JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Voi olla, että pääset pian käyttämään laitteita, jotka mallintavat liikkeesi Hollywood-animaatioelokuvien tapaan. Näin ainakin visioi kalifornialainen mCube, joka on ostanut ON Semiconductorilta anturifuusion ohjelmistoja kehittävän Xsens-yrityksen.

Xsens tunnetaan yrityksenä, jonka anturitarroilla voidaan mallintaa niin urheilijoiden kuin näyttelijöiden ruumiinliikkeitä. Tallennetut liikkeet saadaan ruudulle erilaisia analyysejä varten. Tai sitten animaattorin käyttöön.

Xsens on Twenten yliopistosta spinnattu ohjelmistoyritys, jonka Fairchild Semiconductor osti vuonna 2014. Viime vuonna se päätyi yrityskaupassa ON Semiconductorin omistukseen, joka on etsinyt divisioonalle uutta omistajaa. Sellaiseksi löytyi mCube.

mCube tunnetaan markkinoiden ainoasta monoliittisestä, MEMS- ja CMOS-osat yhdistävät kiihtyvyysanturista. Tyypillisesti MEMS- ja digitaalikomponentti ovat erillisiä ja ne vain liitetään samaan suljettuun koteloon lankabondauksella. mCube on ainoa, joka valmistaa kokonaisuuden samalle CMOS-piirille. Digitaaliosa on alimmalla kiekolla, jonka päälle etsataan MEMS-elementti ja lopulta kokonaisuus suljetaan kolmannella kerroksella.

Tästä on MEMS-komponentin kannalta paljon etua. Kun perinteisellä MEMS-rakenteella kiihtyvyysanturi on kooltaan 3x3-millinen, mCuben versio on kooltaan vain 1,1 x 1,3 milliä. Näin pieni anturi voidaan istuttaa moniin puettaviin laitteisiin, joihin anturia ei ole aiemmin saatu.

mCube:n tekniikan suurin innovaatio liittyy läpivientiin, joka etsataan MEMS-komponentin ja CMOS-alustan väliin, jotta analogiasignaali saadaan siirrettyä suoraan prosessointiin. Iso osa yhtiön 141 patentista liittyy tähän innovaatioon, kertoo toimitusjohtaja Ben Lee.

Mitä mCube sitten aikoo yhdess Xsensin kanssa tehdä? – Molemmilla yrityksillä on visio liikkuvien esineiden internetistä eli IoMT:Stä (Internet of Moving Things). Meiltäkin asiakkaat pyytävät enemmän kuin pelkkiä antureita. Xsensin myötä pystymme tarjoamaan heidän haluamiaan kokonaisratkaisuja, Lee kuvailee.

Käytännössä tämä tarkoittaa Leen mukaan uudenlaisia sovelluksia hyvin laajalla alueella. Esimerkiksi kaasuputket voitaisiin maanjäristysalueilla varustaa mCuben antureilla. Seismisen aktiivisuuden jälkeen anturit kertoisivat täsmällisesti, kuinka paljon putkien liitännät ovat siirtyneet tai taipuneet.

Toinen hyvä esimerkki on älykäs, nieltävä pilleri. mCuben anturi kuluttaa alimmillaan virtaa 400 nanoampeeria, se aktivoituu liikkeestä ja aistii, milloin liike loppuu. Kuulostaa scifiltä, mutta Ben Leen mukaan tällainen älypilleri on jo tulollaan.

Hän odottaa suuria myös virtuaalitodellisuuden sovelluksista. Tällä hetkellä VR-hanskat ovat aika kömpelöitä. Jos haluaa mallintaa sormien liikkeen VR-hanskoilla, niihin voitaisiin istuttaa viisitoista mCuben anturia. Xsensin softalla sormien liike virtuaalisessa ulottuvuudessa voitaisiin mallintaa erittäin yksityiskohtaisesti. – Samaa tekniikkaa voidaan käyttää esimerkiksi viittomakielen tulkitsemisessa suoraan tekstiksi, Lee visioi.

 
 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Teollisella internetillä vauhtia MRO-prosesseihin

Teollista internetiä (IIoT) käyttämällä voidaan parantaa ei-tuotannollisiin hankintoihin liittyviä MRO-prosesseja (Maintenance, Repair, Operating) eurooppalaisen Teollisuus 4.0 -ohjelman määrittämissä raameissa. Artikkelissa luodaan katsaus eräisiin IIoT-teknologioihin ja sovelluksiin, jotka ovat avainasemassa tässä murroksessa. (Artikkelin 1-osa ilmestyi marraskuussa.)

Lue lisää...
 
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
 
 

ny template