JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Virtalähde on yksi suurimpia haasteita puettavissa laitteissa. Ranteessa pidettävät aktiivisuusmittarit ja älykellot toimisivat parhaiten, mikäli ne keräisivät itse tarvitsemansa energian. Amerikkalaistutkijat ovat kehittäneet laitteen, joka vie tekniikkaa eteenpäin.

Penn Staten yliopiston tutkijat ovat yhdessä Utahin yliopiston tutkijoiden kanssa kehittäneet ranteessa kannettavan laitteen, joka kerää energiaa käsivarren hitaasta liikkeestä kävellessä tai hölkätessa. Laite on rannekellon kokoinen ja kerää riittävästi virtaa henkilökohtaisen terveyskellon ajamiseen.

Tutkimusta johtaneen professori Susan Trolier-McKinstryn mukaan kehitetty laite hyödyntää käytettyjä materiaaleja 5-10 kertaa tehokkaammin kuin mikään tähänastinen vastaava laite.

Tutkijoiden kehittämä laite on pietsosähköinen. Siinä on kide, joka tuottaa sähkövirtaa puristuessaan ja vapautuessaan liikkeen voimasta. Laitteessa käytettiin tunnettua PZT-kalvoa, joka molemmilta puolilta päällystettiin taipuisalla metallikerroksella. Kalvosta tuli näin 4-5 kertaa aiempia virityksiä paksumpi.

Pietsosähköisen kalvon kykyä kerätä energiaa pystyttiin nostamaan manipuloimalla kalvon kiteiden suuntaa. PZT-kalvo kestää rasituksia, vääntämisiä ja puristamisia hyvin, joten sillä voidaan valmistaa varsin kestäviä energianlähteitä.

Laitteessa on messinkiroottori, johon on kosketuksissa useita PZT-vipuja. Kun roottori lähestyy vipua, siinä oleva magneetti karkottaa PZT-vivun magneetin. Tämä liike vaikuttaa PZT-kalvoon, mikä puolestaan tuottaa energiaa.

Jatkossa tutkijat pyrkivät kehittämään pietsosähköisen magneetteja hyödyntävän rakennelman, joka tuottaisi sähköä silloinkin, kun se ei ole liikkeessä. Tarkoituksena on, että laite keräisi tarvitsemansa energian esimerkiksi IoT-laitteen käyttöön koko vuorokauden ajan.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Mitä IoT-rauta vaatii?

Pärjätäkseen IoT-markinoilla laitevalmistajien täytyy oppia innovoimaan nopeammin. IoT-sovelluksien kirjo on loppumaton ja menestyvät yritykset antavat kehittäjilleen mahdollisuuden jatkuvasti tunnistaa ja toteuttaa uusia ja yhä hyödyllisempiä tapoja valjastaa käyttöön antureita, monitoroida erityyppistä dataa ja ohjata laitteiden ekosysteemejä.

Lue lisää...
 
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
ETN_fi Nokialle 2+ mrd euron sopimukset kiinalaisoperaattorien kanssa. https://t.co/LJ6OPq0kb7
ETN_fi Mercedes voittaa jatkossa F1- ja sähköformulakisoja On Semin tehonhallintatekniikalla. VB77 for WDC in 2019! https://t.co/EjpdlTQwop
ETN_fi Beneq's transparent Lumineq matrix displays just got a lot bigger. See https://t.co/FDvZwrVGId
 
 

ny template