JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

IBM:n tutkimuksessa keksittiin 20 vuotta sitten, että transistoreja voitiin nopeuttaa vaihtamalla vanhat alumiiniset johtimet kuparisiin. Kupari on edelleen paras materiaali noin 15 nanometrin viivanleveyteen saakka, mutta kun mennään sen alle, kuparin aikakausi tulee väistämättä päättymään.

Näin näkee IBM:n tutkimuksessa materiaalien kehityksestä vastaava Dan Edelstein, joka tunnetaan laajalti nimellä Mr Copper. Edelstein mukaan kupari osoittautui monella tapaa käänteentekeväksi materiaaliksi.

- Ilman kuparia prosessorien kehitys olisi törmännyt seinään ja keskuskoneiden suorittimia ei olisi voitu skaalata 180 nanometriä pienemmäksi.

Kupari johtaa sähköä merkittävästi alumiinia paremmin ja se kestää myös korkeampia virtoja kulumatta. Kuparin ongelma oli se, että se vahingoitti – myrkytti, kuten Edestein sanoo – piin, jos se pääsee CMOS-piitransistorien kanssa kosketuksiin.

Tämä edellytti tuotantoprosessin kehittämistä niin, että kupari voitiin asentaa johtimeksi sirulle ja samalla eristää se piistä. IBM julkisti kupari-CMOS-prosessorinsa vuonna 1997 ja tämä mahdollisti puolijohteiden kehityksen Mooren lain hengessä 180 nanometristä aina 15 nanometriin asti.

Jotta Mooren lakia voitaisiin jatkaa myös alle 15 nanometrin viivanleveyksissä, on kupari Edelsteinin mukaan pakko korvata muilla metalleilla Niiden resistiivisyyden pitää olla kuparia korkeampi. Mahdollisia kandidaatteja ovat  Edelsteinin mukaan rutenium, kobaltti, nikkeli ja muut platinaryhmään kuuluvat jalometallit.

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla täällä.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta www.embeddedconference.fi.

 
 

Data on jo tavaroita arvokkaampaa

Strategisesti ajatellen it:llä ei ole väliä, kirjoitti amerikkalainen Nicolas Carr vuonna 2003 Harvard Business Review’ssä. Seuraavina vuosina yritykset alkoivat ulkoistaa it-järjestelmiään, koska eivät pitäneet sitä ydinliiketoimintanaan. Nyt 15 vuotta myöhemmin tilanne on toinen. Lisäarvo luodaan datalla, joten it on arvokkaampaa kuin koskaan aikaisemmin.

Lue lisää...

Flashilta vaaditaan paljon verkkolaitteissa

Flash-muisti yleistyy tietoliikennelaitteissa, mutta niissä ratkaisulta vaaditaan paljon enemmän kuin yritys- ja kuluttajalaitteiden tallennuksessa: luotettavuutta, laatua ja datan palautusmahdollisuutta.

Lue lisää...
 
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
ETN_fi The 1st ever official roaming groupcall between Finnish VIRVE and Nodnett of Norway. See https://t.co/WryGLaLGkq @erillisverkot
ETN_fi AI democratizes development, says @adhorn at #hacktalks. See https://t.co/AslQeZYSAV
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
 
 

ny template