JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ECF

Matkapuhelinten konfliktimineraaleista on kohuttu jo pidemmän aikaa, mutta itse asiassa älypuhelin ei ole kovin ympäristöystävällinen tuote muutenkaan. Plymouthin yliopiston tutkijat tunkivat iPhonen tehosekoittimeen, hajottivat sen atomeiksi ja analysoivat kaikki laitteessa olevat metallit.

Plymouthin tutkijat ensiksi sekoittivat iPhone-älypuhelimen natriumperoksidiin, jotka käytetään yleensä sellujen ja kankaiden valkaisemiseen. Sekoitus tehtiin 500 asteessa, jonka jälkeen laite laitettiin tehosekoittimeen.

Sekoittaminen purki puhelimen pieniksi partikkeleiksi, jotka sitten erotettiin ja analysoitiin hapettamalla. Tulosten mukaan puhelin sisältää 33 grammaa rautaa, 13 grammaa piitä ja 7 grammaa kromia. Lisäksi puhelimessa käytetään pienempiä määriä erilaisia muita metalleja.

Nämä muut pitoisuudet ovatkin sitten haitallisempia. Volframia oli 900 milligrammaa, kobalttia ja molybdeeniä 70 milligrammaa, neodyymiä 160 milligrammaa ja praseodyymiä 30 milligrammaa. Hopeaa älypuhelimessa oli 90 milligrammaa ja kultaa 36 milligrammaa.

Tämä tarkoittaa, että älypuhelimessa on sata kertaa enemmän kultaa kuin erittäin rikkaaksi esiintymäksi luokitellussa kultalöydöksessä. Volframipitoisuus on 10-kertainen rikkaaseen esiintymään verrattuna.

Jotta voi valmistaa yhden matkapuhelimen, joudutaan louhimaan 10-15 kiloa malmia. Kultamalmia joudutaan louhimaan 7 kiloa, kuparimalmia yhden kilon verran, volframia 750 grammaa ja nikkelimalmia 200 grammaa. Ja joka vuosi myydään nykyvauhdilla 1,8 miljardia älypuhelinta.

On aika selvää, ettei älypuhelin ole kovin ekologinen tuote. Se alkaa kuitenkin olla meille välttämätön, joten älypuhelimen julistaminen pannaan ympäristösyistä voi osoittautua hyvin hankalaksi.

Katso video Youtubessa.

 

IoT-laitteiden tietoturva on retuperällä

Viime syksynä Mirai-haittaohjelma valloitti tuhansia ja tuhansia valvontakameroita palvelunestohyökkäyksiä varten. Barr Groupin tuore kyselytutkimus osoittaa, että sulautettujen laitteiden suunnittelijat eivät vieläkään suhtaudu riittävän vakavasti laitteiden tietoturvaan.

Lue lisää...

Korteilla vauhtia IoT-kehitykseen

Sulautetun laitteen kehitys onnistuu useimmiten helpoiten valmiiden moduulien avulla. Nykyään niitä saa myös tehokkailla Apollo Lake -sarjan prosessoreilla varustettuna.

Lue lisää...
 
 
ETN_fi Periscope cameras are the next big thing. Huawei P30 Pro shows the way. Others will surely follow. @HuaweiMobileFI https://t.co/2p9I8gRK1Y
ETN_fi Speed up your RF design with virtual antennas! Virtuaaliantenni nopeuttaa RF-suunnittelua https://t.co/jFw1nzMrkK
ETN_fi Tosibox signs a sales partner in Chile and Peru. https://t.co/XyuIabmHrm
ETN_fi @DigiDotCom announces next generation of #IoT with user-focused subscription featuring edge intelligence, device ma… https://t.co/0S7iQBGPzO
ETN_fi @Hel_Tech Varjon lasit eivät ole tulossa kuluttajille https://t.co/KtC1C03QX0ECF template