JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Kiinan puolustustekniikan kansallinen yliopisto on rakentanut maailman tehokkaimman superkoneen. Tianhe-2 -järjestelmän suorituskyky kirjataan lukemin 33,86 petaflopsia.

Vuosi sitten IBM:n rakentama Sequoia oli tehokkain kone, mutta Tianhe-2 on yli kaksinkertaistanut sen liukulukulaskennan tehon. Viime vuoden lopulla Cray onnistui vielä pitämään hetken nopeimman koneen titteliä Titan-järjestelmällään, mutta Tianhe-2 ylitti senkin suorituskyvyn selvästi.

Tianhe-2 koostuu 16 tuhannesta solmusta, joissa jokaisessta on kaksi Intel Xeon IvyBridge -suoritinta ja kolme Xeon Phil -prosessoria. Yhteensä laskentaytimiä on yli 3,1 miljoonaa, tarkalleen 3 120 000.

Tämän hetken tehokkaimmat koneet ovat Tianhe-2, Titan sekä Sequioa. Listan neljäntenä on japanilaisen Fujitsu K-kone, joka sekin yltää SPARC-prosessoreillaan yli 10 petaflopsin suorituskykyyn.

Kaikkiaan maailmassa on 26 superkonetta, joiden suorituskyky luetaan petaflopseissa. Petaflops tarkoittaa tuhatta miljardia liukulukulaskua sekunnissa.

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template