JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Apple esitteli myöhään eilen peräti kolme uutta iPhone-mallia. Päältä moni asia muuttuu. Näytöt kasvavat ja kotinäppäimestä on tullut historiaa. Uutuuspuhelimien suurin mullistus taitaa silti piillä kuorten sisällä uuden A12 Bionic -prosessorin muodossa.

A12-prosessori on selkeä hyppäys eteenpäin aiemmasta A11-sirusta. Kyse on ensimmäisestä 7 nanometrin prosessissa valmistetusta kännykkäpiiristä, vaikka Huawein ensi viikolla lanseeraama Mate 20 sisältää myös samalla viivanleveydellä valmistetun suorittimen.

A12 koostuu sattumoisin samasta määrästä transistoreja kuin Huawein Kirin 980: niitä on 6,9 miljardia. Apple on kuitenkin hypännyt kerralla kahdesta ytimestä peräti kuuteen. Raskasta laskentaa tekee kaksi tehoydintä, laitteen ohjaus onnistuu neljällä vähävirtaisemmalla ytimellä. Grafiikan prosessoinnin Apple on myös uudistanut. Piirillä on kuusi Aplen itse suunnittelemaa grafiikkaprosessoria.

Näiden ansiosta A12:n ero aiempaan A11-prosessoriin on huima. Nopeus kasvaa 15 prosenttia, energiatehokkuus paranee 40 prosenttia, grafiikkaytimet ovat puolta nopeampia kuin A11-piirillä. Koneoppimisalgoritmeissa tehonkasvu on merkittävä: 500 miljardin operaation sijaan A12 prosessoi viisi biljoonaa operaatiota sekunnissa käyttäen samalla vain kymmenesosan energiaa.

Ulkoisesti Apple on hylännyt jobsimaisen perinnön käteen sopivasta ”nätistä” laitteesta ja tuonut käyttäjille yhtä suuret ruudut kuin Android-leirissä. Xs- ja Xs Max -mallien OLED-paneelit ovat 5,8- ja 6,5-tuumaiset ja Xr-mallin LCD-ruutu 6,1-tuumaisena ”markkinoiden edistynein”. LCD-paneelia Apple kutsuu ”nestemäiseksi retinaksi”, koska se toistaa värit paremmin kuin mikään toinen paneeli.

Näyttöjen lisäksi suurta on myös uutuuksien hinta. Xr-mallin hinta on pienimmällä muistilla 879 dollaria. Xs Max -mallin hinta kohoaa 512 gigatavu muistilla jo 1679 euroon. Markoiksi muutettuna kyse on siis kymppitonnin älypuhelimesta.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Ledivalon himmennys käy kätevästi mikro-ohjaimella

Mikro-ohjaimeen perustuvan himmentimen avulla voi rakentaa energiatehokkaan hakkurimuotoisen LED-ajurin. Hyvällä hyötysuhteella toimiva ajuri kykenee ohjaamaan useita lediketjuja samanaikaisesti. Näin voidaan parantaa valaistusjärjestelmän suorituskykyä, pidentää ledivalojen elinikää ja lisätä järjestelmän älykkyyttä.

Lue lisää...
 
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
ETN_fi Nova 3 myyntiin Suomessa: Huawei tuo nyt tekoälyn massoille @HuaweiMobileFI https://t.co/uwv9v16tIF
ETN_fi Suomalainen kiihtyvyysanturi elää ja voi hyvin. Murata Electronics laajentaa Vantaalla: jopa 200 uutta työpaikkaa.… https://t.co/K9xs1ZcMQG
 
 

ny template