JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Manchesterin ja kiinalaisen Shandongin yliopiston tutkijoiden yhteisprojekti voi mahdollistaa taipuisat televisiot, tabletit ja älypuhelimet. tutkijat ovat kehittäneet taipuisalle materiaalille nanoluokan transistorin, jonka nopeus on ensimmäistä kertaa rikkonut gigahertsin rajan.

Gigahertsi on ollut ohutkalvotransistoreissa jonkinlainen haamuraja. Transistori on TFT-tyyppiä, joita yleensä käytetään nestekidenäytöissä. Ohutkalvorakenteisena se voi tehdä näytöistä paitsi taipuvia, myös nopeampia ja kirkkaampia kuin aiemmin.

LCD-näytössä on TFT-transistori jokaisen yksittäisen pikselin takana. Ne toimivat kytkimin, joiden avulla pikselien tila voidaan nopeasti muuttaa päälle tai pois.

Useimmat TFT-transistorit valmistetaan piistä eli ne ovat himmeitä, jäykkiä ja kalliita manchesterilaistutkijoiden kehittämiin oksiditransistoreihin verrattuna. Ja vaikka ohutkalvotransistori tekee näytön kuvasta paremman kuin LCD-ruuduilla, niiden joustavuus on tutkijoiden mukaan vieläkin vaikuttavampi ominaisuus.

Nanoelektroniikan professori Aimin Songin mukaan tekniikalla voidaan tehdä televisioista nykyistä ohuempia, taipuvia ja edullisempia valmistaa. – Lisäksi gigahertsin taajuudella toimivilla transistoreilla voidaan toteuttaa suorituskykyistä, puettavaa elektroniikkaa.

Kehitetty transistori pohjautuu IGZO-materiaaliin eli siinä on indiumia, galliumia ja sinkkiä happeen sekoittuneena.

 

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

UPS on tärkeä osa datan tallennusta

Innovatiiviset UPS-suunnittelutekniikat tuovat sekä paremman tehokkuuden että suorituskykyä.

Lue lisää...
 
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
ETN_fi LTE-broadcast sopii autojen V2X-yhteyksiin. https://t.co/F8IgZpVhis
 
 

ny template