JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Manchesterin ja kiinalaisen Shandongin yliopiston tutkijoiden yhteisprojekti voi mahdollistaa taipuisat televisiot, tabletit ja älypuhelimet. tutkijat ovat kehittäneet taipuisalle materiaalille nanoluokan transistorin, jonka nopeus on ensimmäistä kertaa rikkonut gigahertsin rajan.

Gigahertsi on ollut ohutkalvotransistoreissa jonkinlainen haamuraja. Transistori on TFT-tyyppiä, joita yleensä käytetään nestekidenäytöissä. Ohutkalvorakenteisena se voi tehdä näytöistä paitsi taipuvia, myös nopeampia ja kirkkaampia kuin aiemmin.

LCD-näytössä on TFT-transistori jokaisen yksittäisen pikselin takana. Ne toimivat kytkimin, joiden avulla pikselien tila voidaan nopeasti muuttaa päälle tai pois.

Useimmat TFT-transistorit valmistetaan piistä eli ne ovat himmeitä, jäykkiä ja kalliita manchesterilaistutkijoiden kehittämiin oksiditransistoreihin verrattuna. Ja vaikka ohutkalvotransistori tekee näytön kuvasta paremman kuin LCD-ruuduilla, niiden joustavuus on tutkijoiden mukaan vieläkin vaikuttavampi ominaisuus.

Nanoelektroniikan professori Aimin Songin mukaan tekniikalla voidaan tehdä televisioista nykyistä ohuempia, taipuvia ja edullisempia valmistaa. – Lisäksi gigahertsin taajuudella toimivilla transistoreilla voidaan toteuttaa suorituskykyistä, puettavaa elektroniikkaa.

Kehitetty transistori pohjautuu IGZO-materiaaliin eli siinä on indiumia, galliumia ja sinkkiä happeen sekoittuneena.

 

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template