JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ECF

Oulusta löytyy osaajia, tiedetään jo maailmallakin. Tätä osaamista on moni ulkomainen yritys halunnut hyödyntää ja yksi niistä on japanilainen Rohm Semiconductor. Se perusti ohjelmistokehitysyksikön kaupunkiin jo vuonna 2014. Koki Okadan (kuvassa) johtamasta yksiköstä ei ole tosin suurta meteliä pidetty.

Eilen Rohm järjesti ensimmäisen lehdistötilaisuuden Suomessa ja itse asiassa koko Pohjoismaissa. Koki Okadan mukaan Oulun softatiimi työstää sulautettuja ohjelmistoja Rohmin tuotteita käyttävillä globaaleille asiakkaille.

- Firmware-ohjelmistoja DSP-piireille ja mikro-ohjaimiin, RTOS-aureita, Linux-ajureita, käyttöliittymäsovelluksia Windowsiin, Androidiin ja Linuxiin sekä algoritmeja, Okada luetteli. Koodia tarjotaan usein avoimesti Githubin kautta.

Oulussa Rohmilla on tällä hetkellä 17 työntekijää, joten kyse on aika pienestä tiimistä. Okada kuitenkin uskoo yksikön kasvavan jatkossa. – Noin puolet meillä kehittää sulautettuja ohjelmistoja ja toinen puoli graafisia käyttöliittymiä työkaluihin, Okada selvensi.

Eilen Rohm myös julkisti uuden RoKiX-anturisolmun, jonka avulla asiakkaat voivat nopeasti kehittää Bluetooth-yhteydellä varustettuja IoT-laitteita. Radio perustuu Nordic Semiconductorin piiriin, joka tukee uusinta 5.0-standardia. Se tuo laitteisiin suuremman datanopeuden ja selvästi aiempaa pidemmän kantaman.

RoKiX-alustalla on useita antureita. Rohmin vuonna 2009 ostama Kionix on kehittänyt MEMS-pohjaisia kiihtyvyysantureita sekä erilaisia kiihtyvyysanturin, magnetometrin ja kulmanopeusanturin yhdistelmiä. Lisäksi laitteeseen saa ulkoisella liitännällä kiinni muitakin antureita.

Okadan mukaan RoKiXin erottaa monista muista kehitysalustoista se, että siihen saadaan erittäin nopeita tulosignaaleja eri antureista. Ne saadaan näkymään graafisesti työkaluissa, mikä helpottaa algoritmien kehitystä omiin sovelluksiin.

RoKiX-anturisolmu on tulossa myyntiin komponenttiverkkokaupoissa ensi vuoden alkupuolella. Hintaa ei ole vielä päätetty, mutta se ää alle sataan dollariin, Okada lupasi.

 

IoT-laitteiden tietoturva on retuperällä

Viime syksynä Mirai-haittaohjelma valloitti tuhansia ja tuhansia valvontakameroita palvelunestohyökkäyksiä varten. Barr Groupin tuore kyselytutkimus osoittaa, että sulautettujen laitteiden suunnittelijat eivät vieläkään suhtaudu riittävän vakavasti laitteiden tietoturvaan.

Lue lisää...

Korteilla vauhtia IoT-kehitykseen

Sulautetun laitteen kehitys onnistuu useimmiten helpoiten valmiiden moduulien avulla. Nykyään niitä saa myös tehokkailla Apollo Lake -sarjan prosessoreilla varustettuna.

Lue lisää...
 
 
ETN_fi This is interesting: a PC based on open ISA, ie. RISC-V. PC https://t.co/NijCSvFLmR käyttäjältä @abopenltd
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fiECF template