JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Nokia kertoi eilen, että se rakentaa amerikkalaisen T-Mobilen seuraavan sukupolven 5G-verkon. Monivuotinen sopimus on arvoltaan 3,5 miljardia dollaria ja tähän asti suurin ilmoitettu 5G-verkkojen rakennussopimus. T-Mobile on yksi USA:n kolmesta suuresta operaattorista. Huhtikuussa se osti Sprintin, minkä jälkeen se kisaa tasapäin Verizonin ja AT&T:n kanssa amerikkalaistilaajien lompakoista.

Nokialle jättisopimus on merkittävä monella tapaa. Yhtiön mukaan sopimus oli jo mukana toisen vuosineljänneksen ohjeistuksessa. Tuolloin pääjohtaja Rajeev Suri sanoi, että vuoden jälkimmäinen puolisko on ensimmäistä parempi ja että 5G-markkinan rakennus lähtee kasvuun. T-Mobile-sopimus on iso osa tätä.

Nokia rakentaa T-Mobilen verkon Airscale-tukiasemilla. Verkosta tulee maanlaajuinen ja se sisältää myös 600 megahertsin ja 28 gigahertsin taajuuksia. Tällä saadaan normaalin verkon lisäksi suuri kantama kaupunkien ulkopuolella ja tiheä, suurikapasiteettinen verkko kaupungeissa.

Jättisopimusta voi pitää myös merkkinä siitä, että tukiasemavalmistajien pitkään jatkuneet laihat vuodet ovat ainakin hetkeksi takanapäin. 5G-rakentamisen alkaminen edellytti tietysti standardien valmistumista. 3GPP-järjestö uutisoi valmiista Release 15 -määrityksistä kesäkuussa.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template