JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Belgialaisessa mikroelektroniikan IMEC-tutkimuskeskuksessa on kehitetty perovskiittiä ja piitä yhdistävä aurinkokenno, joka yltää 27,1 prosentin hyötysuhteeseen konversiossa. Uutuusrakenne siis muuntaa auringonvaloa sähköksi tehokkaammin kuin mikään pelkästään piihin perustuva aurinkokenno.

IMECin tutkijoiden mukaan perovskiitillä voidaan aurinkokennon hyötysuhde nostaa lähelle 30 prosenttia. Perovskiittimikrokiteet ovat yksi lupaavimpia materiaaleja ohutkalvoaurinkokennojen valmistukseen. Niiden avulla voidaan valmistaa pitkälti läpinäkyviä moduuleja, joiden valmistus on nykyistä edullisempaa.

Kun perovskiittikennoa käsitellään oikein, sen lämpöhäviö jää merkittäväksi pienemmäksi kuin piipohjaisessa kennossa. Käytännössä piikennon pinnasta haihtuu lämpönä paljon potentiaalista sähköenergiaa.

Tutkijoiden mukaan kaksikerroskennon hyötysuhdetta on parin viime vuoden aikana onnistuttu nostamaan virittämällä perovskiitin kaistaeroa niin, että se toimii optimaalisesti piikalvon päällä. Kyse voi olla toistaiseksi kustannustehokkain tapa parantaa aurinkokennojen hyötysuhdetta, tutkijat arvioivat.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template