JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Orgaaniset aurinkokennot tulevat monen mielestä ratkaisemaan ison osan energiaongelmia. Linköpingin yliopiston professori Olle Inganäsin johdolla on kehitetty tekniikka, jolla orgaanisia kennoja voidaan painaa yksinkertaisemmalla ja edullisemmalla prosessilla kuin aiemmin.

 

Inganäsin tiimin tulokset on julkaistu Flexible Electronics -tiedelehdessä. Professorin itsensä mukaan orgaanisten kennojen hyötysuhde lähestyy jo perinteisten piipohjaisten kennojen lukemia, mutta tekniikoiden ei tarvitse kilpailla keskenään samoilla markkinoilla.

- Orgaanisia kennoja voidaan käyttää monessa kohteessa, jossa tarvitaan läpinäkyviä, pehmeitä, taipuvia, erivärisiä ja edullisesti valmistettavia kennoja, Inganäs sanoo.

Puolittain läpinäkyvässä aurinkokennomoduulissa (ks. kuva) käytetään elektrodeja, jotka ovat kaksi eri varianttia PEDOT:PSS-polymeeristä. Toista käytetään anodina ja toinen muokataan katodiksi. Moduulissa näkyvät raidat ovat juuri mainittuja anodi- ja katodimateriaaleja. Valoa imevä aktiivinen kerros on näiden välissä. Yksittäiset kennot moduulissa kytketään sarjaan.

Kun elektrodit ja aktiivikerros painetaan ohutkalvoina päällekkäin, vika yhdessä kerroksessa vahvistuu toisessa aiheuttaen lopulta lyhytsulkuja kennossa. Tähän asti ongelma on ratkaistu ajamalla sähkövirtaa kennon läpi.

Tämä menetelmä, jossa viat tavallaan ”poltetaan” pois, on työlästä ja aikaavievää. Lisäksi kunnolla toimivien kennojen saanto on aika huono. Inganäsin kehittämässä menetelmässä aktiivista polymeerimateriaalia käytetään liimana. Kaksi muovikalvoa – toisessa anodit ja toisessa katodit – päällystetään aktiivisella materiaalilla ja sen jälkeen rakenne laminoidaan. Koska prosessissa painetaan van kaksi kalvoa, virheiden määrä jää pienemmäksi ja todennäköisyys, että molemmissa kalvoissa olisi virhe juuri samassa kohtaa, on erittäin pieni.

Lisätietoa löytyy Linköpingin yliopiston sivuilta

 

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Miten kamera voi tuottaa HDR-kuvaa hämärässä?

Kuinka ottaa kuvia pimeässä? Kuva-anturien tekniikka kehittyy nopeasti. ON Semiconductorin IT-EMCCD-kennoilla voidaan tallentaa näkymiä, jotka muilta kennoilta jäävät hämärään.

Lue lisää...
 
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
ETN_fi Nokialle 2+ mrd euron sopimukset kiinalaisoperaattorien kanssa. https://t.co/LJ6OPq0kb7
ETN_fi Mercedes voittaa jatkossa F1- ja sähköformulakisoja On Semin tehonhallintatekniikalla. VB77 for WDC in 2019! https://t.co/EjpdlTQwop
ETN_fi Beneq's transparent Lumineq matrix displays just got a lot bigger. See https://t.co/FDvZwrVGId
 
 

ny template