JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Kaupungeissa on yhä enemmän tarvetta huippunopeille verkkoyhteyksille. Vanhojen kuparilankojen kapasiteetti on hyvin rajallinen ja kuitu on liian kallista. Qualcommin ja Facebookin mukaan ratkaisu on ”kuitu ilmassa” eli tekniikka, jonka nimi on Terragraph.

Kyse on Facebookin visiosta. Nyt Qualcomm on lyöttäytynyt yhteen somejätin kanssa ja tekee 802.11ay-standardiin pohjautuvista piireistä Terragraph-sopivia. Periaatteessa 802.11ay on parannus WiGig-tekniikkaan, joka tunnetaan myös nimellä 802.11ad.

Terragraphissa kaupungin voisi verkottaa asentamalla 60 gigahertsin reitittimiä joka kadunkulmaan. Verkko olisi mesh-tyyppinen eli reitittimet näkisivät toisena ja toimivat yhdessä kattavana verkkona. Solmuista olisi sitten aina yhteys rakennusten jakamoihin.

Idean tavoitteena on tuoda gigabittien nopeus tiheästi rakennetulla kaupunkialueella erittäin alhaisin kustannuksin. Alueellisia Terragraph-verkkoja voidaan sitten liittää valmiiseen kuituinfraan.

Arkkitehtuurissa reitittimien pitää nähdä toisena (line-of-sight). Mikäli yhteys katkeaa, osaa verkko uudelleen reitittää datan loppukäyttäjälle. Uudet reitittimet liittyvät nopeasti alueellisen Terragraph-verkon jakelusolmuun.

Mitä nopeuksia Facebook lupaa tekniikalleen? Yhdessä kotitaloudessa kaista riittää puoleentoista yhtäaikaiseen 4K-streamiin, pienessä kerrostalossa kuuteen videostriimiin, isossa kerrostalossa 150 yhtäaikaiseen HD-signaaliin ja stadioneillakin voidaan dataa jakaa tuhansille käyttäjille SD-tasoisella laadulla.

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Ajoneuvoista voidaan tehdä tietoturvallisia

Tulevaisuudessa V2I- (vehicle to infrastructure) ja V2V-yhteydet (vehicle to vehicle) saavat rinnalleen V2X-tietoliikenteen (vehicle to everything). Kyse on miljardin dollarin markkinoista, joka kiinnostaa kuluttajaakin yhä enemmän. Yksi tavoite V2X-yhteyksissä on vähentää onnettomuuksia informaation vaihdon avulla.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2