JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Litiumioniakkujen elektrodeissa on aina epämuodostumia, eikä niistä voi käytännössä valmistuksessa päästä eroon. Ricen ja Wisconsin-Madisonin yliopistojen tutkimuksessa todettiin, että epämuodostumat itse asiassa tehostavat litiumin kulkua elektrodeissa. Tiedon avulla voidaan kehittää aiempaa tehokkaampia akkuja.

Ricen materiaalitutkija Ming Tang ja Wisconsinin kemisti Song Jin käyttivät yhdessä MIT:n kanssa röntgenmikroskopiaa ja mallinnusta tutkiakseen litiumin liikkumista akkujen katodeissa. He huomasivat, että oliviini-mineraalia sisältävä litiumrautafosfaatti, joka on yleinen akkujen katodimateriaali, ottaa vastaan litiumioneja paljon laajemmalla pinnalla kuin aiemmin on ajateltu.

- Tiedämme, että tämä materiaali toimii hyvin, mutta sen syystä puhutaan edelleen paljon. Monin tavoin tämän materiaalin ei pitäisi toimia niin hyvin kuin se toimii, Tang kertoo.

Osin se, että ionit liikkuvat materiaalissa hyvin, johtuu materiaalin pienistä vioista. Kidehilassa osa atomeista on väärin sijoittunut. Näitä vikoja on mahdotonta täysin poistaa tuotantoprosessissa.

Nature Communications -lehdessä kuvatut löydökset voivat auttaa akkuvalmistajia kehittämään aiempaa tehokkaampia akkuja.

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla täällä.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta www.embeddedconference.fi.

 
 

Data on jo tavaroita arvokkaampaa

Strategisesti ajatellen it:llä ei ole väliä, kirjoitti amerikkalainen Nicolas Carr vuonna 2003 Harvard Business Review’ssä. Seuraavina vuosina yritykset alkoivat ulkoistaa it-järjestelmiään, koska eivät pitäneet sitä ydinliiketoimintanaan. Nyt 15 vuotta myöhemmin tilanne on toinen. Lisäarvo luodaan datalla, joten it on arvokkaampaa kuin koskaan aikaisemmin.

Lue lisää...

Flashilta vaaditaan paljon verkkolaitteissa

Flash-muisti yleistyy tietoliikennelaitteissa, mutta niissä ratkaisulta vaaditaan paljon enemmän kuin yritys- ja kuluttajalaitteiden tallennuksessa: luotettavuutta, laatua ja datan palautusmahdollisuutta.

Lue lisää...
 
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
ETN_fi The 1st ever official roaming groupcall between Finnish VIRVE and Nodnett of Norway. See https://t.co/WryGLaLGkq @erillisverkot
ETN_fi AI democratizes development, says @adhorn at #hacktalks. See https://t.co/AslQeZYSAV
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
 
 

ny template