JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

logotypen

Australialaisessa Uuden Etelä-Walesin yliopistossa Sydneyssä tutkijat ovat yhdistäneet kaksi keskeistä kvanttitekniikkaa integroidussa piirissä ensimmäistä kertaa. He demosivat piille integroitua kubittien alustaa, joka yhdistää sekä yhden spinin osoitettavuuden – siis kyvyn kirjoittaa informaatiota yhdelle spin kubitille - että kubitin luennan prosessin, joka on elintärkeä kvanttivirheen korjaamiseksi.

Kvanttitietokoneet vaativat miljoonia kubitteja integroidulla tavalla toimien ja suunniteltuna korjaamaan virheitä, joita väistämättä esiintyy näissä herkissä kvanttijärjestelmissä. UNSW:n tutkijoiden työ tuo yleiskäyttöisen kvanttitietokoneen unelman lähemmäksi todellisuutta.

Tutkijatiimiä johtaa UNSW Sydneyn ja CQC2T-yksikön ohjelmajohtaja professori Andrew Dzurak. Viime vuonna Dzurak ja kollegat julkaisivat siruarkkitehtuurin suunnitelman, jonka toivotaan mahdollistavan kvanttilaskennan suorittamisen käyttäen pii CMOS-komponentteja.

Dzurakin tiimi on jo aiemmin osoittanut (2014), että piille integroitu kubittien alusta voi toimia yhden spin osoitettavuudella - kyky pyöräyttää yhtä spiniä naapuria häiritsemättä. Nyt he ovat osoittaneet, että he voivat yhdistää tämän erikoistyyppiseen kvanttiluennan prosessiin, joka tunnetaan nimellä Pauli spin -saarto. Se on tärkeä vaatimus kvanttivirheenkorjauskoodeille. Tämä uusi yhdistelmä kubitin luennan ja hallinnan tekniikoita ovat keskeinen piirre heidän kvanttisirun suunnitelmassa.

- Tämä on tärkeä virstanpylväs meille kohti kvanttivirheenkorjauksen suorittamista spin-kubiteilla, mikä on oleellista kaikille universaaliselle kvanttikoneelle, sanoo Dzurak.

Julkaisun johtava kirjoittaja Michael Fogarty toteaa, että kvanttitason virheenkorjaus on avainvaatimus suuren mittakaavan hyödyllisen kvanttilaskennan luomisessa. - Kaikki kubitit ovat hauraita ja virheitä on korjattava, kun niitä ilmestyy.

Fogarty toteaa myös, että tämä luo huomattavia vaatimuksia niiden fyysisten kubittien määrässä, jotka tarvitaan järjestelmän toimimiseksi.

- Käyttämällä pii CMOS -tekniikkaa meillä on ihanteellinen alusta, jonka voimme skaalata miljoonille kubiteille, joita tarvitsemme ja meidän viimeaikaiset tulokset tarjoavat meille välineet saavuttaa spinkubitin virheenkorjaus lähitulevaisuudessa, Dzurak jatkaa.

Aiemmin kesällä UNSW:n tutkijat rakensivat erilaisista lähekkäin kootuista atomirakenteista kubitteja, joiden elektronien spiniä he onnistuivat virittämään mikroaalloilla resonanssiin yksittäin, niin, että ne eivät vaikuta toisiinsa.

Näin voidaan luoda sisäänrakennettuja osoitteita, mikä tarjoaa merkittäviä etuja piikvanttikoneen rakentamiselle. Kubittien viritys ja yksittäinen ohjailu ovat välttämättömiä kvanttitietokoneen toiminnalle ja monimutkaisten laskelmien suorittamiseksi.

Veijo Hänninen
Nanobittejä 2.11.2018

 

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

Mitä IoT-rauta vaatii?

Pärjätäkseen IoT-markinoilla laitevalmistajien täytyy oppia innovoimaan nopeammin. IoT-sovelluksien kirjo on loppumaton ja menestyvät yritykset antavat kehittäjilleen mahdollisuuden jatkuvasti tunnistaa ja toteuttaa uusia ja yhä hyödyllisempiä tapoja valjastaa käyttöön antureita, monitoroida erityyppistä dataa ja ohjata laitteiden ekosysteemejä.

Lue lisää...
 
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2
ETN_fi Ensimmäinen AVR-pohjainen Arduino-kortti. Lisätietoja Mouserilta. https://t.co/7yazvkOkV1
ETN_fi Nokialle 2+ mrd euron sopimukset kiinalaisoperaattorien kanssa. https://t.co/LJ6OPq0kb7
ETN_fi Mercedes voittaa jatkossa F1- ja sähköformulakisoja On Semin tehonhallintatekniikalla. VB77 for WDC in 2019! https://t.co/EjpdlTQwop
ETN_fi Beneq's transparent Lumineq matrix displays just got a lot bigger. See https://t.co/FDvZwrVGId
 
 

ny template