JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Ennusteiden mukaan kestää noin kolme vuotta, kunnes ledielementtejä sisältävät tekstiilit ja vaatteet ehtivät kauppoihin. Saksalaisen Fraunhofer-instituutin tutkijat esittelevät jo OLED-valoilla ryyditettyjä vaatteita Dresdenin ESTC-messuilla ensi viikolla.

Asialla on Fraunhoferin orgaaniseen elektroniikkaan keskittynyt FEP-osasto. Yksikön tutkijoiden mukaan orgaanisilla ledeillä on monia muitakin etuja kuin kyky heijastaa eriväristä valoa.

OLED-komponentit voidaan suunnitella mihin tahansa muotoon. Ne voivt olla jopa läpinäkyviä tai himmennettäviä. Tekstiileihin ledit pääsevät, kun ne valmistetaan erittäin ohuille kalvoille.

FEP:n tutkija Jan Hessen mukaan valaisevien elementtien lisääminen tekstiileihin voi sekä korostaa muotia että tuoda konkreettisia hyötyjä. – Loistava logo huomataan paljon helpommin. Vaatteista saa myös paljon helpommin erottuvia, mikä parantaa turvallisuutta vaikkapa tieliikenteessä, Hesse kuvaa.

Koska OLED-komponentit voidaan säätää heijastamaan tiettyä aallonpituutta, tekniikkaa voidaan käyttää esimerkiksi lääketieteen asusteissa. Infrapunavalo hyödyttää ihotautien hoidossa. Tällaisia ohuita valoja voitaisiin integroida paitoihin, tutkijat visioivat.

Demonstroidakseen tekniikkaa Fraunhoferin tutkijat kehittivät toiminnallisen OLED-napin. Siinä OLED-komponenttiin on liitetty mikro-ohjain perinteisellä piirikortilla. Tämä O-nappi näkyy oheisessa kuvassa.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Ledivalon himmennys käy kätevästi mikro-ohjaimella

Mikro-ohjaimeen perustuvan himmentimen avulla voi rakentaa energiatehokkaan hakkurimuotoisen LED-ajurin. Hyvällä hyötysuhteella toimiva ajuri kykenee ohjaamaan useita lediketjuja samanaikaisesti. Näin voidaan parantaa valaistusjärjestelmän suorituskykyä, pidentää ledivalojen elinikää ja lisätä järjestelmän älykkyyttä.

Lue lisää...
 
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
ETN_fi Nova 3 myyntiin Suomessa: Huawei tuo nyt tekoälyn massoille @HuaweiMobileFI https://t.co/uwv9v16tIF
ETN_fi Suomalainen kiihtyvyysanturi elää ja voi hyvin. Murata Electronics laajentaa Vantaalla: jopa 200 uutta työpaikkaa.… https://t.co/K9xs1ZcMQG
 
 

ny template