JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Rice Universityn vetämän kansainvälisen tutkijaryhmän tekemissä kokeissa havaittiin aiemmin tuntemattoman aineen tila eli topologinen eksitoninen eriste. Tutkijoiden löytämää rakennetta voitaisiin käyttää topologisessa kvanttitietokoneessa. Sellaisessa informaatio tallennetaan kvanttihiukkasissa, jotka on "punottu" yhteen, tavalla jota ei helposti murreta.

Nämä vakaat ja punotut topologiset kubitit voisivat välttää dekoherenssia, jossa kubitit menettävät niihin tallennetun informaatiota.

Ricen, Pekingin yliopiston ja Kiinan tiedeakatemian tutkijat loivat eksitonisia eristeitä, kooten niitä pinottavista puolijohteista. Kun rakenne jäähdytetään noin 10 kelvinin lämpötilaan, sen sisällä muodostuu superfluidinen kvanttiliuos, josta sähkö ei pääse läpi.

Liuoksen reunatilalla ei ole sähköistä resistanssia. Näin siitä saa johteen, jossa elektronit ovat sidoksissa niiden spin-momenttiin. Jos niillä on yhden tyypin spin, ne menevät myötäpäivään ja jos niillä on toinen, ne menevät vastapäivään.

Näihin vastakkaisiin elektronivirtoihin rakennetuilla palmikointipiireillä olisi luontaiset topologiset ilmiöt, joita voitaisiin käyttää vikasietoisten kubittien muodostamiseen. Tutkijoiden mukaan samoja periaatteita saattaisi voida soveltaa myös huoneenlämmössä riittävän puhtailla materiaaleilla.

Kalifornian yliopiston tutkijat Santa Barbarassa ovat puolestaan kuvanneet menetelmän, jolla "hashtagin" -muotoiset nanolankarakenteet voitaneen saada tuottamaan Majorana-kvasipartikkeleita.

Ne ovat eksoottisia tiloja, joita jos niitä saadaan aikaiseksi, voidaan käyttää koodaamaan tietoja, joilla on hyvin pieni riski dekoherenssille. Majoranoja, joilla on luonnollinen immuniteetti virheille, voitaisiin käyttää ideaalisen kubitin toteuttamiseen topologiselle tietokoneelle ja tutkijoiden mukaan se voisi johtaa käytännöllisempään kvanttitietokoneeseen, koska sen vikasietomenettely vaatii vähemmän kubitteja virheenkorjausta varten.

Veijo Hänninen

Nanobittejä 15.12.2017

Ilmoittaudu mukaan ECF2018-tapahtumaan

ETN järjestää toisen kerran Embedded Conference Finland -tapahtuman. Tällä kertaa aiheina ovat IoT ja tekoäly. Tapahtuma järjestetään Pasilassa 12.huhtikuuta. Luvassa on keynote-puheita, paneelikeskustelu AI:n merkityksestä sekä mielenkiintoisia teknisiä esityksiä.

Kävijöille tapahtuma on ilmainen. Rekisteröidy heti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti. Mukaan pääset ilmoittautumalla täällä.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta www.embeddedconference.fi.

 
 

Data on jo tavaroita arvokkaampaa

Strategisesti ajatellen it:llä ei ole väliä, kirjoitti amerikkalainen Nicolas Carr vuonna 2003 Harvard Business Review’ssä. Seuraavina vuosina yritykset alkoivat ulkoistaa it-järjestelmiään, koska eivät pitäneet sitä ydinliiketoimintanaan. Nyt 15 vuotta myöhemmin tilanne on toinen. Lisäarvo luodaan datalla, joten it on arvokkaampaa kuin koskaan aikaisemmin.

Lue lisää...

Flashilta vaaditaan paljon verkkolaitteissa

Flash-muisti yleistyy tietoliikennelaitteissa, mutta niissä ratkaisulta vaaditaan paljon enemmän kuin yritys- ja kuluttajalaitteiden tallennuksessa: luotettavuutta, laatua ja datan palautusmahdollisuutta.

Lue lisää...
 
ETN_fi Helsinki wants to become the smartest city in the world. See https://t.co/bZTM7Z5JS5 #100lasissa
ETN_fi The 1st ever official roaming groupcall between Finnish VIRVE and Nodnett of Norway. See https://t.co/WryGLaLGkq @erillisverkot
ETN_fi AI democratizes development, says @adhorn at #hacktalks. See https://t.co/AslQeZYSAV
ETN_fi Robots can´t do backflips, right? https://t.co/KtogoRB25R
 
 

ny template