JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ECF

Kosketusnäyttö tuli kulutuselektroniikkaan käytännössä vuonna 2007 ensimmäisen iPhonen myötä. Sen jälkeen itse tekniikka ei ole juuri kehittynyt. Hollantilaisessa Saarlandin yliopistossa on kehitetty tekniikka, jossa kosketusnäyttöön voidaan lisätä virtuaalisia 3D-nappeja, jotka värähtelevät sormen alla.

Tällainen haptinen palaute auttaisi käyttäjää navigoimaan valikoissa. Mikä parasta, kolmiulotteisten elementtien tuominen näytölle onnistuu lisäämällä näyttörakenteeseen yksi ainoa silikonikalvo.

Professorin Stefan Seelecken johdolla kehitetty kalvo on ohut ja erittäin kevyt, joten se voidaan asentaa hyvin erilaisille pinnoille ja asentoihin. Kalvo saadaan reagoimaan esimerkiksi yksittäisenä pulssina, vastapaineena tai äkillisenä värinänä halutussa kohdassa näytöllä. Kalvo toimii lisäksi anturina, joten se lisää laitteisiin yhden uuden aistimen.

Seelecken tiimi esittelee innovaatiotaan Hannoverin messuilla huhtikuun alussa. Tutkijoiden mukaan keksintö avaa uusia mahdollisuuksia myös esimerkiksi pelaamiseen, internethakujen tekemiseen ja navigointisovelluksiin.

Seelecken mukaan kalvo valmistetaan tunnetusta dielektrisestä elastomeeristä. Ohueen polymeerikalvoon painetaan sähköisesti johtava kerros. Sen ansiosta kalvoon voidaan johtaa jännite. Koska kalvo on elektroaktiivinen, se jännitteen myötä paisuu yhteen suuntaan ja vetäytyy toiseen.

Kalvo saadaan esimerkiksi paisumaan ylöspäin ja jännitettä ohjailemalla kalvo saadaan halutulla kohtaa värähtelemään. Halutessa kalvolle saadaan jännitteen avulla luotua haptinen ”polku”, joka ohjaa käyttäjän sormen virtuaaliselle napille. Sen alta voi sitten avautua uusia valikkotoimintoja.

Kalvossa on valmistuksen kannalta yksi erittäin hyvä puoli: se ei vaadi kuparia tai harvinaisia metalleja. Se myös käyttää erittäin vähän energiaa, joten ei juuri vaikuta laitteen toiminta-aikaan akkuvirralla.

 

IoT-laitteiden tietoturva on retuperällä

Viime syksynä Mirai-haittaohjelma valloitti tuhansia ja tuhansia valvontakameroita palvelunestohyökkäyksiä varten. Barr Groupin tuore kyselytutkimus osoittaa, että sulautettujen laitteiden suunnittelijat eivät vieläkään suhtaudu riittävän vakavasti laitteiden tietoturvaan.

Lue lisää...

Korteilla vauhtia IoT-kehitykseen

Sulautetun laitteen kehitys onnistuu useimmiten helpoiten valmiiden moduulien avulla. Nykyään niitä saa myös tehokkailla Apollo Lake -sarjan prosessoreilla varustettuna.

Lue lisää...
 
 
ETN_fi @DigiDotCom announces next generation of #IoT with user-focused subscription featuring edge intelligence, device ma… https://t.co/0S7iQBGPzO
ETN_fi @Hel_Tech Varjon lasit eivät ole tulossa kuluttajille https://t.co/KtC1C03QX0
ETN_fi The VR-1 by Varjo on display at HelTech, Helsinki. https://t.co/sx7kgBwoax
ETN_fi ETN newsletter out early today. Travelling to Embedded World in Nürnberg. See you there.
ETN_fi @embedded_world starts tomorrow. Today is travel day for a lot of professionals. Not too many straight flights from abroad, Im afraid.ECF template