JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

90 vuotta on pitkä ikä mille tahansa yritykselle. Syyskuussa 1928 sai Chicagossa alkunsa Galvin Manufacturing Corporation, joka vuonna 1930 esitteli Motorola-autoradion. Siitä ja Motorolasta tuli niin suosittu, että koko yhtiö muutti nimensä Motorolaksi vuonna 1947.

Kuten kaikki yritykset, myös Motorola aloitti vaatimattomasti. Galvinin veljesten Paulin ja Josephin perustamalla yrityksellä oli ensi alkuun viisi työntekijää ja vain yksi tuote.

Vuonna 1930 lanseerattu autoradio tietenkin mullisti kaiken. Kuuluisa lepakonsiipiä muistuttava M-logo näki päivänvalon vuonna 1955. Tämä yhdistetään Motorolan laitteisiin vielä tänäkin päivänä.

Motorolan ensimmäinen tuote oli muuten akkukäyttöinen radio, jota voitiin käyttää myös verkkovirralla. Aikanaan kyse oli mullistavasta ratkaisusta. Radiotekniikka on tietysti Motorolan keskeistä ydintä edelleen. Oheisessa kuvassa ensimmäisen radion vieressä on nyky-Motorolan 5G-älypuhelin.

Motorola oli takavuosina erittäin merkittävä puolijohdeyritys. Vuonna 2004 sen mikropiiriryhmä irrotettiin uudeksi Freescale-yritykseksi. Freescale on puolestaan yrityskauppojen myötä osa Philipsin entistä puolijohderyhmää eli NXP Semiconductorsia. Se taasen oli lähellä tulla Qualcommin ostamaksi viime kesänä, mutta Kiinan kilpailuviranomaiset estivät kaupan synnyn.

Aina Motorola ei ole osunut maaliin suunnitelmissaan. 1990-luvulla se rakensi ja käynnisti Iridium-satelliiittijärjestelmän, josta tuli valtava kaupallinen katastrofi. Motorola mietti jopa satelliittien pudottamista mereen, kun toiminta oli niin tappiollista. Nykyään Iridium toimii omana yrityksenään ja tarjoaa käytännössä hätäpuheluyhteyksiä alueilla, joissa muut verkot eivät toimi.

Vuonna 2011 Motorola jakaantui kahdeksi yritykseksi. Motorola Solutions keskittyi radiopuhelimiin ja Motorola Mobility älypuhelimiin. Keväällä 2012 Motorolan älypuhelinpuoli myytiin Googlelle ja syksyllä 2014 edelleen kiinalaiselle Lenovolle.

Motorola liittyy tietenkin tiukasti myös Nokian historiaan, sillä ennen älypuhelinaikakautta Nokia, Motorola ja Ericsson kilpailivat kovaa matkapuhelinmarkkinoiden herruudesta. Nokian iso saavutus oli kaapata markkinat kilpailijoiltaan. Eräässä mielessä Motorola ei koskaan toipunut ykkösasemansa menettämisestä puhelinmarkkinoilla.

 
 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Teollisella internetillä vauhtia MRO-prosesseihin

Teollista internetiä (IIoT) käyttämällä voidaan parantaa ei-tuotannollisiin hankintoihin liittyviä MRO-prosesseja (Maintenance, Repair, Operating) eurooppalaisen Teollisuus 4.0 -ohjelman määrittämissä raameissa. Artikkelissa luodaan katsaus eräisiin IIoT-teknologioihin ja sovelluksiin, jotka ovat avainasemassa tässä murroksessa. (Artikkelin 1-osa ilmestyi marraskuussa.)

Lue lisää...
 
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
 
 

ny template