JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

IoT-markkinaa hallitsevat tällä hetkellä LoRa vapailla ja kovassa nousussa oleva NB-IoT lisensoiduilla taajuuksilla, mutta ehkäpä todellinen kisa on vasta käynnistymässä. Wi-SUN Alliance on ilmoittanut käynnistävänsä vihdoin päätelaitteiden sertifiointiohjelman.

Wi-SUN-tekniikkaan perustuvien FAN-verkkojen (Field Area Network) sertifiointiohjelmassa yksi ehdokas testien työkaluksi on Renesasin alusta, joka koostuu järjestelmäpiiristä sekä RX651-ohjaimesta. Renesas esittelee ratkaisuaan parhaillaan Wienissä käynnissä olevilla European Utility Week -messuilla.

Sertifiointiohjelman tavoitteena on yksinkertaisesti varmistaa, että eri laitevalmistajien tuotteet ovat keskenään yhteensopivia.

Miksi markkinoilla sitten tarvitaan jälleen uutta IoT-verkkotekniikkaa? Wi-SUN ei ole mikään uusi tekniikka, vaan sen kehitys alkoi jo vuonna 2011 IEEE:n 802.15.4-radiomääritysten päälle monen muun tekniikan tapaan. Muista tekniikoista sen erottaa avoimuus ja monella tapaa parempi suorituskyky.

Wi-SUN-verkot skaalautuvat hyvin helposti, koska kyse on mesh-tyyppisestä verkosta. Wi-SUN-allianssin mukaan tällä hetkellä käytössä olevat verkot eivät skaalaudu tulevaisuudessa tarpeeksi. Tämä on kova väite, eikä sitä voi oikein tämän hetken tilanteen valossa arvioida.

Wi-SUN-verkossa data liikkuu 300 kilobitin sekuntinopeudella ja erittäin lyhyellä 0,2 sekunnin viiveellä. Esimerkiksi LoRassa vastaavat lukemat ovat 50 kilobittiä ja 1-2 sekuntia. NB-IoT:ssä päästään noin 60 kilobittiin sekunnissa, mutta viive on 2-8 sekuntia.

Tämä tarkoittaa käytännössä, että Wi-Sun ei ehkä sovi parhaiten sovelluksiin, joissa kerätään pieni määrä dataa ja lähetetään se vaikkapa kerran päivässä. Jos dataa sen sijaan kerätään tiheästi ja halutaan lähettää se lyhyin väliajoin, Wi-SUN voi olla hyvä vaihtoehto. Allianssin mukaan Wi-SUN-laitteet ovat energiatehokkuudeltaan jopa parempi akuin LoRa- ja NB-IoT-solmut.

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

Ajoneuvoista voidaan tehdä tietoturvallisia

Tulevaisuudessa V2I- (vehicle to infrastructure) ja V2V-yhteydet (vehicle to vehicle) saavat rinnalleen V2X-tietoliikenteen (vehicle to everything). Kyse on miljardin dollarin markkinoista, joka kiinnostaa kuluttajaakin yhä enemmän. Yksi tavoite V2X-yhteyksissä on vähentää onnettomuuksia informaation vaihdon avulla.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2