JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Litiumioniakkujen elektrodeissa on aina epämuodostumia, eikä niistä voi käytännössä valmistuksessa päästä eroon. Ricen ja Wisconsin-Madisonin yliopistojen tutkimuksessa todettiin, että epämuodostumat itse asiassa tehostavat litiumin kulkua elektrodeissa. Tiedon avulla voidaan kehittää aiempaa tehokkaampia akkuja.

Ricen materiaalitutkija Ming Tang ja Wisconsinin kemisti Song Jin käyttivät yhdessä MIT:n kanssa röntgenmikroskopiaa ja mallinnusta tutkiakseen litiumin liikkumista akkujen katodeissa. He huomasivat, että oliviini-mineraalia sisältävä litiumrautafosfaatti, joka on yleinen akkujen katodimateriaali, ottaa vastaan litiumioneja paljon laajemmalla pinnalla kuin aiemmin on ajateltu.

- Tiedämme, että tämä materiaali toimii hyvin, mutta sen syystä puhutaan edelleen paljon. Monin tavoin tämän materiaalin ei pitäisi toimia niin hyvin kuin se toimii, Tang kertoo.

Osin se, että ionit liikkuvat materiaalissa hyvin, johtuu materiaalin pienistä vioista. Kidehilassa osa atomeista on väärin sijoittunut. Näitä vikoja on mahdotonta täysin poistaa tuotantoprosessissa.

Nature Communications -lehdessä kuvatut löydökset voivat auttaa akkuvalmistajia kehittämään aiempaa tehokkaampia akkuja.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

Räätälöity piiri on usein käytännöllisin

Räätälöidyn tai kustomoidun piirin suunnitteluun liittyy useita sitkeitä myyttejä ja pelkoja, jotka lähes kaikki ovat perusteettomia. Lisäksi tämän suunnittelumenetelmän monia etuja ei ymmärretä kovin hyvin. Tässä artikkelissa perustellaan, miksi sinun pitäisi pohtia räätälöidyn piirin rakentamista myös pienen volyymin projekteissa.

Lue lisää...
 
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
ETN_fi LTE-broadcast sopii autojen V2X-yhteyksiin. https://t.co/F8IgZpVhis
 
 

ny template