JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

IBM, Digita ja Etteplan polkaisivat tänään käyntiin Future City Challenge -kisan, jossa kuusi suomalaista kaupunkia hakee uusia, innovatiivisia avointa dataa, IoT-yhteyksiä ja tekoälyanalytiikkaa yhdistäviä sovelluksia. Kisaan on jo ilmoittautunut viitisenkymmentä tiimiä, mutta lisääkin sopii vielä mukaan.

Älykkäistä kaupungeista on Suomessa puhuttu jo pitkän aikaa, mutta Future City Challenge vie monia ideoita konkreettiseen suuntaan. Isot kaupungit – Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Jyväskylä ja Oulu – antavat avoimen datansa tiimien käyttöön ja nämä kehittävät sen pohjalta jonkin kaupunkia, sen asukkaita tai vieraita hyödyntävän innovaation.

Etteplan tarjoaa tiimeille LoRa-verkossa toimivan kortin, jolla ideassa käytetty data lähetetään Digitan operoiman LoRa-verkon kautta palvelimelle. Sovelluksen dataa voidaan analysoida IBM:n pilvialustalla, jossa käyttöön saadaan jopa Watson-tekoälylaskenta.

Kisa on hyvin nopea, sillä jo joulu-tammikuussa järjestetään valmennus- ja sparraustapahtumia. Valmista tiimeillä pitäisi olla tammikuun loppuun mennessä ja voittajat julkistetaan 14. helmikuuta Helsingissä järjestettävässä tapahtumassa.

Kaupunkien esittelemät haasteet eroavat hieman toisistaan. Espoo haluaa esimerkiksi käyttöönsä idean, jolla voidaan seurata koulujen ja päiväkotien sisäilmaa reaaliajassa. Helsingissä tiimejä haastetaan kehittämään tulevaisuuden palveluja asukkaiden ja vieraiden antaman palautteen perusteella.

Jyväskylässä kaupunki haluaa esimerkiksi järjestelmän, joka kertoo reaaliajassa vapaiden pysäköintipaikkojen tilanteen katujen varsilla. Tampereella toivotaan seurantajärjestelmää, jolla kerrotaan asukkaille heidän valintojensa vaikutukset kaupungin sähkönkulutukseen. Vantaalla haetaan vaikkapa palvelua, joka yhdistää joukkoliikenteen ja vapaa-ajan palvelumahdollisuudet samassa sovelluksessa.

Etteplan auttaa tiimejä sekä käyttämään LoRa-tekniikkaa että siirtämään datansa sovelluksen käyttöön Digitan verkkoa pitkin. Etteplanin teknologiajohtaja Jaakko Ala-Paavola kertoi, että LoRa-verkko kattaa Suomen jo varsin hyvin. Parhaimmillaan hän on saanut linkin yltämään Tallinnan satamasta Helsinkiin eli 80 kilometrin matkan.

Lisätietoa kisasta löytyy sen verkkosivuilta. Mukaan ehtii vielä ensi viikon aikana, sillä ilmoittautuminen päättyy 3.12.2017. Kaupungit palkitsevat parhaat innovaatiot joko rahapalkiinoin taimahdollisuudella toteuttaa ideasta laajamittainen pilotti.

http://futurecitychallenge.fi/

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

Räätälöity piiri on usein käytännöllisin

Räätälöidyn tai kustomoidun piirin suunnitteluun liittyy useita sitkeitä myyttejä ja pelkoja, jotka lähes kaikki ovat perusteettomia. Lisäksi tämän suunnittelumenetelmän monia etuja ei ymmärretä kovin hyvin. Tässä artikkelissa perustellaan, miksi sinun pitäisi pohtia räätälöidyn piirin rakentamista myös pienen volyymin projekteissa.

Lue lisää...
 
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
ETN_fi LTE-broadcast sopii autojen V2X-yhteyksiin. https://t.co/F8IgZpVhis
 
 

ny template