JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Viestintävirasto ja Turun AMK aloittivat tänä syksynä kokeilut 5G:n radiorajapinnan toimintavarmuuden varmistamiseksi laboratorio- ja kenttämittauksin. Mittaukset toteutetaan osana 5G Momentum -hanketta  ja niitä tukee Nokia.

5G-teknologiasta tulee muutaman vuoden sisällä langattoman digitaalisen yhteiskuntamme perusta. 5G:n toimintavarmuus nousee keskeiseen rooliin yhteiskunnan toimivuuden kannalta, sillä teknologia toimii jatkossa digitalisaation vauhdittajana usealla eri sektorilla kuten teollisuudessa, liikenteessä ja terveydenhuollossa.

Viestintäviraston ja Turun AMK:n kokeilut aloitetaan tutkimalla 5G:n myötä yleistyvän aikajakoisen TDD-tekniikan toimintavarmuutta. Mittauksia on jo suoritettu Turun AMK:n laboratoriossa, ja marraskuun lopulla samoja ilmiöitä tutkitaan kenttämittauksin Turussa. Tämän jälkeen kokeilua on tarkoitus laajentaa 5G-rajapinnan tutkimiseen laajemmin sekä laboratoriossa että kentällä yhteistyössä Nokian kanssa.

5G-verkkojen tärkeimmän taajuusalueet Euroopassa tulevat olemaan 3,5 gigahertsiä ja 26 gigahertsiä. Molemmilla taajuusalueilla on käytössä aikajakoinen TDD-tekniikka (Time Division Duplex), jolla tukiasema ja päätelaite lähettävät samalla taajuuskaistalla eri aikaan, ennalta sovitun aikajaon mukaisesti. Tähän asti matkaviestinverkoissa on pääsääntöisesti ollut käytössä taajuusjakoinen FDD-tekniikka, jolla tukiasema ja päätelaite lähettävät eri taajuuksilla.

TDD-tekniikkaan liittyy uudenlaisia toiminnallisuuksia, joka tekee verkonhallinnasta entistä haastavampaa. Vikaantunut laite saattaa häiritä 5G-verkkoa, jos se lähettää väärään aikaan. TDD-verkkojen tarkka aikasynkronointi on edellytys niiden toimivuudelle. Jos aikasynkronointiin käytetään satelliittipaikannusjärjestelmiä, verkon haavoittuvuus voi lisääntyä. 

5G Momentum -ekosysteemin tavoitteena on tehdä Suomesta 5G-teknologian kärkimaa edistämällä 5G-teknologian tuntemusta, tulevaisuuden mahdollisuuksien tunnistamista, toimijoiden yhteistyötä sekä uusia innovaatioita ja palveluja. Verkoston toiminnasta vastaavat liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalaan kuuluvat virastot: hanketta koordinoivan Viestintäviraston lisäksi mukana ovat Ilmatieteen laitos, Liikennevirasto ja Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi.

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

IoT-solmun voi toteuttaa valmiilla alustalla

Artikkelissa kuvataan, miten SoC-piirille suunnitellaan datankeruuseen, analyysiin ja ohjaukseen tarkoitettu IoT-solmu käyttäen Adesto Technologiesin SmartEdge-alustaa. Suunnittelussa paneudutaan erityisesti ohjaussilmukoiden nopeuttamiseen yhdistettynä tehokkaaseen tiedonsiirtoon ja parempaan turvallisuuteen.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2