JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Pyrittäessä kohti pienempää ja nopeampaa elektroniikkaa tarvitaan uusia tapoja rakentaa vielä pienempiä ja tehokkaampia puolijohdepiirejä. Chicagon ja Cornell Universityn tutkijat ovat kehittäneet innovatiivisen menetelmän, jossa vain pinotaan muutamien atomien paksuisia puolijohteita. Tekniikka tarjoaa tutkijoille ja insinööreille yksinkertaisen ja kustannustehokkaan menetelmän tehdä näistä materiaaleista ohuita ja tasaisia kerroksia.

Nykyään puolijohteiden kerrokset "kasvatetaan" eikä niinkään pinota päällekkäin. Mutta se tarkoittaa, että pohjakerrokset joutuvat alttiiksi koville kasvutilanteille, kuten korkeille lämpötiloille, ja uusien kerrosten lisääminen onnistuu vain muutamilla materiaaleja.

Professori Jiwoong Parkin tutkijaryhmä teki sen sijaan kalvot erikseen. Sitten ne kuoritaan tyhjiössä irti ja tartutetaan toisiinsa, kuten Post-It -lappuset. Tämä antoi tutkijoille mahdollisuuden tehdä kalvoja, jotka liittyivät heikoilla sidoksilla vahvempien kovalenttisten sidosten sijaan. Näin ne häiritsevät vähemmän kerrosten välisiä täydellisiä pintoja. - Kalvot, jotka ovat vertikaalisesti hallittuja atomitasolla, ovat poikkeuksellisen korkealaatuiset koko kiekkopinnan alueella, kertoi tutkijatohtori Kibum Kang.

Tekemällä kalvoista laitteita ja niiden sähköisiä ominaisuuksia tutkimalla selvisi, että niiden tehtävät voidaan suunnitella atomitasolla. Tämän ansiosta ne voivat toimia keskeisinä aineosina tulevissa tietokonepiireissä.

Menetelmä avaa lukemattomia mahdollisuuksia tällaisille kalvoille. Ne voidaan tehdä veden tai muovin päällä, ne voidaan erottaa upottamalla ne veteen ja ne voidaan kaivertaa tai kuvioida ionisäteellä. - Odotamme, että tämä uusi tapa nopeuttaa uusien materiaalien löytymistä ja mahdollistaa laajamittaisen valmistuksen, Park totesi yliopistonsa tiedotteessa.

Veijo Hänninen

Nanobittejä 27.9.2017

 
 

Tekoäly mullistaa seuraavaksi kuvantunnistuksen yrityskäytössä

Älykäs karttapalvelu, joka ohjaa kiertämään ruuhkat ja tietyöt, on meille jo itsestäänselvyys. Viime vuoden lopulla tekoälyn avulla toteutettu Google Translate -käännöspalvelun uudistus oli puolestaan huima loikka, jonka myötä suomenkielistenkin tekstien kääntäminen alkaa jo tuottaa hämmentävän laadukkaita lopputuloksia. Jopa reaaliaikainen kääntäminen suoraan korvakuulokkeisiin on nyt mahdollista.

Lue lisää...

Laadukas käyttöliittymä ja pitkä akunkesto – mahdoton yhtälö?

Myös puettaviin laitteiin halutaan näyttävä käyttöliittymä animaatioineen, mutta voiko sellaisen toteuttaa pienellä akulla varustetussa laitteessa? Toshiba Electronics Europen uudella TZ1200-prosessorilla se onnistuu.

Lue lisää...
 
ETN_fi It is too early for facial recognition, says Huawei. See https://t.co/Pxuuz2HAtD @HuaweiMobileFI
ETN_fi Internet of Things? Or Internet of Moving Things? See https://t.co/tZGo47BeC4 @mcubemems
ETN_fi Wifi-verkkojen WPA2-salaus murrettu. https://t.co/NO8bmrjyAp @viest_virasto
ETN_fi Huawei Mate 10 is not a smart phone. It is an intelligent machine. https://t.co/MbW3ec5Sje @HuaweiMobileFI
ETN_fi Huawei lanseeraa Mate 10- huippumallin Münchenissä. Kiinalaisvalmistajan ensimmäinen malli, joka hyödyntää paikalli… https://t.co/5RPybKzmd2
 
 

ny template