JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Litiumioniakuissa käytetään grafeenianodia, mikä on kaukana ideaalisesta ratkaisusta. Piianodi olisi huomattavasti parempi ratkaisu, sillä se moninkertaistaisi akun kapasiteetin. Nyt Okinawan tiedeinstituutin tutkijat ovat löytäneet rakenteen ja valmistustavan, joka näyttää ratkaisevan piianodin ongelmat.

Käytännössä kyse on siitä, että tarvitaan kuusi hiiliatomia sitomaan yksi litiumatomi. Yksi piiatomi voi sen sijaan sitoa neljä litiumatomia, joten anodi vaihtamalla akun kapasiteetti kasvaa moninkertaiseksi. Piianodin turpoaminen 300-400 prosenttia johtaa kuitenkin rakenteen pettämiseen.

Okinawan tutkijat keksivät sijoittaa piiatomit kerrosvoileipämäiseen rakenteeseen, jossa piikerrosten välissä on tantaalikerros. Rakenne tuotetaan klusterisädekasvatuksella (Cluster Beam Depositioning), jossa ei tarvita mitään kemikaaleja. Silä voidaan erittäin tarkkaan hallita kerrosten syntyä.

Tuloksena on rakenne, jossa piihin muodostuu kanavia, joita pitkin litiumatomit voivat kulkea nopeammin kuin nykyakuissa. Jäykkä tantaalikerros estää piiatomeita turpoamasta, joten rakenne pysyy kasassa.

Tällä hetkellä innovaatio on vasta todistettu. Kaupallinen hyödyntäminen on edelleen vuosien kehitystyön päässä.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

UPS on tärkeä osa datan tallennusta

Innovatiiviset UPS-suunnittelutekniikat tuovat sekä paremman tehokkuuden että suorituskykyä.

Lue lisää...
 
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
 
 

ny template