JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ECF

Viime viikolla USB-tekniikkaa hallinoiva USB Implementers Forum yllätti monet ilmoittamalla, että Intelin Thunderbolt-protokollaan perustuva väylä on valittu tulevan USB4-tekniikan perustaksi. EDA-talo Cadence Design Systems ehti jo julistaa verifiointi-IP:n, jonka avulla voidaan alkaa suunnitella USB4-liitäntäisiä piirejä ja laitteita.

Sinänsä USB4 on varsin suoraviivainen päivitys suosittuun väylään. Protokolla on käytössä esimerkiksi Macbookeissa ja fyysinen liitäntä on tuttu USB-C. Mutta kyse on joka tapauksessa nopeasta, vaativasta liitännästä, jonka integroiminen osaksi omaa laitetta on erittäin vaativaa.

Nopeita väyliä ei suunnitella tyhjästä, vaan yleensä käytetään valmiita IP-lohkoja, jota toteuttavat halutun toiminnallisuuden (nastat/signaalit/dataväylä/tehonsiirto jne.). Laitevalmistajan on kuitenkin varmistettava, että väylä tekee mitä sen on tarkoitus tehdä. Tämä tarkoittaa väylää koskevan suunnittelun verifioimista.

Pitkään piirisuunnittelijat testasivat väyliä kirjoittamalla testipenkkejä samoilla HDL-kielillä (Verilog ja VHDL), joilla itse piirisuunnittelu on tehty. Niiden tehtävä on käytännössä simuloida väylän toimintaa, lähettää malliin syötteitä ja katsoa, että kaikki toimii niin kuin pitää.

Tämä HDL-pohjainen verifiointi ei ole oikeastaan toiminut enää pitkään aikaan. Syynä on se, että HDL-testin koodaaminen ja testattavan lohkon verifiointi vie yhä suuremman osa suunnitteluun kuluvasta ajasta. EDA-talot kehittivät avuksi verifiointi-IP:n, joka on korkeamman abstraktiotason ohjelma. Tärkein kieli tässä on SystemC, jota Cadencekin käyttää VIP-työkaluissaan (VIP, verifiation IP).

Valmis, väylälohkoa koestava IP-lohko nostaa testaamisen abstraktiota ns. transaktiotasolle. Sen avulla voidaan automatisoida, että väylä-IP toteuttaa kaikki halutut toiminnot ja ominaisuudet.

Cadencen USB4-testikoodi on valmis, koska yritys on monen muun ohella ollut tiiviisti mukana USB-IF:n teknisissä työryhmissä. Sen avulla uutta väylää laitteisiinsa haluava – ja se joukko on valtava, kun puhutaan USB:stä – voi merkittävästi nopeuttaa järjestelmäpiirinsä suunnittelua ja olla vakuuttunut siitä, että väylä tekee mitä lupaa.

 

IoT-laitteiden tietoturva on retuperällä

Viime syksynä Mirai-haittaohjelma valloitti tuhansia ja tuhansia valvontakameroita palvelunestohyökkäyksiä varten. Barr Groupin tuore kyselytutkimus osoittaa, että sulautettujen laitteiden suunnittelijat eivät vieläkään suhtaudu riittävän vakavasti laitteiden tietoturvaan.

Lue lisää...

Korteilla vauhtia IoT-kehitykseen

Sulautetun laitteen kehitys onnistuu useimmiten helpoiten valmiiden moduulien avulla. Nykyään niitä saa myös tehokkailla Apollo Lake -sarjan prosessoreilla varustettuna.

Lue lisää...
 
 
ETN_fi @DigiDotCom announces next generation of #IoT with user-focused subscription featuring edge intelligence, device ma… https://t.co/0S7iQBGPzO
ETN_fi @Hel_Tech Varjon lasit eivät ole tulossa kuluttajille https://t.co/KtC1C03QX0
ETN_fi The VR-1 by Varjo on display at HelTech, Helsinki. https://t.co/sx7kgBwoax
ETN_fi ETN newsletter out early today. Travelling to Embedded World in Nürnberg. See you there.
ETN_fi @embedded_world starts tomorrow. Today is travel day for a lot of professionals. Not too many straight flights from abroad, Im afraid.ECF template