JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Äskettäin julkaistussa Nature Electronics -lehdessä kerrotaan, miten New Yorkin City Universityn Advanced Science Research Centerin (ASRC) tutkijat käyttivät epälineaaristen resonaattoreiden joukkoa elektroniikkapiirin signaalihäiriöiden poistamiseksi. Läpimurto tehtiin ASRC:n Photonics Initiative -johtajan Andrea Alùn laboratoriossa. Alù ja hänen työtoverinsa työ liittyy topologiaan eli ominaisuuksiin, jotka säilyvät jatkuvissa muodonmuutoksissa.

Tutkimus osoitti, että topologiaa voi käyttää helpottamaan sähkömagneettisen aallon tehokasta etenemistä elektroniikassa ja piirikomponenteissa. Toiseksi se osoitti, että topologisiin ilmiöihin liittyvä luontainen vankkuus voi syntyä piirissä itsestään siinä kulkevan signaalin vaikutuksesta ja tällaisen vikasietoisuuden voi saavuttaa sijoittamalla sopivasti räätälöityjä epälineaarisuuksia piirirakenteisiin.

Tavoitteidensa saavuttamiseksi tiimi käytti epälineaarisia resonaattoreita. Rakenne on suunniteltu siten, että signaalin voimakkuuden muutos voi aiheuttaa muutoksen kaistadiagrammin topologiassa.

Alemmilla signaali-intensiteetillä elektroninen piiri tukee triviaalia topologiaa, eikä siten tarjoa mitään suojaa vioilta. Kun jännite kasvoi tietyn kynnysarvon yli, topologia muuttui automaattisesti, eivätkä signaalinsiirtoa enää haitanneet satunnaiset viat, joita aiheutettiin piirilohkoon, kertovat tutkijat ASRC:n tiedotteessa.

Näiden topologisten tilojen ilmaantuminen voisi johtaa elektronisten, optisten ja akustisten laitteiden suunnitteluihin, jotka ovat erittäin tolerantteja valmistuksen epätarkkuuksille ja ei-toivotuille loisvaikutuksille.

Topologisten ilmiöiden tutkimus on johdattanut moniin materiaaliteknisiin havaintoihin, joista löytyneet ominaisuudet kiinnostavat tulevaisuuden elektroniikan ja erityisesti kvanttitietotekniikan kehittelijöitä. Myös lämpösähköisyys, spintroniikka, suprajohtavuus ja jopa kanavatransistori voivat hyötyä topologisten eristeiden tutkimuksista.

Veijo Hänninen
Nanobittejä 16.3.2018

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Jokaiselle sopiva kuulolaite suoraan kaupasta

Lukulaseja on ollut vapaasti saatavissa käsikaupassa ikänäön vaivaamille kuluttajille, jotka ovat halunneet nopean ratkaisun näköpulmiinsa ilman optikolla käyntiä. Moni lievää tai keskivaikeaa kuulovauriota kokeva kuluttaja olisi mielissään, jos omaan vaivaan löytyisi yhtä nopeasti ratkaisu. Ainakin Yhdysvalloissa ollaankin määrittelemässä lainsäädännöllä uutta laiteluokkaa, joka mahdollistaisi kuulolaitteiden reseptivapaan käsikaupan (OTC, Over-The-Counter). Iso haaste on, miten tällainen kuulolaite saadaan jokaiselle käyttäjälle sopivaksi?

Lue lisää...
 
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
ETN_fi Nova 3 myyntiin Suomessa: Huawei tuo nyt tekoälyn massoille @HuaweiMobileFI https://t.co/uwv9v16tIF
ETN_fi Suomalainen kiihtyvyysanturi elää ja voi hyvin. Murata Electronics laajentaa Vantaalla: jopa 200 uutta työpaikkaa.… https://t.co/K9xs1ZcMQG
 
 

ny template