JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Michiganin yliopistossa on tutkittu, miten memristori voi auttaa datan prosessoinnissa erilaisissa laitteissa. Tutkijoiden mukaan kehitetty 32 x 32 -matriisi osoittaa, että tietokoneiden tehonkulutusta voidaan kutistaa sadan kertaluokalla.

Tähän asti piirien suorituskykyä on paranneltu tekemällä niistä nopeampia. Vaikka prosessoreista on näin saatu nopeampia, ne eivät tule kovin tehokkaiksi, koska suorittimen täytyy odottaa, että data menee laskentayksiköön ja tulee sieltä pois.

Memristori sen sijaan on muistin ja resistorin yhdistelmä. Se voidaan ohjelmoida erilaisiin resistanssitiloihin. Dataa siis tallennetaan resistanssin perusteella.

Nykybitit tallentuvat joko ykkösinä tai nollina, mutta memristorissa resistanssi voi olla jatkumo. Tätä voidaan hyödyntää joissakin sovelluksissa, kuten vaikkapa aivojen laskennan matkimisessa. Tämä ei kuitenkaan toimi perinteisessä laskennassa, joka perustuu bittien arvoihin.

Michiganin tietotekniikan professori Wei Lu tiimeineen ratkaisi ongelma digitoimalla memristorin virtalähdöt. Tietty virta-arvo vastasi ykköstä, tietty nollaa. Näitä yksiköitä tiimi kutsui muisti-prosessointiyksiköiksi. Heidän mukaansa niitä voisi hyödyntää erityisesti koneoppimisen ja tekoälyn algoritmien laskennassa.

Uudet memristoriprosessorit sopivat hyvin tehtäviin, jotka voidaan laskea matriisissa. Yksinkertaisimmat matemaattiset matriisit voidaan mapata suoraan memristorin matriisiin. Etuna tästä on se, että kertolasku ja summa saadaan yhdellä askeleella. Tämä perustuu suoraan fysiikan lakeihin.

Teoriaa testattiin Wen Lun johdolla rakennetulla 32x32 memristorin testipiirillä. Lun mukaan tällainen lohko olisi vain osa tulevaisuuden järjestelmää.

 
 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Teollisella internetillä vauhtia MRO-prosesseihin

Teollista internetiä (IIoT) käyttämällä voidaan parantaa ei-tuotannollisiin hankintoihin liittyviä MRO-prosesseja (Maintenance, Repair, Operating) eurooppalaisen Teollisuus 4.0 -ohjelman määrittämissä raameissa. Artikkelissa luodaan katsaus eräisiin IIoT-teknologioihin ja sovelluksiin, jotka ovat avainasemassa tässä murroksessa. (Artikkelin 1-osa ilmestyi marraskuussa.)

Lue lisää...
 
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
 
 

ny template