JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Äskettäin julkaistussa Nature Electronics -lehdessä kerrotaan, miten New Yorkin City Universityn Advanced Science Research Centerin (ASRC) tutkijat käyttivät epälineaaristen resonaattoreiden joukkoa elektroniikkapiirin signaalihäiriöiden poistamiseksi. Läpimurto tehtiin ASRC:n Photonics Initiative -johtajan Andrea Alùn laboratoriossa. Alù ja hänen työtoverinsa työ liittyy topologiaan eli ominaisuuksiin, jotka säilyvät jatkuvissa muodonmuutoksissa.

Tutkimus osoitti, että topologiaa voi käyttää helpottamaan sähkömagneettisen aallon tehokasta etenemistä elektroniikassa ja piirikomponenteissa. Toiseksi se osoitti, että topologisiin ilmiöihin liittyvä luontainen vankkuus voi syntyä piirissä itsestään siinä kulkevan signaalin vaikutuksesta ja tällaisen vikasietoisuuden voi saavuttaa sijoittamalla sopivasti räätälöityjä epälineaarisuuksia piirirakenteisiin.

Tavoitteidensa saavuttamiseksi tiimi käytti epälineaarisia resonaattoreita. Rakenne on suunniteltu siten, että signaalin voimakkuuden muutos voi aiheuttaa muutoksen kaistadiagrammin topologiassa.

Alemmilla signaali-intensiteetillä elektroninen piiri tukee triviaalia topologiaa, eikä siten tarjoa mitään suojaa vioilta. Kun jännite kasvoi tietyn kynnysarvon yli, topologia muuttui automaattisesti, eivätkä signaalinsiirtoa enää haitanneet satunnaiset viat, joita aiheutettiin piirilohkoon, kertovat tutkijat ASRC:n tiedotteessa.

Näiden topologisten tilojen ilmaantuminen voisi johtaa elektronisten, optisten ja akustisten laitteiden suunnitteluihin, jotka ovat erittäin tolerantteja valmistuksen epätarkkuuksille ja ei-toivotuille loisvaikutuksille.

Topologisten ilmiöiden tutkimus on johdattanut moniin materiaaliteknisiin havaintoihin, joista löytyneet ominaisuudet kiinnostavat tulevaisuuden elektroniikan ja erityisesti kvanttitietotekniikan kehittelijöitä. Myös lämpösähköisyys, spintroniikka, suprajohtavuus ja jopa kanavatransistori voivat hyötyä topologisten eristeiden tutkimuksista.

Veijo Hänninen
Nanobittejä 16.3.2018

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

Räätälöity piiri on usein käytännöllisin

Räätälöidyn tai kustomoidun piirin suunnitteluun liittyy useita sitkeitä myyttejä ja pelkoja, jotka lähes kaikki ovat perusteettomia. Lisäksi tämän suunnittelumenetelmän monia etuja ei ymmärretä kovin hyvin. Tässä artikkelissa perustellaan, miksi sinun pitäisi pohtia räätälöidyn piirin rakentamista myös pienen volyymin projekteissa.

Lue lisää...
 
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
ETN_fi LTE-broadcast sopii autojen V2X-yhteyksiin. https://t.co/F8IgZpVhis
 
 

ny template