JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

5G-standardi hyväksyttiin kesällä, mutta tekniikasta on käytännössä kaksi eri versiota. Toisessa, ensin käyttöön tulevassa versiossa linkin ohjaus- ja kontrollidata siirtyy 4G-verkon yli. “Aidossa” 5G-linkissä saman yhteyden yli siirtyy sekä data että ohjaustieto. Nyt mittauslaitevalmistaja Anritsu ja Qualcomm ovat testanneet tällaista 5G-yhteyttä.

Suomessakin operaattorit aloittavat kaupallisten 5G-palveluen tarjoamisen hyvin pian vuodenvaihteen jälkeen. Ne kaikki perustuvat 5G:n NSA-versioon (Non-Standalone), jossa kontrollidata siirtyy erikseen LTE-yhteyden yli.

Anritsu ja Qualcomm onnistuivat testaamaan 5G-SA-yhteyttä (Standalone) MT8000A-testausjärjestelmällä ja Qualcommin 5G-päätelaitteen välillä. Qualcommilla oli mukana 5G NR -modeemi (Snapdragon X50), antennimoduuli RF-osineen sekä antennielementit.

Näiden “aitojen” 5G-yhteyksien kaupallinen tarjoaminen on alkamassa Kiinassa ensi vuoden aikana. Tätäkin silmällä pitäen onnistunut 5G NS testi oli merkittävä saavutus.

MT8000A-testialusta tulee testaamista sekä alle 6 gigahertsin että millimetriaaltojen alueella. 2,5, 3,5 ja 4,5 gigahertsin FR1-alueiden lisäksi se tulee testaamista FR2-taajuuksilla eli 28 ja 39 gigahertsissä.

 

IoT-laitteiden tietoturva on retuperällä

Viime syksynä Mirai-haittaohjelma valloitti tuhansia ja tuhansia valvontakameroita palvelunestohyökkäyksiä varten. Barr Groupin tuore kyselytutkimus osoittaa, että sulautettujen laitteiden suunnittelijat eivät vieläkään suhtaudu riittävän vakavasti laitteiden tietoturvaan.

Lue lisää...

Korteilla vauhtia IoT-kehitykseen

Sulautetun laitteen kehitys onnistuu useimmiten helpoiten valmiiden moduulien avulla. Nykyään niitä saa myös tehokkailla Apollo Lake -sarjan prosessoreilla varustettuna.

Lue lisää...
 
 
ETN_fi The next Linux kernel will be called 5.0. See https://t.co/w0D75j9wCI and https://t.co/HkrVCuyfST
ETN_fi Digi-Key arpoi Electronicassa Chevy Camaro V8 -avoauton. Voittajaksi valikoitui regensburgilainen opiskelija Marco.… https://t.co/3P0cNN5wfZ
ETN_fi ams:n 3D-kasvontunnistus tulossa Snapdragonille: ams and Qualcomm Technologies to focus engineering strengths on ac… https://t.co/XpYvAvGEp1
ETN_fi Disobey-hakkeritapahtuma tammikuussa neljättä kertaa Helsingissä https://t.co/pBdYFx7jUr @Disobey_fi
ETN_fi Viranomaisverkko Virveen tulee mobiililaajakaista ensi vuonna. Kumppanioperaattorikin selviää kilpailutuksessa v. 2… https://t.co/TtNorpIQy2ECF template