JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Nykyprosessoreja voisi tehdä merkittävästi suorituskykyisemmäksi, jos niillä voisi hyödyntää optisia osia tiedonsiirtoon. Massachusetts Institute of Technologyssä on nyt kehitetty tekniikka, jolla tämä onnistuu.

MIT:n tutkijat raportoivat jo 2,5 vuotta sitten kehittäneensä yhdessä Bostonin yliopiston kanssa täysin toimivan mikroprosessorin, jossa samalle sirulle oli integroitu sekä elektronisia että optisia komponentteja. Tuolloin elektroniset komponentit piti valmistaa samalle piikerrokselle kuin optiset osat.

Nyt sama tutkijaryhmä ilmoittaa tehneensä vielä pidemmälle menevän läpimurron. Nature-lehden tuoreessa numerossa tutkijat kuvaavat tekniikkaa, jossa optinen ja elektroninen piirin osa voidaan valmistaa erillisesti. Tämä mahdollistaa uudempien transistoritekniikoiden käytön. Ja kuten 2,5 vuotta sitten, piirien valmistu onnistuu nykyisillä valmistusmenetelmillä.

MIT:n elektroniikkalaboratorion tutkijat Amir Atabaki kehuu sitä, miten optiikka voidaan nyt optimoida itsenäisesti elektroniikasta. – Intel tai Nvidia voisi tällä tekniikalla tuoda signaalit mikroprosessorille tai grafiikkaprosessorille fotoneina. Eikä heidän tarvitse muuttaa nykyisiä valmistusmenetelmiään, Atabaki hehkuttaa.

Kun piirin dataliikenne siirtyy elektronisesta optiseksi, sen nopeus voi kasvaa huomattavasti samalla kun tehokulutus pienenee. Mikäli piireissä pysytään vain elektroniikassa, maailman tietokoneiden virrantarpeen on arvioitu ylittävän maailman sähköntuotannon vuoteen 2040 mennessä.

Optisia tietoliikennepiirejä on jo markkinoilla, mutta ne kuluttavat liikaa tehoa ja tuottavat liikaa lämpöä, jotta ne voitaisiin integroida mikroprosessorin kaltaiselle piirille. Tämän hetken kaupallinen optinen modulaattori kuluttaa 10-100 kertaa enemmän tehoa, kuin MIT:n tutkijoiden uudelle protopiirilleen rakentamat. Se vie myös 10-20 kertaa vähemmän tilaa. Modulaattori perustuu rengas-tyyppiseen resonaattoriin.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

UPS on tärkeä osa datan tallennusta

Innovatiiviset UPS-suunnittelutekniikat tuovat sekä paremman tehokkuuden että suorituskykyä.

Lue lisää...
 
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
ETN_fi LTE-broadcast sopii autojen V2X-yhteyksiin. https://t.co/F8IgZpVhis
 
 

ny template