JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Budapestissä järjestettiin viime viikolla EuroSkills-taitokisat opiskelijoille. Kahden vuoden välein järjestettävässä kisassa suomalaisten tuliaisina oli tällä kertaa kaksi pronssimitalia, kun Joonatan Kivelä (kuvassa vas.) Oulun seudun ammattiopistossa sijoittui kolmanneksi elektroniikkasarjassa ja Samu Lahti Tampereen ammattikorkeakoulusta niin ikään kolmanneksi automaatioasennuksessa.

Näissä lajeissa asiantuntijoina toimivat suomalaiset Jari Koskinen Kouvolan seudun ammattiopistosta elektroniikassa ja Jarmo Kainumaa Länsi-Uudenmaan ammattiopistosta automaatioasennuksessa.

Jari Koskisen mukaan suomalaiskisaajien edellytyksiä pärjätä EuroSkills- ja WorldSkills-kilpailuissa heikentää se, ettei meillä ole mitään rahoitusta tällaiseen toimintaan. - Muutamien tuhansien eurojen kustannuksista vastaavat kilpailijoiden ja experttien koulut. Koska koulutuksesta on karsittu rahoitusta hyvin raskaasti, tällainen toiminta kuihtuu kohta kokonaan, Koskinen pelkää.

- Toivoisimme kovasti, että yritykset ja ammattiliitot ottaisivat osaa kustannusten jakamiseen, kuten monissa Keski-Euroopan maissa, jotka menestyvät meitä paljon paremmin. Venäjän menestys taas perustuu valtion antamaan runsaaseen tukeen, Koskinen muistuttaa.

Hänen mukaansa erityisesti elektroniikassa ja automaatiossa kilpailijat ovat yleensä siinä vaiheessa, että he ovat aloittaneet juuri ammattikoulun jälkeiset opinnot ammattikorkeakoulussa. - Sellaisille yrityksille, joilla on vaikeuksia saada hyvin työntekijöitä, tällaisen huippuosaajan tukeminen ja kiinnittäminen yritykseen on varmasti hyvä investointi tulevaisuudessa.

Ensi vuonna kilpaillaan taas WorldSkills-taitokisat Venäjän Kazanissa. Elektroniikassa on mukana 28 maata. Elektroniikkalajin kilpailijakarsinnat pidetään Kouvolassa marraskuussa. Tyypillisesti elektroniikkalajin kilpailijat tulevat ammatillisen koulutuksen puolelta ja jatkavat opintojaan seuraavalla asteella. Mukaan voi kuitenkin hakeutua myös sellaiset henkilöt, jotka ovat muuten hankkineet elektroniikka-alan taitoja vaikka innokkaalla harrastamisella.

 
 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Teollisella internetillä vauhtia MRO-prosesseihin

Teollista internetiä (IIoT) käyttämällä voidaan parantaa ei-tuotannollisiin hankintoihin liittyviä MRO-prosesseja (Maintenance, Repair, Operating) eurooppalaisen Teollisuus 4.0 -ohjelman määrittämissä raameissa. Artikkelissa luodaan katsaus eräisiin IIoT-teknologioihin ja sovelluksiin, jotka ovat avainasemassa tässä murroksessa. (Artikkelin 1-osa ilmestyi marraskuussa.)

Lue lisää...
 
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
 
 

ny template