JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Budapestissä järjestettiin viime viikolla EuroSkills-taitokisat opiskelijoille. Kahden vuoden välein järjestettävässä kisassa suomalaisten tuliaisina oli tällä kertaa kaksi pronssimitalia, kun Joonatan Kivelä (kuvassa vas.) Oulun seudun ammattiopistossa sijoittui kolmanneksi elektroniikkasarjassa ja Samu Lahti Tampereen ammattikorkeakoulusta niin ikään kolmanneksi automaatioasennuksessa.

Näissä lajeissa asiantuntijoina toimivat suomalaiset Jari Koskinen Kouvolan seudun ammattiopistosta elektroniikassa ja Jarmo Kainumaa Länsi-Uudenmaan ammattiopistosta automaatioasennuksessa.

Jari Koskisen mukaan suomalaiskisaajien edellytyksiä pärjätä EuroSkills- ja WorldSkills-kilpailuissa heikentää se, ettei meillä ole mitään rahoitusta tällaiseen toimintaan. - Muutamien tuhansien eurojen kustannuksista vastaavat kilpailijoiden ja experttien koulut. Koska koulutuksesta on karsittu rahoitusta hyvin raskaasti, tällainen toiminta kuihtuu kohta kokonaan, Koskinen pelkää.

- Toivoisimme kovasti, että yritykset ja ammattiliitot ottaisivat osaa kustannusten jakamiseen, kuten monissa Keski-Euroopan maissa, jotka menestyvät meitä paljon paremmin. Venäjän menestys taas perustuu valtion antamaan runsaaseen tukeen, Koskinen muistuttaa.

Hänen mukaansa erityisesti elektroniikassa ja automaatiossa kilpailijat ovat yleensä siinä vaiheessa, että he ovat aloittaneet juuri ammattikoulun jälkeiset opinnot ammattikorkeakoulussa. - Sellaisille yrityksille, joilla on vaikeuksia saada hyvin työntekijöitä, tällaisen huippuosaajan tukeminen ja kiinnittäminen yritykseen on varmasti hyvä investointi tulevaisuudessa.

Ensi vuonna kilpaillaan taas WorldSkills-taitokisat Venäjän Kazanissa. Elektroniikassa on mukana 28 maata. Elektroniikkalajin kilpailijakarsinnat pidetään Kouvolassa marraskuussa. Tyypillisesti elektroniikkalajin kilpailijat tulevat ammatillisen koulutuksen puolelta ja jatkavat opintojaan seuraavalla asteella. Mukaan voi kuitenkin hakeutua myös sellaiset henkilöt, jotka ovat muuten hankkineet elektroniikka-alan taitoja vaikka innokkaalla harrastamisella.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template