JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Nokia, Elisa ja teholähdevalmistaja Efore ovat kehittäneet yhdessä maailman ensimmäisen nestejäähdytetyn kännykkäverkkojen tukiaseman. Sen hiilidioksidipäästöt jäävät jopa 80 prosenttia perinteistä tukiasemaa pienemmiksi.

Tukiasema on asennettu helsinkiläiseen asuinkerrostaloon, mutta sen tarkkaa sijaintia ei kerrota. Tukiaseman tuottama lämpö on suunnattu suoraan rakennuksen lämmittämiseen.

Aiemmissa kokeissa Nokia Bell Labs huomasi, että nestejäähdytys alensi CO2-päästöjä jopa 80 prosenttia ja energiakustannuksia jopa 30 prosenttia. Tekniikka tuo siis säästöjä sekä operaattorille että niille, joiden kiinteistössä tukiasemasaitti sijaitsee.

Nestejäähdytyksen myötä tukiasemasta voidaan poistaa perinteinen ilmajäähdytys tuulettimineen. Nokia uskoo tämän myös pidentävän tukiaseman komponenttien elinikää ja tekevän saiteista hiljaisempia.

Nestejäähdytetty tukiasema valmistettiin Nokian Oulun tehtaalla. Itse jäähdytysjärjestelmän on kehittänyt Efore. Päästö- ja energiansäästöarvot on mitannut VTT.

 
 

ETNtv

Watch ECF18 videos

 

Tämän takia Huaweita pelätään

Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.

Lue lisää...

IoT-solmun voi toteuttaa valmiilla alustalla

Artikkelissa kuvataan, miten SoC-piirille suunnitellaan datankeruuseen, analyysiin ja ohjaukseen tarkoitettu IoT-solmu käyttäen Adesto Technologiesin SmartEdge-alustaa. Suunnittelussa paneudutaan erityisesti ohjaussilmukoiden nopeuttamiseen yhdistettynä tehokkaaseen tiedonsiirtoon ja parempaan turvallisuuteen.

Lue lisää...

LATEST NEWS

 

NEWSFLASH

 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2