät lisätä akun katalyyttiin nanokokoisia timanttihiutaleita. Tämä estää dendriittien synnyn. Lisäksi akussa voidaan käyttää puhdasta litiumia, mikä pitää sen kapasiteetin maksimaalisena.

Aiemmin ongelmaa on ratkaistu toteuttamalla toinen akun elektrodeista litiumilla kyllästetyllä grafiitilla. Tämä tuottaa turvallisen akun, mutta menettää samalla jopa 90 prosenttia akun varauskapasiteetista. Drexelin ratkaisussa voidaan käyttää puhdasta litiumia.

Drexelin materiaalitieteiden professori Yuri Gogotsi pitää timanttiakkua mahdollisesti koko akkualan mullistavana tekniikkana. Sitä pitää kuitenkin edelleen tutkia, koska vielä ei tiedetä 100-prosenttisen varmasti, muodostuuko akkuun dendriittejä ajan myötä.

Projektissa olivat mukana myös kiinalaisten Pekingin, Hauzhongin ja Wuhanin teknisten korkeakoulujen tutkijat.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

UPS on tärkeä osa datan tallennusta

Innovatiiviset UPS-suunnittelutekniikat tuovat sekä paremman tehokkuuden että suorituskykyä.

Lue lisää...
 
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
 
 

ny template