JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Apple esitteli myöhään eilen peräti kolme uutta iPhone-mallia. Päältä moni asia muuttuu. Näytöt kasvavat ja kotinäppäimestä on tullut historiaa. Uutuuspuhelimien suurin mullistus taitaa silti piillä kuorten sisällä uuden A12 Bionic -prosessorin muodossa.

A12-prosessori on selkeä hyppäys eteenpäin aiemmasta A11-sirusta. Kyse on ensimmäisestä 7 nanometrin prosessissa valmistetusta kännykkäpiiristä, vaikka Huawein ensi viikolla lanseeraama Mate 20 sisältää myös samalla viivanleveydellä valmistetun suorittimen.

A12 koostuu sattumoisin samasta määrästä transistoreja kuin Huawein Kirin 980: niitä on 6,9 miljardia. Apple on kuitenkin hypännyt kerralla kahdesta ytimestä peräti kuuteen. Raskasta laskentaa tekee kaksi tehoydintä, laitteen ohjaus onnistuu neljällä vähävirtaisemmalla ytimellä. Grafiikan prosessoinnin Apple on myös uudistanut. Piirillä on kuusi Aplen itse suunnittelemaa grafiikkaprosessoria.

Näiden ansiosta A12:n ero aiempaan A11-prosessoriin on huima. Nopeus kasvaa 15 prosenttia, energiatehokkuus paranee 40 prosenttia, grafiikkaytimet ovat puolta nopeampia kuin A11-piirillä. Koneoppimisalgoritmeissa tehonkasvu on merkittävä: 500 miljardin operaation sijaan A12 prosessoi viisi biljoonaa operaatiota sekunnissa käyttäen samalla vain kymmenesosan energiaa.

Ulkoisesti Apple on hylännyt jobsimaisen perinnön käteen sopivasta ”nätistä” laitteesta ja tuonut käyttäjille yhtä suuret ruudut kuin Android-leirissä. Xs- ja Xs Max -mallien OLED-paneelit ovat 5,8- ja 6,5-tuumaiset ja Xr-mallin LCD-ruutu 6,1-tuumaisena ”markkinoiden edistynein”. LCD-paneelia Apple kutsuu ”nestemäiseksi retinaksi”, koska se toistaa värit paremmin kuin mikään toinen paneeli.

Näyttöjen lisäksi suurta on myös uutuuksien hinta. Xr-mallin hinta on pienimmällä muistilla 879 dollaria. Xs Max -mallin hinta kohoaa 512 gigatavu muistilla jo 1679 euroon. Markoiksi muutettuna kyse on siis kymppitonnin älypuhelimesta.

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

IoT-solmun voi toteuttaa valmiilla alustalla

Artikkelissa kuvataan, miten SoC-piirille suunnitellaan datankeruuseen, analyysiin ja ohjaukseen tarkoitettu IoT-solmu käyttäen Adesto Technologiesin SmartEdge-alustaa. Suunnittelussa paneudutaan erityisesti ohjaussilmukoiden nopeuttamiseen yhdistettynä tehokkaaseen tiedonsiirtoon ja parempaan turvallisuuteen.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2