JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Robottiauto vaatii erittäin tarkkaa paikannusta. Käytännössä pelkän satelliittivastaanottimen kanssa ei päästä vaadittuun tarkkuuteen, vaan se vaatii mobiiliyhteyden kautta tulevaa korjausdataa. Se taas on mahdollista jo ensi vuonna, kertoo sveitsiläisen u-Bloxin paikannustuotteiden strategioista vastaava Thomas Nigg.

Jo nyt on mahdollista paikantaa laitteita sentin tarkkuudella, mutta se edellyttää kalliita vastaanottimia, jotka eivät ole käytännöllisiä massamarkkinoiden kannalta. Thomas Niggin mukaan senttimetripaikannuksesta tulee kuluttajalaitteissakin tavallista vuoteen 2025 mennessä.

Paikkatietoa on aina parannettu poistamalla signaalista virhelähteitä. Tällaisia ovat satelliitin kiertoradan virhe, satelliitin kellosignaalin virhe sekä ionosfäärin ja troposfäärin aiheuttamat vääristymät. Jotta päästään senttitarkkuuteen – puhutaan HPG-tekniikasta, high precision GNSS – pitää vielä korjata signaalipoluista johtuva virhe vastaanottimessa.

HPG-vastaanottimet käyttävät signaalia usealta taajuudelta – käytännössä kahdelta – tulevaa signaalia, jota käsittelemällä päästään senttiluokan tarkkuuteen. Tämä voidaan tehdä OSR-tekniikalla (observation space representation) jossa korjattu signaali lähetetään maa-asemasta päätelaitteeseen tai esimerkiksi ajoneuvoon.

Robottiautoissa ainoa vaihtoehto on kuitenkin SSR-tekniikka (state space representation), jossa käytetään kaksitaajuusvastaanotinta. Siinä mobiiliyhteydellä tuodaan laitteeseen korjaussignaali, joka perustuu 20-30 kilometrin etäisyydellä sijaitsevien maa-asemien tuottamaan laskentaan. Tämä korjaa satelliittista tulevaa paikkatietoa.

Korjausdatan tuottaa elokuussa perustettu Sapcorda, jonka tuottama data tulee olemaan kaikkien laite- ja vastaanotinvalmistajien käytössä vuosimaksua vastaan. Vastaanottimen täytyy tietysti olla kaksitaajuinen, ja Thomas Niggin mukaan u-Bloxilta tällainen on tulossa ensi vuoden puolella.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tulevien robottiautojen sijainti voidaan paikantaa kymmenien senttien tarkkuudella. Nykyisillä yksitaajuusvastaanottimilla paikkatieto heittelee 5 metrin säteellä, mikä ei robottiautoille riitä. Testeissä HPG-tekniikalla on päästy kymmenien senttien tarkkuuteen kaupunkioloissa, Thomas Nigg kertoo.

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla
täällä
.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta
www.embeddedconference.fi.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

GDPR tulee – oletko valmis?

Tietoturva on parhaimmillaankin ikävä tehtävä: Keinot toteuttaa se ovat kalliita, vievät aikaa ja lisäävät energiankulutusta. Samalla kyse on olennaisesta tekijästä, kun laitteita liitetään yhteen osana Teollisuus 4.0.-, esineiden internet- tai pilvitekniikoita. Tietoturva määritellään uudessa EU-direktiivissä GDPR.

Lue lisää...
 
ETN_fi Kanadalaislasten vuoro oppia koodaamaan micro:bit-korteilla. https://t.co/0iVaMmV1zs
ETN_fi Nopeaa wifiä metrossa? 1.25Gbps Wi-Fi for tube trains https://t.co/2kXcuq8RsZ
ETN_fi RT @nokia: Nokia and China Unicom deploy AirGile cloud-native core network to enable new #VoLTE and #VoWiFi services in China. The network…
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
 
 

ny template