JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Elektronisten järjestelmien hallitseminen valoaaltojen avulla jännitesignaalien sijaan on fyysikoiden unelma kaikkialla maailmassa. Näin päästäisiin petahertsien nopeuksiin. Elektronivirtauksien hallinta valon avulla metalleissa on kuitenkin ollut vaikeaa, koska metallit heijastavat valoaaltoja ja niiden sisällä oleviin elektroneihin ei voi vaikuttaa valoaalloilla.

Friedrich-Alexander-Universität (FAU) fyysikot ovat siksi kääntyneet grafeenin puoleen. Tämä puolimetalli koostuu vain yhdestä hiilikerroksesta ja on niin ohut, että riittävästi valoa voi tunkeutua siihen elektronien saattamiseksi liikkeelle.

Aiemmissa tutkimuksissa laserfyysikot ovat onnistuneet tuottamaan sähköisen signaalin vain yhdellä femtosekunnilla käyttämällä erittäin lyhytaikaista laserpulssia. Näissä nopeuksissa elektronit paljastavat kvanttimallinsa käyttäytyen kuin aalto. Elektronien aalto liukuu materiaalin läpi, koska sitä ohjaa valokenttä (laserpulssi).

Nyt tutkijat menivät askeleen eteenpäin ja pyrkivät saamaan toisen laserpulssin tähän valoaaltoon. Tämä toinen pulssi mahdollistaa elektronin aallon siirtymisen materiaalin läpi kahdessa ulottuvuudessa.

Toista laserpulssia voidaan käyttää elektronin aallon suunnan kääntämiseen, nopeuttamiseen tai jopa muuttamiseen. Tämän ansiosta valoaallolla voidaan lähettää informaatiota riippuen toisen pulssin tarkasta ajasta, voimasta ja suunnasta.

Riippuen siitä, miten aliaallot ovat toistensa suhteen, ne joko vahvistavat tai kumoavat toisiaan. - Voimme käyttää toista laserpulssia modifioimaan yksittäisiä aaltoja tietyllä tavalla ja siten hallita niiden interferenssiä, kertoo tutkija Christian Heide.

- Yleensä on hyvin vaikea hallita kvantti-ilmiöitä, kuten esimerkiksi elektronien aalto-ominaisuuksia. Tämä johtuu siitä, että elektronin aalto on erittäin vaikeata säilyttää materiaalissa. Elektroniaalto siroaa muiden elektronien kanssa ja menettää aalto-ominaisuutensa, Heide selventää.

- Yleensä tällaiset tutkimukset suoritetaan erittäin alhaisissa lämpötiloissa. Nyt voimme suorittaa nämä kokeet huoneenlämmössä, koska voimme hallita elektroneja käyttämällä laserpulsseja niin suurilla nopeuksilla, että sillä ei ole aikaa sirontaprosessiin muiden elektronien kanssa.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että tiedemiehet ovat edistyneet merkittävästi sellaisten elektronisten järjestelmien toteuttamisessa, joita voidaan hallita käyttämällä valoaaltoja. Tulevina vuosina he tutkivat, voidaanko myös muiden kaksiulotteisen materiaalien elektroneja ohjata samalla tavalla.

- Ehkä voimme käyttää materiaalitutkimusta materiaalien ominaisuuksien muokkaamiseen siten, että pian on mahdollista rakentaa pieniä transistoreita, joita voidaan hallita valolla, Heide toteaa.

Veijo Hänninen
Nanobittejä 10.12.2018

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

IoT-solmun voi toteuttaa valmiilla alustalla

Artikkelissa kuvataan, miten SoC-piirille suunnitellaan datankeruuseen, analyysiin ja ohjaukseen tarkoitettu IoT-solmu käyttäen Adesto Technologiesin SmartEdge-alustaa. Suunnittelussa paneudutaan erityisesti ohjaussilmukoiden nopeuttamiseen yhdistettynä tehokkaaseen tiedonsiirtoon ja parempaan turvallisuuteen.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2