JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Verizonista tulee maailman ensimmäinen operaattori, joka tarjoaa kaupallisia 5G-yhteyksiä tilaajilleen. Yhtiö kertoi Mobile Workd Congress Americas -messuilla aloittavansa 5G-mobiililaajakaistan toimittamisen asiakkailleen Houstonissa, Indianapolisissa, Los Angelesissa ja Sacramentossa.

Verizonin 5G Home -liitäntä perustuu kattaviin kuituyhteyksiin ja pieniin soluihin laajalla taajuusalueella, johon sisältyy myös millimetrialueen kaistoja. Ensimmäiset kolme kuukautta Verizon tarjoaa yhteyttä ilmaiseksi, sen jälkeen sen kännykkätilaajat maksavat yhteydestä 50 dollaria kuussa ja muut 70 dollaria.

Verizonin liittymän mukana tulee oma reititin. Sen kanssa käyttäjä nauttii vähintään 300 megabitin mobiililaajakaistasta. Optimitilanteissa nopeus kasvaa Verizonin mukaan lähelle gigabittiä sekunnissa.

Käytännössä Verizonin 5G Home siis korvaa esimerkiksi kaapeli- ja DSL-yhteyden kotona. Tämä malli on tuttu meillä Suomessa ja meilläkin operaattorit aloittavat vastaavilla palveluilla hyvin nopeasti ensi vuoden alusta lukien. Aiemmin se ei meillä onnistu, sillä ensimmäisen 5G-taajuuden eli 3,5 gigahertsin toimiluvat eivät tule aiemmin käyttöön.

Kyse on siis 5G-reitittimistä kodin nurkassa. 5G-kännyköitä joudutaan odottamaan vielä pidemmän aikaa, mutta sekin aika lähestyy koko ajan. Verizonin demosikin Minneapolisissa ensimmäistä 5G NR -puhelua yhdessä Qualcommin ja Ericssonin kanssa.

Kyse on kaupallisesta 5G NR -verkosta, johon Qualcomm on rakentanut phabletin kaltaisen 5G-päätelaitteen (kuvassa). Kännykkää simuloiva laite perustu Qualcommin 5G-modeemiin eli X50-piiriin. Laite toimi 39 gigahertsin alueella ja tiettävästi tämä on ensimmäinen älypuhelinproto millimetrialueella.

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

IoT-solmun voi toteuttaa valmiilla alustalla

Artikkelissa kuvataan, miten SoC-piirille suunnitellaan datankeruuseen, analyysiin ja ohjaukseen tarkoitettu IoT-solmu käyttäen Adesto Technologiesin SmartEdge-alustaa. Suunnittelussa paneudutaan erityisesti ohjaussilmukoiden nopeuttamiseen yhdistettynä tehokkaaseen tiedonsiirtoon ja parempaan turvallisuuteen.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2