JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Pyrittäessä kohti pienempää ja nopeampaa elektroniikkaa tarvitaan uusia tapoja rakentaa vielä pienempiä ja tehokkaampia puolijohdepiirejä. Chicagon ja Cornell Universityn tutkijat ovat kehittäneet innovatiivisen menetelmän, jossa vain pinotaan muutamien atomien paksuisia puolijohteita. Tekniikka tarjoaa tutkijoille ja insinööreille yksinkertaisen ja kustannustehokkaan menetelmän tehdä näistä materiaaleista ohuita ja tasaisia kerroksia.

Nykyään puolijohteiden kerrokset "kasvatetaan" eikä niinkään pinota päällekkäin. Mutta se tarkoittaa, että pohjakerrokset joutuvat alttiiksi koville kasvutilanteille, kuten korkeille lämpötiloille, ja uusien kerrosten lisääminen onnistuu vain muutamilla materiaaleja.

Professori Jiwoong Parkin tutkijaryhmä teki sen sijaan kalvot erikseen. Sitten ne kuoritaan tyhjiössä irti ja tartutetaan toisiinsa, kuten Post-It -lappuset. Tämä antoi tutkijoille mahdollisuuden tehdä kalvoja, jotka liittyivät heikoilla sidoksilla vahvempien kovalenttisten sidosten sijaan. Näin ne häiritsevät vähemmän kerrosten välisiä täydellisiä pintoja. - Kalvot, jotka ovat vertikaalisesti hallittuja atomitasolla, ovat poikkeuksellisen korkealaatuiset koko kiekkopinnan alueella, kertoi tutkijatohtori Kibum Kang.

Tekemällä kalvoista laitteita ja niiden sähköisiä ominaisuuksia tutkimalla selvisi, että niiden tehtävät voidaan suunnitella atomitasolla. Tämän ansiosta ne voivat toimia keskeisinä aineosina tulevissa tietokonepiireissä.

Menetelmä avaa lukemattomia mahdollisuuksia tällaisille kalvoille. Ne voidaan tehdä veden tai muovin päällä, ne voidaan erottaa upottamalla ne veteen ja ne voidaan kaivertaa tai kuvioida ionisäteellä. - Odotamme, että tämä uusi tapa nopeuttaa uusien materiaalien löytymistä ja mahdollistaa laajamittaisen valmistuksen, Park totesi yliopistonsa tiedotteessa.

Veijo Hänninen

Nanobittejä 27.9.2017

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

Räätälöity piiri on usein käytännöllisin

Räätälöidyn tai kustomoidun piirin suunnitteluun liittyy useita sitkeitä myyttejä ja pelkoja, jotka lähes kaikki ovat perusteettomia. Lisäksi tämän suunnittelumenetelmän monia etuja ei ymmärretä kovin hyvin. Tässä artikkelissa perustellaan, miksi sinun pitäisi pohtia räätälöidyn piirin rakentamista myös pienen volyymin projekteissa.

Lue lisää...
 
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
ETN_fi LTE-broadcast sopii autojen V2X-yhteyksiin. https://t.co/F8IgZpVhis
 
 

ny template