JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

90 vuotta on pitkä ikä mille tahansa yritykselle. Syyskuussa 1928 sai Chicagossa alkunsa Galvin Manufacturing Corporation, joka vuonna 1930 esitteli Motorola-autoradion. Siitä ja Motorolasta tuli niin suosittu, että koko yhtiö muutti nimensä Motorolaksi vuonna 1947.

Kuten kaikki yritykset, myös Motorola aloitti vaatimattomasti. Galvinin veljesten Paulin ja Josephin perustamalla yrityksellä oli ensi alkuun viisi työntekijää ja vain yksi tuote.

Vuonna 1930 lanseerattu autoradio tietenkin mullisti kaiken. Kuuluisa lepakonsiipiä muistuttava M-logo näki päivänvalon vuonna 1955. Tämä yhdistetään Motorolan laitteisiin vielä tänäkin päivänä.

Motorolan ensimmäinen tuote oli muuten akkukäyttöinen radio, jota voitiin käyttää myös verkkovirralla. Aikanaan kyse oli mullistavasta ratkaisusta. Radiotekniikka on tietysti Motorolan keskeistä ydintä edelleen. Oheisessa kuvassa ensimmäisen radion vieressä on nyky-Motorolan 5G-älypuhelin.

Motorola oli takavuosina erittäin merkittävä puolijohdeyritys. Vuonna 2004 sen mikropiiriryhmä irrotettiin uudeksi Freescale-yritykseksi. Freescale on puolestaan yrityskauppojen myötä osa Philipsin entistä puolijohderyhmää eli NXP Semiconductorsia. Se taasen oli lähellä tulla Qualcommin ostamaksi viime kesänä, mutta Kiinan kilpailuviranomaiset estivät kaupan synnyn.

Aina Motorola ei ole osunut maaliin suunnitelmissaan. 1990-luvulla se rakensi ja käynnisti Iridium-satelliiittijärjestelmän, josta tuli valtava kaupallinen katastrofi. Motorola mietti jopa satelliittien pudottamista mereen, kun toiminta oli niin tappiollista. Nykyään Iridium toimii omana yrityksenään ja tarjoaa käytännössä hätäpuheluyhteyksiä alueilla, joissa muut verkot eivät toimi.

Vuonna 2011 Motorola jakaantui kahdeksi yritykseksi. Motorola Solutions keskittyi radiopuhelimiin ja Motorola Mobility älypuhelimiin. Keväällä 2012 Motorolan älypuhelinpuoli myytiin Googlelle ja syksyllä 2014 edelleen kiinalaiselle Lenovolle.

Motorola liittyy tietenkin tiukasti myös Nokian historiaan, sillä ennen älypuhelinaikakautta Nokia, Motorola ja Ericsson kilpailivat kovaa matkapuhelinmarkkinoiden herruudesta. Nokian iso saavutus oli kaapata markkinat kilpailijoiltaan. Eräässä mielessä Motorola ei koskaan toipunut ykkösasemansa menettämisestä puhelinmarkkinoilla.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template