JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Tutkijat kehittävät jatkuvasti tekniikoita, jotka takaisivat informaation siirron suojan aina ja kaikissa tilanteissa. Englantilaisen Lancasterin yliopiston spinnoff-yritys Quantum Base on saattanut keksiä juuri tällaisen laitteen.

Kyse on kvanttilukuja satunnaisesti tuottavasta QRNG-generaattorista, jotka tyypillisesti ovat hitaita ja kalliita, ja siksi niitä käytetään vain harvoissa niche-alueen sovelluksissa. Quantum Basen kvanttisatunnaislukugeneraattori voidaan sen sijaan toteuttaa missä tahansa elektroniikkalaitteessa ilman, että sen kustannukset kasvaisivat tai toimintanopeus kärsisi.

QRNG-piiri on kooltaan vain hiuksen tuhannesosan paksuinen, joten se voidaan integroida sekä uuteen että nykyiseen mikroelektroniikkaan. Laite hyödyntää yhtä diodia, joka voidaan valmistaa yhdessä miljardien muiden diodien kanssa mikroprosessorissa.

QNRG-piirin ansiosta esimerkiksi Blockchain-sovelluksen tietoturvasta saadaan täysin murtumaton. Nykyisissä matemaattisiin algoritmeihin perustuvissa satunnaislukugeneraattoreissa tai fyysisiin ominaisuuksiin perustuvissa ratkaisuissa satunnaisuus voi johtaa ennustettavissa tuloksiin, mikä heikentää tietoturvaa. Satunnaisluvun pettäminen voi johtaa katastrofaalisiin seuraukseen, kuten Viron e-kansalaisuuskorttien tietoturvan tapauksessa viime vuonna.

Quantum Basen generaattori perustuu ensimmäisenä käytännöllisenä toteutuksena maailmassa kvanttifysiikkaan. Subatomiset hiukkaset eivät noudata klassisen fysiikan lakeja, vaan niiden toiminta on täysin ennustamatonta. Siksi ne ovat ihanteellisen satunnaisuuden lähde.

Periaate on hyvin yksinkertainen: jos laitteen tai viestin salaus perustuu 100-prosenttisesti satunnaiseen avaimeen, sitä ei voi paljastaa. Tällöin kyberhyökkäykset muuttuvat käytännössä mahdottomiksi.

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Moniydinsuorittimet tulevat lentokoneisiin

Ilmailun turvakriittisissä ohjausjärjestelmissä on aiemmin pitäydytty perinteisiin yhden ytimen prosessoriratkaisuihin. Nyt ilmailualallakin aletaan yleistä kehitystä seuraten siirtyä moniytimisiin suoritinarkkitehtuureihin.

Lue lisää...
 
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
ETN_fi You dont need code to create an Android app. It can be done on Simulink and MATLAB models. See Antti Löytynoja at E… https://t.co/VJzXEfJoOM
 
 

ny template