JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Nykyprosessoreja voisi tehdä merkittävästi suorituskykyisemmäksi, jos niillä voisi hyödyntää optisia osia tiedonsiirtoon. Massachusetts Institute of Technologyssä on nyt kehitetty tekniikka, jolla tämä onnistuu.

MIT:n tutkijat raportoivat jo 2,5 vuotta sitten kehittäneensä yhdessä Bostonin yliopiston kanssa täysin toimivan mikroprosessorin, jossa samalle sirulle oli integroitu sekä elektronisia että optisia komponentteja. Tuolloin elektroniset komponentit piti valmistaa samalle piikerrokselle kuin optiset osat.

Nyt sama tutkijaryhmä ilmoittaa tehneensä vielä pidemmälle menevän läpimurron. Nature-lehden tuoreessa numerossa tutkijat kuvaavat tekniikkaa, jossa optinen ja elektroninen piirin osa voidaan valmistaa erillisesti. Tämä mahdollistaa uudempien transistoritekniikoiden käytön. Ja kuten 2,5 vuotta sitten, piirien valmistu onnistuu nykyisillä valmistusmenetelmillä.

MIT:n elektroniikkalaboratorion tutkijat Amir Atabaki kehuu sitä, miten optiikka voidaan nyt optimoida itsenäisesti elektroniikasta. – Intel tai Nvidia voisi tällä tekniikalla tuoda signaalit mikroprosessorille tai grafiikkaprosessorille fotoneina. Eikä heidän tarvitse muuttaa nykyisiä valmistusmenetelmiään, Atabaki hehkuttaa.

Kun piirin dataliikenne siirtyy elektronisesta optiseksi, sen nopeus voi kasvaa huomattavasti samalla kun tehokulutus pienenee. Mikäli piireissä pysytään vain elektroniikassa, maailman tietokoneiden virrantarpeen on arvioitu ylittävän maailman sähköntuotannon vuoteen 2040 mennessä.

Optisia tietoliikennepiirejä on jo markkinoilla, mutta ne kuluttavat liikaa tehoa ja tuottavat liikaa lämpöä, jotta ne voitaisiin integroida mikroprosessorin kaltaiselle piirille. Tämän hetken kaupallinen optinen modulaattori kuluttaa 10-100 kertaa enemmän tehoa, kuin MIT:n tutkijoiden uudelle protopiirilleen rakentamat. Se vie myös 10-20 kertaa vähemmän tilaa. Modulaattori perustuu rengas-tyyppiseen resonaattoriin.

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Koko järjestelmää voidaan simuloida kerralla

Simulointi on perusedellytys monimutkaisen järjestelmän onnistuneelle suunnittelulle, kehittämiselle ja testaamiselle. Yhdistämällä Wind Riverin Simicsin kaltainen tietokoneen simulointiohjelmisto fyysisen järjestelmän ja ympäristön simulaatioon voidaan koko järjestelmän kattavia testejä ajaa täysin automaattisesti niin usein kuin halutaan.

Lue lisää...
 
ETN_fi Thaimaan luolapelastusoperaatiossa käytettiin MaxMesh-verkkotekniikkaa, joka perustui Analog Devicesin AD9364-piire… https://t.co/eVFbYcblRg
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
 
 

ny template