JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Tietoturvayritys Check Point Software varoittaa pankkitroijalaisten uudesta noususta. Lomareissuilla monet sortuvat käyttämään esimerkiksi verkkopankkia julkisilla laitteilla tai julkisilla salaamattomilla wifi-yhteyksillä. Tähän ei missään tapauksessa pitäisi sortua.

Check Pointin maailmanlaajuinen uhkaindeksi kertoo, että kesäkuussa troijalaiset kapusivat mukaan haittaohjelmatilaston kymmenen kärkeen. Kryptolouhijat pysyivät kuitenkin edelleen listan huipulla.

Pankkitroijalaisten vaikutus on kasvanut maailmanlaajuisesti 50 prosenttia viimeisen neljän kuukauden aikana. Check Pointin haittaohjelmatilaston kymmenen kärjessä on nyt kaksi troijalaiskantaa.

Kesäkuussa Dorkbot, arkaluontoisia tietoja varastava ja palvelunestohyökkäyksiä käynnistävä pankkitroijalainen, vaikutti 7 prosenttiin maailman yrityksistä. Samalla se nousi Check Pointin haittaohjelmatilastossa kahdeksannelta sijalta peräti kolmanneksi. Myös Suomen listalla Dorkbot nousi hieman matalammalla vaikutusprosentilla viidenneksi, kun edellisessä kuussa se ei ollut edes haittaohjelmien kymmenen kärjessä.

Kesäkuussa näki päivänvalon myös Emotet-nimellä tunnettu pankkitroijalainen. Ohjelma varastaa uhrien pankkitilien käyttöoikeudet samalla, kun se käyttää tartunnan saaneita laitteita uusien tartuntojen levittämiseen. Emotet-ohjelman muunnos on yleistynyt nopeasti viimeisen kahden kuukauden aikana – huhtikuun indeksissä se oli sijalla 50, kun viimeisimmässä listauksessa se on sijalla 11.

- Havaitsimme kesällä 2017 samankaltaisen aggressiivisen hyökkäyskuvion, jossa verkkorikolliset käyttivät pankkitroijalaisia. Tämä viittaa siihen, että hakkerit yrittävät kenties käyttää hyväkseen turisteja, jotka kiinnittävät lomalla vähemmän huomiota tietoturvakäytäntöihin. Moni saattaa käyttää verkkopankkia julkisesti jaetuilla laitteilla tai huonosti suojatuilla verkkoyhteyksillä. Hakkerit ovatkin sinnikkäitä ja viekkaita yrityksissään varastaa rahaa, kertoo Check Pointin tietoturvatutkijoiden ryhmää vetävä Maya Horowitz.

Suomalaisten kannalta ongelmaan on helppo ratkaisu. Tärkeisiin yhteyksiin, erityisesti pankkiyhteyksiin kannattaa käyttää ainoastaan omaa, salattua mobiililaajakaistaa. Kansalaisen perustaitoihin pitää kuulua puhelimen käyttäminen wifi-yhdyspisteenä. Useimpiin liittymiin sisältyy vielä nykyään datankäyttö Euroopassa, joten pankkiasiat pystyy aina hoitamaan täysin suojatusti.

Haittaohjelmat kesäkuussa Top 5, Suomi:
  1. Coinhive- Kryptolouhija, joka on suunniteltu louhimaan Moneroa käyttäjän tietämättä, kun tämä vierailee verkkosivulla.
  2. Nivdort - Troijalainen, joka leviää sähköpostiliitteiden tai haitallisten verkkosivujen avulla.
  3. Roughted- Laajan skaalan haittamainosohjelma, joka voi tarjota reitin myös kiristysohjelmille.
  4. Cryptoloot- Kryptovaluuttalouhija, Coinhiven kilpailija.
  5. Dorkbot – Viestikeskustelujen kautta leviävä pankkitroijalainen, joka varastaa arkaluontoisia tietoja ja käynnistää palvelunestohyökkäyksiä.
 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Koko järjestelmää voidaan simuloida kerralla

Simulointi on perusedellytys monimutkaisen järjestelmän onnistuneelle suunnittelulle, kehittämiselle ja testaamiselle. Yhdistämällä Wind Riverin Simicsin kaltainen tietokoneen simulointiohjelmisto fyysisen järjestelmän ja ympäristön simulaatioon voidaan koko järjestelmän kattavia testejä ajaa täysin automaattisesti niin usein kuin halutaan.

Lue lisää...
 
ETN_fi Thaimaan luolapelastusoperaatiossa käytettiin MaxMesh-verkkotekniikkaa, joka perustui Analog Devicesin AD9364-piire… https://t.co/eVFbYcblRg
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
 
 

ny template