JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Jos laitevalmistaja kehittää mesh-tyyppistä IoT-ratkaisua, tarjolla on useita tekniikoita, myös standardoituina. Mutta milloin kannattaa valita Bluetooth, milloin Zigbee ja milloin Thread. Silicon Labsin järjestämä testi kertoo vastauksen suoraan.

Eri protokollilla on erilaisia ominaisuuksia, joiden ansiosta ne sopivat hieman eri sovelluksiin. SiLabsin testi on ensimmäisiä laajamittaisia testejä, joissa tekniikoiden erot datanopeuden, latenssin ja verkon skaalautuvuuden selvitetään tarkasti.

Mikä sitten on paras tekniikka? Yksiselitteistä vastausta ei ole. Pienissä verkoissa, joissa siirretään pieniä määriä dataa, tekniikat suoriutuvat yhtä hyvin. Kun datamäärä kasvaa ja vaaditaan lyhyemopää latenssi, Thread ja Zigbee ovat Bluetoothia parempia.

Kaikissa mesh-verkoissa latenssi kasvaa verkon koon kasvaessa, mutta Bluetoothissa latenssi kasvaa eniten. Suurissa Bluetoothiin perustuvissa mesh-verkoissa suorituskykyä voidaan kuitenkin optimoida paremmaksi. Bluetoothiin perustuva mesh-verkko toimii toisaalta parhaiten silloin, kun lyhyitä viestejä (alle 11 bitin) käytetään multicast-lähettämiseen.

Jokaisella tekniikalla voidaan toteuttaa hyvin suuria IoT-verkkoja. Bluetoothissa mesh-verkkoon voidaan liittää 32 tuhatta solmua, Zigbee- ja Thread-verkoissa 64 tuhatta. Toisaalta Bluetoothin mesh-tekniikalta puuttuu vielä oma ekosysteeminsä, kysehän on aika tuoreesta Bluetoohin laajennuksesta. Toisaalta Bluetooth-laitteet voi suoraan yhdistää älypuhelimeen, mikä parantaa sen käytettävyyttä.

SiLabs järjestää kesäkuussa webcasteja, joissa esitellään testin tuloksia ja helpotetaan mesh-verkkotekniikan valintaa. Lisätietoja löytyy SiLabsin sivuilta.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Jokaiselle sopiva kuulolaite suoraan kaupasta

Lukulaseja on ollut vapaasti saatavissa käsikaupassa ikänäön vaivaamille kuluttajille, jotka ovat halunneet nopean ratkaisun näköpulmiinsa ilman optikolla käyntiä. Moni lievää tai keskivaikeaa kuulovauriota kokeva kuluttaja olisi mielissään, jos omaan vaivaan löytyisi yhtä nopeasti ratkaisu. Ainakin Yhdysvalloissa ollaankin määrittelemässä lainsäädännöllä uutta laiteluokkaa, joka mahdollistaisi kuulolaitteiden reseptivapaan käsikaupan (OTC, Over-The-Counter). Iso haaste on, miten tällainen kuulolaite saadaan jokaiselle käyttäjälle sopivaksi?

Lue lisää...
 
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
ETN_fi Nova 3 myyntiin Suomessa: Huawei tuo nyt tekoälyn massoille @HuaweiMobileFI https://t.co/uwv9v16tIF
ETN_fi Suomalainen kiihtyvyysanturi elää ja voi hyvin. Murata Electronics laajentaa Vantaalla: jopa 200 uutta työpaikkaa.… https://t.co/K9xs1ZcMQG
 
 

ny template