JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Pyrittäessä kohti pienempää ja nopeampaa elektroniikkaa tarvitaan uusia tapoja rakentaa vielä pienempiä ja tehokkaampia puolijohdepiirejä. Chicagon ja Cornell Universityn tutkijat ovat kehittäneet innovatiivisen menetelmän, jossa vain pinotaan muutamien atomien paksuisia puolijohteita. Tekniikka tarjoaa tutkijoille ja insinööreille yksinkertaisen ja kustannustehokkaan menetelmän tehdä näistä materiaaleista ohuita ja tasaisia kerroksia.

Nykyään puolijohteiden kerrokset "kasvatetaan" eikä niinkään pinota päällekkäin. Mutta se tarkoittaa, että pohjakerrokset joutuvat alttiiksi koville kasvutilanteille, kuten korkeille lämpötiloille, ja uusien kerrosten lisääminen onnistuu vain muutamilla materiaaleja.

Professori Jiwoong Parkin tutkijaryhmä teki sen sijaan kalvot erikseen. Sitten ne kuoritaan tyhjiössä irti ja tartutetaan toisiinsa, kuten Post-It -lappuset. Tämä antoi tutkijoille mahdollisuuden tehdä kalvoja, jotka liittyivät heikoilla sidoksilla vahvempien kovalenttisten sidosten sijaan. Näin ne häiritsevät vähemmän kerrosten välisiä täydellisiä pintoja. - Kalvot, jotka ovat vertikaalisesti hallittuja atomitasolla, ovat poikkeuksellisen korkealaatuiset koko kiekkopinnan alueella, kertoi tutkijatohtori Kibum Kang.

Tekemällä kalvoista laitteita ja niiden sähköisiä ominaisuuksia tutkimalla selvisi, että niiden tehtävät voidaan suunnitella atomitasolla. Tämän ansiosta ne voivat toimia keskeisinä aineosina tulevissa tietokonepiireissä.

Menetelmä avaa lukemattomia mahdollisuuksia tällaisille kalvoille. Ne voidaan tehdä veden tai muovin päällä, ne voidaan erottaa upottamalla ne veteen ja ne voidaan kaivertaa tai kuvioida ionisäteellä. - Odotamme, että tämä uusi tapa nopeuttaa uusien materiaalien löytymistä ja mahdollistaa laajamittaisen valmistuksen, Park totesi yliopistonsa tiedotteessa.

Veijo Hänninen

Nanobittejä 27.9.2017

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla täällä.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta www.embeddedconference.fi.

 
 

Data on jo tavaroita arvokkaampaa

Strategisesti ajatellen it:llä ei ole väliä, kirjoitti amerikkalainen Nicolas Carr vuonna 2003 Harvard Business Review’ssä. Seuraavina vuosina yritykset alkoivat ulkoistaa it-järjestelmiään, koska eivät pitäneet sitä ydinliiketoimintanaan. Nyt 15 vuotta myöhemmin tilanne on toinen. Lisäarvo luodaan datalla, joten it on arvokkaampaa kuin koskaan aikaisemmin.

Lue lisää...

Flashilta vaaditaan paljon verkkolaitteissa

Flash-muisti yleistyy tietoliikennelaitteissa, mutta niissä ratkaisulta vaaditaan paljon enemmän kuin yritys- ja kuluttajalaitteiden tallennuksessa: luotettavuutta, laatua ja datan palautusmahdollisuutta.

Lue lisää...
 
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
ETN_fi The 1st ever official roaming groupcall between Finnish VIRVE and Nodnett of Norway. See https://t.co/WryGLaLGkq @erillisverkot
ETN_fi AI democratizes development, says @adhorn at #hacktalks. See https://t.co/AslQeZYSAV
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
 
 

ny template