JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Äskettäin julkaistussa Nature Electronics -lehdessä kerrotaan, miten New Yorkin City Universityn Advanced Science Research Centerin (ASRC) tutkijat käyttivät epälineaaristen resonaattoreiden joukkoa elektroniikkapiirin signaalihäiriöiden poistamiseksi. Läpimurto tehtiin ASRC:n Photonics Initiative -johtajan Andrea Alùn laboratoriossa. Alù ja hänen työtoverinsa työ liittyy topologiaan eli ominaisuuksiin, jotka säilyvät jatkuvissa muodonmuutoksissa.

Tutkimus osoitti, että topologiaa voi käyttää helpottamaan sähkömagneettisen aallon tehokasta etenemistä elektroniikassa ja piirikomponenteissa. Toiseksi se osoitti, että topologisiin ilmiöihin liittyvä luontainen vankkuus voi syntyä piirissä itsestään siinä kulkevan signaalin vaikutuksesta ja tällaisen vikasietoisuuden voi saavuttaa sijoittamalla sopivasti räätälöityjä epälineaarisuuksia piirirakenteisiin.

Tavoitteidensa saavuttamiseksi tiimi käytti epälineaarisia resonaattoreita. Rakenne on suunniteltu siten, että signaalin voimakkuuden muutos voi aiheuttaa muutoksen kaistadiagrammin topologiassa.

Alemmilla signaali-intensiteetillä elektroninen piiri tukee triviaalia topologiaa, eikä siten tarjoa mitään suojaa vioilta. Kun jännite kasvoi tietyn kynnysarvon yli, topologia muuttui automaattisesti, eivätkä signaalinsiirtoa enää haitanneet satunnaiset viat, joita aiheutettiin piirilohkoon, kertovat tutkijat ASRC:n tiedotteessa.

Näiden topologisten tilojen ilmaantuminen voisi johtaa elektronisten, optisten ja akustisten laitteiden suunnitteluihin, jotka ovat erittäin tolerantteja valmistuksen epätarkkuuksille ja ei-toivotuille loisvaikutuksille.

Topologisten ilmiöiden tutkimus on johdattanut moniin materiaaliteknisiin havaintoihin, joista löytyneet ominaisuudet kiinnostavat tulevaisuuden elektroniikan ja erityisesti kvanttitietotekniikan kehittelijöitä. Myös lämpösähköisyys, spintroniikka, suprajohtavuus ja jopa kanavatransistori voivat hyötyä topologisten eristeiden tutkimuksista.

Veijo Hänninen
Nanobittejä 16.3.2018

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Moniydinsuorittimet tulevat lentokoneisiin

Ilmailun turvakriittisissä ohjausjärjestelmissä on aiemmin pitäydytty perinteisiin yhden ytimen prosessoriratkaisuihin. Nyt ilmailualallakin aletaan yleistä kehitystä seuraten siirtyä moniytimisiin suoritinarkkitehtuureihin.

Lue lisää...
 
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
 
 

ny template