JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Litiumioniakuissa käytetään grafeenianodia, mikä on kaukana ideaalisesta ratkaisusta. Piianodi olisi huomattavasti parempi ratkaisu, sillä se moninkertaistaisi akun kapasiteetin. Nyt Okinawan tiedeinstituutin tutkijat ovat löytäneet rakenteen ja valmistustavan, joka näyttää ratkaisevan piianodin ongelmat.

Käytännössä kyse on siitä, että tarvitaan kuusi hiiliatomia sitomaan yksi litiumatomi. Yksi piiatomi voi sen sijaan sitoa neljä litiumatomia, joten anodi vaihtamalla akun kapasiteetti kasvaa moninkertaiseksi. Piianodin turpoaminen 300-400 prosenttia johtaa kuitenkin rakenteen pettämiseen.

Okinawan tutkijat keksivät sijoittaa piiatomit kerrosvoileipämäiseen rakenteeseen, jossa piikerrosten välissä on tantaalikerros. Rakenne tuotetaan klusterisädekasvatuksella (Cluster Beam Depositioning), jossa ei tarvita mitään kemikaaleja. Silä voidaan erittäin tarkkaan hallita kerrosten syntyä.

Tuloksena on rakenne, jossa piihin muodostuu kanavia, joita pitkin litiumatomit voivat kulkea nopeammin kuin nykyakuissa. Jäykkä tantaalikerros estää piiatomeita turpoamasta, joten rakenne pysyy kasassa.

Tällä hetkellä innovaatio on vasta todistettu. Kaupallinen hyödyntäminen on edelleen vuosien kehitystyön päässä.

 
 

Tämä on seuraava askel piiritekniikassa: eFPGA

On selvää, että puolijohdealalla keskitytään vihdoin kasvavaan valikoimaan teknologioita, jotka prosessigeometrian kutistamisen sijaan katsovat uusia järjestelmäarkkitehtuureita ja käytettävissä olevan piin parempaa käyttöä uusien piiri- laite- ja kotelointisuunnittelun konseptien kautta. Kun astumme uudelle aikakaudelle, seuraava looginen askel näyttää olevan FPGA-piirin ja prosessorin eli CPU:n yhdistäminen: sulautettu FPGA.

Lue lisää...

CMOS-anturi valtaa konenäön

Vaikka CCD-kuvakennot saattavat edelleen olla välttämättömiä joissakin erikoissovelluksissa, CMOS-pohjaiset kuva-anturit valtaavat konenäkösovelluksia kiihtyvään tahtiin. Ne tuovat teollisuuden kuvannusjärjestelmiin uuden luokan suorituskykyä ja toiminnallisuutta.

Lue lisää...
 
 

ny template