JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Elisa kertoo uudistavansa valokaapelirunkoverkkoaan käyttäen Suomessa uutta mikrosahaustekniikkaa. Mikrosahaus mahdollistaa kaapelin asennuksen maan alle jopa kymmenen kertaa aiempaa nopeammin. Se aiheuttaa myös merkittävästi vähemmän häiriöitä alueen liikenteelle ja asukkaille kuin perinteinen tekniikka. Elisan tähän asti suurin mikrosahausprojekti on parhaillaan käynnissä Pirkanmaalla.

Mikrosahaus on Suomessa uusi tekniikka, jossa asfalttiin sahataan noin 2,5 sentin leveä rako kaapelien asennusta varten ja kaapeli asennetaan 40 sentin syvyyteen. Verrattuna perinteiseen tapaan, jossa kaapelit asennetaan kaivinkoneella 70 sentin syvyyteen, mikrosahaus mahdollistaa jopa kymmenkertaisen rakentamisnopeuden.

Elisa on testannut mikrosahausta jo aiemmin, mutta Pirkanmaan Sastamalassa sijaitseva projekti on yrityksen tähänastisista suurin. Mikrosahauksen avulla kaapelia pystytään vetämään keskimäärin 500 metrin, jopa 800 metrin matka päivässä. Perinteisellä toteutustavalla matka jää parhaimmillaankin 200 metriin, usein sen alle. Elisa toivoo, että tekniikalle saadaan pian valtakunnallinen hyväksyntä, sillä tällä hetkellä jokaiseen projektiin on haettava erillinen lupa kunnalta.

- Mahdollisia mikrosahauskohteita olisi lukemattomia ympäri Suomea, sillä vahvistamme verkkomme kapasiteettia, laatua sekä nopeutta jatkuvasti. Uskomme, että Sastamalan projektista saatavien hyvien kokemusten ansiosta myös muut kunnat näkevät mikrosahauksen hyödyt, Elisan verkkopalveluista vastaava johtaja Sami Komulainen uskoo.

Sastamalan projektissa Elisa vahvistaa valokaapelirunkoverkkoaan ja lisää kapasiteettiä asiakkaiden sekä mobiiliverkon tarpeisiin Sastamalan keskustan alueella. Kaapelia rakennetaan noin 4 kilometrin matkalle. Rakentamisella valmistaudutaan myös 5G-aikakauteen.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template