JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Kaupungeissa on yhä enemmän tarvetta huippunopeille verkkoyhteyksille. Vanhojen kuparilankojen kapasiteetti on hyvin rajallinen ja kuitu on liian kallista. Qualcommin ja Facebookin mukaan ratkaisu on ”kuitu ilmassa” eli tekniikka, jonka nimi on Terragraph.

Kyse on Facebookin visiosta. Nyt Qualcomm on lyöttäytynyt yhteen somejätin kanssa ja tekee 802.11ay-standardiin pohjautuvista piireistä Terragraph-sopivia. Periaatteessa 802.11ay on parannus WiGig-tekniikkaan, joka tunnetaan myös nimellä 802.11ad.

Terragraphissa kaupungin voisi verkottaa asentamalla 60 gigahertsin reitittimiä joka kadunkulmaan. Verkko olisi mesh-tyyppinen eli reitittimet näkisivät toisena ja toimivat yhdessä kattavana verkkona. Solmuista olisi sitten aina yhteys rakennusten jakamoihin.

Idean tavoitteena on tuoda gigabittien nopeus tiheästi rakennetulla kaupunkialueella erittäin alhaisin kustannuksin. Alueellisia Terragraph-verkkoja voidaan sitten liittää valmiiseen kuituinfraan.

Arkkitehtuurissa reitittimien pitää nähdä toisena (line-of-sight). Mikäli yhteys katkeaa, osaa verkko uudelleen reitittää datan loppukäyttäjälle. Uudet reitittimet liittyvät nopeasti alueellisen Terragraph-verkon jakelusolmuun.

Mitä nopeuksia Facebook lupaa tekniikalleen? Yhdessä kotitaloudessa kaista riittää puoleentoista yhtäaikaiseen 4K-streamiin, pienessä kerrostalossa kuuteen videostriimiin, isossa kerrostalossa 150 yhtäaikaiseen HD-signaaliin ja stadioneillakin voidaan dataa jakaa tuhansille käyttäjille SD-tasoisella laadulla.

 
 

Näin lataat sähköauton turvallisesti kotipistorasiasta

Sähköautoiluun liittyy paljon ennakkoluuloja ja virheellisiä käsityksiä. Yksi näistä liittyy sähköauton lataamiseen: voiko sähköauton ladata tavallisesta kotitalouspistorasiasta, vai pitääkö sähköauton ostajan ehdottomasti ostaa ja asennuttaa erillinen latauslaite? Molempia mielipiteitä esiintyy, ja totuus on tältä väliltä: tavallisesta pistorasiasta voi hyvin ladata, kunhan muistaa muutaman turvallisuusseikan.

Lue lisää...

UPS on tärkeä osa datan tallennusta

Innovatiiviset UPS-suunnittelutekniikat tuovat sekä paremman tehokkuuden että suorituskykyä.

Lue lisää...
 
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
ETN_fi See the @MinimaProcessor presentation at ECF18: https://t.co/m1znHqgj2E
ETN_fi Cut the power in IoT processors. @MinimaProcessor at Embedded Conference Finland 2018.
 
 

ny template