JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Litiumioniakkujen elektrodeissa on aina epämuodostumia, eikä niistä voi käytännössä valmistuksessa päästä eroon. Ricen ja Wisconsin-Madisonin yliopistojen tutkimuksessa todettiin, että epämuodostumat itse asiassa tehostavat litiumin kulkua elektrodeissa. Tiedon avulla voidaan kehittää aiempaa tehokkaampia akkuja.

Ricen materiaalitutkija Ming Tang ja Wisconsinin kemisti Song Jin käyttivät yhdessä MIT:n kanssa röntgenmikroskopiaa ja mallinnusta tutkiakseen litiumin liikkumista akkujen katodeissa. He huomasivat, että oliviini-mineraalia sisältävä litiumrautafosfaatti, joka on yleinen akkujen katodimateriaali, ottaa vastaan litiumioneja paljon laajemmalla pinnalla kuin aiemmin on ajateltu.

- Tiedämme, että tämä materiaali toimii hyvin, mutta sen syystä puhutaan edelleen paljon. Monin tavoin tämän materiaalin ei pitäisi toimia niin hyvin kuin se toimii, Tang kertoo.

Osin se, että ionit liikkuvat materiaalissa hyvin, johtuu materiaalin pienistä vioista. Kidehilassa osa atomeista on väärin sijoittunut. Näitä vikoja on mahdotonta täysin poistaa tuotantoprosessissa.

Nature Communications -lehdessä kuvatut löydökset voivat auttaa akkuvalmistajia kehittämään aiempaa tehokkaampia akkuja.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Mitä IoT-rauta vaatii?

Pärjätäkseen IoT-markinoilla laitevalmistajien täytyy oppia innovoimaan nopeammin. IoT-sovelluksien kirjo on loppumaton ja menestyvät yritykset antavat kehittäjilleen mahdollisuuden jatkuvasti tunnistaa ja toteuttaa uusia ja yhä hyödyllisempiä tapoja valjastaa käyttöön antureita, monitoroida erityyppistä dataa ja ohjata laitteiden ekosysteemejä.

Lue lisää...
 
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
ETN_fi Nokialle 2+ mrd euron sopimukset kiinalaisoperaattorien kanssa. https://t.co/LJ6OPq0kb7
ETN_fi Mercedes voittaa jatkossa F1- ja sähköformulakisoja On Semin tehonhallintatekniikalla. VB77 for WDC in 2019! https://t.co/EjpdlTQwop
ETN_fi Beneq's transparent Lumineq matrix displays just got a lot bigger. See https://t.co/FDvZwrVGId
 
 

ny template