JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Operaattorit kiihdyttävät nyt vauhtiaan saadakseen kaupalliset 5G-palvelunsa käynnistettyä. Joillakin alueilla ne alkavat jo tämän vuoden aikana, Suomessa startataan ensi vuoden puolella 3,5 gigahertsin taajuushuutokaupan ratkettua. Samaan aikaan 3GPP täydentää kesällä hyväksyttyä 5G NR -standardiaan.

Kaikkiaan Release 15 -määrityksiin ollaan tekemässä kahdeksan lisäystä. Piirienvalmistajien kyse on ohjelmistotason muutoksista, joten ne eivät hidasta verkkojen käynnistymistä tai laitekehitystä.

Oheisesta 3GPP:n kaaviosta näkyy, etteivät lisäykset ole mikään epänormaali muutos. Standardeja on aina täydennetty ja niin tullaan jatkossakin tekemään. Operaattorin kannalta iso kysymys on päättää, mitä standardiversiota oma laitekanta tukee ja minkä päälle se rakennetaan.

Todennäköisesti tulossa olevat lisäykset Release 15 -määrityksiin eivät vaikuta päätelaitteiden aikatauluun. Kovin monia 5G NR -verkossa toimivia älypuhelimia ei tänä vuonna markkinoilla nähdä.

Lisäksi kannattaa muistaa, että 5G tarkoittaa eri taajuuksia Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Euroopassa tärkein alue on 3,5 gigahertsiä, joka huutokaupataan esimerkiksi Suomessa jo lähiviikkoina. Yhdysvalloissa 3,5 gigahertsin on varattu LTE-verkoille, joten siellä 5G tuodaan aivan eri taajuuksille.

USA:ssa operaattoreilla on vielä hallussaan hyvin erilaisia taajuuksia. T-Mobilella on 600 megahertsin alue, Sprintillä 2,5 gigahertsin alue ja Verizon ja AT&T lähtevät liikkeelle millimetrialueella (28 ja 39 GHz).

Samaan aikaan 3GPP:ssä suunnitellaan jo seuraavan polven Release 16 -määrityksiä. Näissä on kyse 5G:n evoluutioversiosta, jonka ensimmäisen vaiheen draftin pitäisi valmistua jo tämän vuoden loppuun mennessä.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template