JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

IBM:n tutkimuksessa keksittiin 20 vuotta sitten, että transistoreja voitiin nopeuttaa vaihtamalla vanhat alumiiniset johtimet kuparisiin. Kupari on edelleen paras materiaali noin 15 nanometrin viivanleveyteen saakka, mutta kun mennään sen alle, kuparin aikakausi tulee väistämättä päättymään.

Näin näkee IBM:n tutkimuksessa materiaalien kehityksestä vastaava Dan Edelstein, joka tunnetaan laajalti nimellä Mr Copper. Edelstein mukaan kupari osoittautui monella tapaa käänteentekeväksi materiaaliksi.

- Ilman kuparia prosessorien kehitys olisi törmännyt seinään ja keskuskoneiden suorittimia ei olisi voitu skaalata 180 nanometriä pienemmäksi.

Kupari johtaa sähköä merkittävästi alumiinia paremmin ja se kestää myös korkeampia virtoja kulumatta. Kuparin ongelma oli se, että se vahingoitti – myrkytti, kuten Edestein sanoo – piin, jos se pääsee CMOS-piitransistorien kanssa kosketuksiin.

Tämä edellytti tuotantoprosessin kehittämistä niin, että kupari voitiin asentaa johtimeksi sirulle ja samalla eristää se piistä. IBM julkisti kupari-CMOS-prosessorinsa vuonna 1997 ja tämä mahdollisti puolijohteiden kehityksen Mooren lain hengessä 180 nanometristä aina 15 nanometriin asti.

Jotta Mooren lakia voitaisiin jatkaa myös alle 15 nanometrin viivanleveyksissä, on kupari Edelsteinin mukaan pakko korvata muilla metalleilla Niiden resistiivisyyden pitää olla kuparia korkeampi. Mahdollisia kandidaatteja ovat  Edelsteinin mukaan rutenium, kobaltti, nikkeli ja muut platinaryhmään kuuluvat jalometallit.

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Moniydinsuorittimet tulevat lentokoneisiin

Ilmailun turvakriittisissä ohjausjärjestelmissä on aiemmin pitäydytty perinteisiin yhden ytimen prosessoriratkaisuihin. Nyt ilmailualallakin aletaan yleistä kehitystä seuraten siirtyä moniytimisiin suoritinarkkitehtuureihin.

Lue lisää...
 
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
 
 

ny template