JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Tiesitkö, että televisioissa pystytään tuottamaan vain 73-78 prosenttia 2020-standardissa määritellyistä vihreän sävyistä. Zürichin teknisessä korkeakoulussa on onnistuttu kehittämään ledi, joka tuottaa 97-99 prosenttia näistä väreistä. Siis käytännössä täydellisen vihreää.

Kyse on kaksiulotteisesta formamidinium-perovskiitista. Kyse on erittäin ohuesta hybridimateriaalista, jolla taipuisa ledi tuottaa lähes täydellisesti standardissa määritellyt CIE 1971 - CIE 1976 -väriavaruuden välillä.

Tutkija Chih-Jen Shihin mukaan kukaan ei ole onnistunut tähän asti tuottamaan näin puhdasta vihreää lediä. Innovaatio voi auttaa parempaan värien toistoon niin televisioissa, tietokoneiden näytöillä kuin älypuhelimissa.

Punaisen ja sinisen valon kohdalla on päästy hyvin lähelle standardissa määriteltyä väriavaruutta. Vihreä on se osa RGB-näyttöä, joka on hidastanut tekniikan kehitystä. Osin tämä johtuu silmän fysiologiasta, sillä silmä pystyy havaitsemaan enemmän välisävyjä vihreän alueella.

Shih onnistui kollegoineen valmistamaan puhdasta vihreää tuottavan ledin huoneenlämpötilassa. Tämä on Nano Letters -lehdessä julkaistun innovaation toinen suuri läpimurto. Aiemmin puhtaiden värien toistoon kykenevät edit on valmistettu korkeassa lämpötilassa. Tämä mahdollistaa ledien edullisen massavalmistuksen.

Tyypillisesti ledi sisältää puolijohdekiteen, jonka muuntaa sähkövirran säteileväksi vaoksi. Yleensä tämä puolijohde on indiumgalliumnitridiä, mikä ei sovellu kovin hyvin vihreän valon tuottamiseen. Tämän sijaan Shihin tiimi käytti aurinkokennotutkimuksesta tuttua perovskiittia. Se on suhteellisen edullinen materiaali, joka voidaan kemiallisesti puhdistaa vain puolessa tunnissa tuotantoa varten.

Kehitetyssä vihreässä ledissä perovskiittikalvo on 4,8 nanometriä paksu. Värin puhtaus riippuu käytetyn nanokiteen paksuudesta ja muodosta, eikä kalvo saa olla yhtään paksumpi tai ohuempi.

Seuraavaksi Shihin tiimin täytyy parantaa ultravihreän ledinsä hyötysuhdetta. Tällä hetkellä ledi tuottaa valoksi vain kolme prosenttia sähkövirrasta. Markkinoilla olevissa leditelevisioissa hyötysuhde on 5-10 prosenttia. Shih toivoo, että seuraavan polven versiossa hyötysuhde paranee 6-7 prosenttiin. Toinen ongelma on ledin käyttöikä. Toistaiseksi puhdasta vihreää on saatu ledillä tuotettua vain parin tunnin ajan. Kaupallisissa laitteissa tämän pitäisi onnistua usean vuoden ajan.

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla täällä.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta www.embeddedconference.fi.

 
 

Data on jo tavaroita arvokkaampaa

Strategisesti ajatellen it:llä ei ole väliä, kirjoitti amerikkalainen Nicolas Carr vuonna 2003 Harvard Business Review’ssä. Seuraavina vuosina yritykset alkoivat ulkoistaa it-järjestelmiään, koska eivät pitäneet sitä ydinliiketoimintanaan. Nyt 15 vuotta myöhemmin tilanne on toinen. Lisäarvo luodaan datalla, joten it on arvokkaampaa kuin koskaan aikaisemmin.

Lue lisää...

Flashilta vaaditaan paljon verkkolaitteissa

Flash-muisti yleistyy tietoliikennelaitteissa, mutta niissä ratkaisulta vaaditaan paljon enemmän kuin yritys- ja kuluttajalaitteiden tallennuksessa: luotettavuutta, laatua ja datan palautusmahdollisuutta.

Lue lisää...
 
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
ETN_fi The 1st ever official roaming groupcall between Finnish VIRVE and Nodnett of Norway. See https://t.co/WryGLaLGkq @erillisverkot
ETN_fi AI democratizes development, says @adhorn at #hacktalks. See https://t.co/AslQeZYSAV
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
 
 

ny template